Wyrok Sądu Rejonowego w Tarnowie z dnia 5 grudnia 2024 r., V GC 312/23
wyrok Sądu Rejonowego w Tarnowie z dnia 5 grudnia 2024 r., V GC 312/23Otwórz w aplikacji
Tekst
1 sygn. akt V GC 312/23
WYROK
W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
2 Dnia 5 grudnia 2024 r.
3 Sąd Rejonowy w Tarnowie V Wydział Gospodarczy
4 w składzie
5 Przewodniczący sędzia Michał Bień
6 Protokolant Ewelina Kolbusz
7 po rozpoznaniu w dniu 7 listopada 2024 r. w Tarnowie
8 sprawy z powództwa B. K. (1)
9 przeciwko (...) spółce akcyjnej z siedzibą w W.
10 o zapłatę kwoty 69.392,63 (słownie: sześćdziesiąt dziewięć tysięcy trzysta dziewięćdziesiąt dwa złote sześćdziesiąt trzy grosze) zł wraz z odsetkami
11 I. zasądza od strony pozwanej (...) spółki akcyjnej na rzecz powoda B. K. (1) kwotę 66.449,03 (słownie: sześćdziesiąt sześć tysięcy czterysta czterdzieści dziewięć złotych trzy grosze) zł wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie liczonymi od kwoty 66.449,03 (słownie: sześćdziesiąt sześć tysięcy czterysta czterdzieści dziewięć złotych trzy grosze) zł od dnia 16 stycznia 2021 r. do dnia zapłaty,
12 II. oddala powództwo w pozostałej części;
13 III. zasądza od strony pozwanej (...) spółki akcyjnej na rzecz powoda B. K. (1) kwotę 11.986,41 (słownie: jedenaście tysięcy dziewięćset osiemdziesiąt sześć złotych czterdzieści jeden groszy) zł wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie liczonymi od kwoty 11.986,41 (słownie: jedenaście tysięcy dziewięćset osiemdziesiąt sześć złotych czterdzieści jeden groszy) zł od dnia uprawomocnienia wyroku do dnia zapłaty tytułem kosztów procesu.
14 SSR Michał Bień
15 sygn. akt V GC 312/23
Uzasadnienie
16 wyroku Sądu Rejonowego w Tarnowie
17 z dnia 5 grudnia 2024 r.
18 I
19 Powód B. K. (1) w pozwie wniesionym w dniu 26 czerwca 2023 r. (data oddania przesyłki w placówce pocztowej operatora pocztowego obowiązanego do świadczenia usług powszechnych) zażądał zasądzenia od strony pozwanej (...) spółki akcyjnej z siedzibą w W. kwoty 69.392,63 zł wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie liczonymi od kwoty 69.392,63 zł od dnia 16 stycznia 2021 r. do dnia zapłaty a także zasądzenia kosztów procesu w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych oraz kosztów opłaty skarbowej od dokumentu pełnomocnictwa.
20 Na uzasadnienie żądania pozwu B. K. (1) podniósł, że 16 grudnia 2020 r. doszło do pożaru budynku położonego w miejscowości S. będącego miejscem wykonywania przez poszkodowanego powoda działalności gospodarczej pod firmą (...). W wyniku tego zdarzenia doszło do powstania licznych uszkodzeń w samej nieruchomości.
21 Powód podał, że w okresie tym wskazane mienie objęte było ubezpieczeniem przez (...) spółkę akcyjną pod nazwą (...) od ognia i innych żywiołów potwierdzonym polisą numer (...).
22 B. K. (1) naprowadził, że jako poszkodowany zgłosił powstanie szkody na nieruchomości. W toku postępowania prowadzonego w celu likwidacji szkody przeprowadzone zostały oględziny a następnie na podstawie sporządzonego w toku oględzin protokołu szkody przygotowany został kosztorys.
23 Powód stwierdził, że w piśmie z dnia 25 stycznia 2021 r. strona pozwana przyjęła odpowiedzialność za zdarzenie. Ograniczyła jednak wypłatę odszkodowania co do nieruchomości do kwoty 42.411,18 zł. W kolejnym piśmie z dnia 19 maja 2021 r. strona pozwana przyjęła odpowiedzialność za zaistniałą szkodę
24 w szerszym zakresie i zdecydowała o wypłacie na rzecz powoda kwoty 2.664,61 zł z tytułu odszkodowania za szkodę w nieruchomości. Powód nie zgodził się ze stanowiskiem strony pozwanej i w pismach z dnia 26 września 2022 r. oraz z dnia 17 października 2022 r. zgłosił reklamacje, powołał się przy tym na obszerny kosztorys weryfikacyjny. W piśmie z dnia 12 listopada 2022 r. strona pozwana ustaliła całkowitą wysokość odszkodowania w budynku na łączną kwotę 50.807,37 zł przy uwzględnieniu dopłaty w kwocie 5.731,58 zł.
25 B. K. (1) zakwestionował:
26 ⚫
27 abuzywność klauzuli niedoubezpieczenia,
28 ⚫
29 wysokość szkody,
30 ⚫
31 błędne wyliczenie niedoubezpieczenia.
32 Stwierdził, że zastosowany przez stronę pozwaną mechanizm pomniejszenia szkody nie został indywidualnie uzgodniony z powodem i był rażąco niekorzystny dla jego interesów a tym samym sprzeczny z prawem i niedopuszczalny.
33 Powód powołując się na orzecznictwo Sądu Najwyższego oraz treść ustawy z dnia 11 września 2015 r. o działalności ubezpieczeniowej i reasekuracyjnej (tekst jedn.: Dz. U. z 2024 r., poz. 838 z późn. zm.) podał, że zasada swobody umów nie oznaczała nieograniczonej dowolności w kształtowaniu stosunku prawnego a sama umowa ubezpieczenia, ogólne warunki ubezpieczenia oraz inne wzorce umowy powinny być formułowane jednoznacznie i w sposób zrozumiały zaś postanowienia umów ubezpieczenia, ogólnych warunków ubezpieczenia oraz innych wzorców umowy sformułowane niejednoznacznie interpretować należało na korzyść ubezpieczającego, ubezpieczonego lub uprawnionego z umowy ubezpieczenia.
34 B. K. (1) podniósł, że działanie strony pozwanej było bezprawne
35 i niedopuszczalne. Powód działał wobec strony pozwanej w zaufaniu oczekując spełnienia podstawowego celu, jakim była ochrona ubezpieczeniowa. Po rozmowie z przedstawicielem ubezpieczyciela B. K. (1) został zachęcony do przyjęcia warunków, które zostały mu wyłożone w samych superlatywach. Umowa ubezpieczenia miała udzielać ochrony do kwoty 120.000,00 zł w zakresie budynku warsztatu i taka myśl powoda determinowała złożenie stosownego oświadczenia woli celem zawarcia umowy. Stanowisko strony pozwanej o obniżeniu odszkodowania zostało przyjęte z dezaprobatą i niezrozumieniem przez powoda. Zastosowany system proporcji sprawił, że opłacona przez pozwanego składka nie zapewniła mu ochrony wyznaczonej przez sumę ubezpieczenia. Nastąpiło w związku z tym zachwianie ekwiwalentności świadczeń. Oznaczało to również, że strony umowy ubezpieczenia były traktowane nierówno m. in. poprzez obciążenie wyłącznie ubezpieczonego ryzkiem niewłaściwego określenia wartości przedmiotu ubezpieczenia i ustalenia wartości sumy ubezpieczenia. Weryfikacja sumy ubezpieczenia z wartością odtworzeniową dopiero na etapie postępowania prowadzonego w celu likwidacji szkody stała w opozycji do równości prawnej stron i naruszała zasady uczciwości w obrocie gospodarczym. Działania strony pozwanej było sprzeczne z naturą stosunku umownego i zasadami współżycia społecznego. Postanowienia umowy ukształtowane zostały
36 w ten sposób, że ubezpieczony nie był w stanie przewidzieć, co otrzymałby
37 w razie zajścia wypadku ubezpieczeniowego.
38 Powód w dalszej części uzasadnienia pozwu powołał stanowisko Sądu Najwyższego, zgodnie z którym rozwiązanie w postaci zastosowania reguły proporcji przy niedoubezpieczeniu było równoznaczne ze zwolnienie ubezpieczyciela ze znacznej części jego obowiązku będącego ekwiwalentem zapłaconej składki, co było niezrozumiałe i sprzeczne z naturą umowy ubezpieczenia, godziło bowiem w zakładany przez strony i ustawodawcę sens ekonomiczny powiązania między wysokością sumy ubezpieczenia i składki.
39 B. K. (1) zarzucił, że zapisy ogólnych warunków ubezpieczenia definiujące pojęcie wartości odtworzeniowej nie były precyzyjne i jasne. W dacie zawarcia umowy ubezpieczenia znana była stronie pozwanej wartość ubezpieczanego mienia. W chwili zawierania umowy strona pozwana nie kwestionowała wskazanej sumy ubezpieczenia poniżej wartości ubezpieczonego mienia. Dopiero po powstaniu szkody strona pozwana przystąpiła do innego ustalenia wartości odtworzeniowej tego mienia. Tego rodzaju niejasne warunki umowy stanowiły rażące przekroczenie zasady swobody umów. Taka klauzula tym samym była nieważna jako sprzeczna z ustawą oraz zasadami współżycia społecznego.
40 Powód stwierdził, że alternatywną podstawą wyłączenia zastosowania klauzuli niedoubezpieczenia była treść art. 385¹ . § 1. k.c. Zarzucił, że nie miał świadomości co do treści zawieranej umowy. Był przeświadczony, że suma ubezpieczenia stanowiła górną granicę odpowiedzialności (...) spółki akcyjnej a odpowiedzialność ta odpowiadała wysokości poniesionej szkody. Klauzula niedoubezpieczenia nie została indywidualnie uzgodniona z poszkodowanym.
41 B. K. (1) naprowadził, że klauzula niedoubezpieczenia spełniała przesłanki uznania jej za sprzeczną z dobrymi obyczajami. Zachowanie (...) spółki akcyjnej nie odpowiadało dobrym obyczajom, skoro ubezpieczyciel powoływał się na klauzulę niedoubezpieczenia
42 a jednocześnie sam bez jakiejkolwiek weryfikacji akceptował sumę ubezpieczenia. Sprzeczność z dobrymi obyczajami przejawiała się również w braku świadomej i jednoznacznej zgody poszkodowanego. Samo wyrażenie zgody na ogólne warunki ubezpieczenia nie spełniało tego wymogu. Nie oznaczało bowiem świadomości poszkodowanego co do konsekwencji błędnego określenia sumy ubezpieczenia. Zachowanie strony pozwanej w tej sytuacji było nieprzyzwoite i nie cechowało się lojalnością wobec kontrahenta.
43 Powód zarzucił, że na skutek zastosowania klauzuli niedoubezpieczenia doszło do rażącego naruszenia interesów poszkodowanego. Poszkodowany wskutek działań (...) spółki akcyjnej otrzymał odszkodowanie znacznie niższe aniżeli wysokość szkody. Takie działanie ewidentnie naruszało zasadę równowagi stron i ekwiwalentności świadczeń. Niewątpliwie przy tym świadczenie odszkodowawcze w przypadku wystąpienia wypadku określonego w umowie należało do postanowień regulujących świadczenia główne stron.
44 B. K. (1) podał, że rzeczywista wartość szkody wynosiła 147.986,17 zł i znacznie przewyższała kwotę wypłaconą dotychczas przez stronę pozwaną czyli 50.607,37 zł. Suma ubezpieczenia wynosiła 120.000,00 zł. Strona pozwana pozostawała zatem dłużnikiem powoda do kwoty 69.392,63 zł. Powód kwestionował w toku postępowania prowadzonego w celu likwidacji szkody sposób wyceny szkody przez stronę pozwaną. Wykonany przez stronę pozwaną kosztorys wartości szkody dla budynku warsztatu był zaniżony i nie odzwierciedlał pełnego zakresu robót oraz wszystkich realnych kosztów naprawy szkody.
45 Powód zakwestionował również obliczenie niedoubezpieczenia, gdyż strona pozwana przyjęła tę wartość w kwocie „brutto” a powinna była przyjąć
46 w kwocie „netto”. Oznaczało to, że kwota niedoubezpieczenia byłaby niższa.
47 W końcowej części uzasadnienia pozwu B. K. (1) wyjaśnił, że zgłoszenie szkody miało miejsce w dniu 16 grudnia 2020 r. Ostatni dzień na wypłatę odszkodowania przypadał zatem na 15 stycznia 2021 r. Od dnia następnego, tj. 16 stycznia 2021 r. strona pozwana pozostawała w opóźnieniu ze spełnieniem świadczenia odszkodowawczego (k. 3 – 6 verte).
48 Na podstawie odpisów dokumentów i wydruków dołączonych do pozwu oraz twierdzeń zawartych w uzasadnieniu pozwu referendarz sądowy w Sądzie Rejonowym w Tarnowie V Wydziale Gospodarczym w dniu 17 sierpnia 2023 r. wydał nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym, którym nakazał stronie pozwanej (...) spółce akcyjnej z siedzibą
49 w W., aby zapłaciła na rzecz powoda B. K. (1) kwotę 69.392,63 zł wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od kwoty 69.392,63 zł od dnia 16 stycznia 2021 r. do dnia zapłaty oraz kwotę 7.087,00 zł wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od kwoty 7.087,00 zł od dnia uprawomocnienia nakazu zapłaty do dnia zapłaty tytułem kosztów procesu w terminie dwóch tygodni od doręczenia nakazu, albo aby wniosła w tymże terminie sprzeciw (k. 77).
50 W dniu 7 września 2023 r. (data oddania przesyłki w placówce pocztowej operatora pocztowego obowiązanego do świadczenia usług powszechnych) strona pozwana (...) spółka akcyjna wniosła sprzeciw od nakazu zapłaty, którego odpis został pozwanemu towarzystwu ubezpieczeń doręczony w dniu 24 sierpnia 2023 r., zaskarżając nakaz zapłaty w całości i zażądała oddalenia powództwa w całości oraz zasądzenia kosztów postępowania w tym zastępstwa procesowego według norm przepisanych wraz z kosztami opłaty skarbowej od pełnomocnictwa wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie.
51 (...) spółka akcyjna zakwestionował i zaprzeczył wszystkim twierdzeniom, faktom i wnioskom dowodowym powołanym przez powoda w pozwie za wyjątkiem tych, które wyraźnie przyznał.
52 Pozwane towarzystwo ubezpieczeń zaprzeczyło, aby:
53 ⚫
54 wysokość odszkodowania dla powoda za pożar budynku miała wynosić dodatkowo kwotę 69.392,63 zł ponad przyznaną kwotę 50.807,37 zł
55 i wypłaconą kwotę 50.607,37 zł po pomniejszeniu o wartość franszyzy redukcyjnej,
56 ⚫
57 powód był uprawniony do kwestionowania zapisów umowy ubezpieczenia zawartej i potwierdzonej polisą ubezpieczeniową numer (...) a w szczególności § 7. oraz § 51. ogólnych warunków ubezpieczenia kompleksowego ubezpieczenia (...) ustalonych uchwałą numer (...) zarządu (...) spółki akcyjnej z dnia 15 stycznia 2016 r. ze zmianami ustalonymi uchwałą numer (...) z dnia 24 października 2016 r. ze zmianami ustalonymi uchwałą numer (...) z dnia 6 lipca 2018 r.,
58 ⚫
59 jakikolwiek zapis ogólnych warunków ubezpieczenia kompleksowego ubezpieczenia (...) ustalonych uchwałą numer (...) zarządu (...) spółki akcyjnej z dnia 15 stycznia 2016 r. ze zmianami ustalonymi uchwałą numer (...)
60 z dnia 24 października 2016 r. ze zmianami ustalonymi uchwałą numer (...) z dnia 6 lipca 2018 r. spełniał warunki do uznania go za sprzeczny z ustawą a tym samym aby był formalnie lub materialnie niezgodny z bezwzględnie obowiązującym przepisem lub przepisami prawa lub też aby był niedozwolony (abuzywny),
61 ⚫
62 w sprawie, w której chodziło o roszczenie z dobrowolnej umowy ubezpieczenia (...) miały zastosowanie powoływane przez powoda przepisy kodeksu cywilnego a mianowicie art. 361. k.c., art. 58. k.c. i art. 807. § 1. k.c.,
63 ⚫
64 strona pozwana nieprawidłowo wyliczyła w sprawie wartość niedoubezpieczenia.
65 (...) spółka akcyjna podał, że 8 czerwca 2020 r. powód zawarł ze stroną pozwaną umowę dobrowolnego ubezpieczenia (...) na podstawie ogólnych warunków ubezpieczenia potwierdzoną polisą ubezpieczeniową numer (...). Umową ubezpieczenia objęto na warunkach wskazanych w ogólnych warunkach ubezpieczenia budynek, w którym powód prowadził działalność swoją działalność gospodarczą pod firmą (...) w miejscowości S.. Powód przed zawarciem umowy otrzymał nie tylko ogólne warunki ubezpieczenia ale również dokument zawierający informację o produkcie ubezpieczeniowym. To powód również a nie strona pozwana wskazał w umowie wartość budynku na kwotę 120.00000 zł według wartości odtworzeniowej. Powód dodatkowo przy zawarciu umowy ubezpieczenia oświadczył, że umowa ubezpieczenia spełniała jego wymagania
66 i potrzeby przy uwzględnieniu wysokości składki, jaką był skłony zapłacić oraz że zawarł umowę w wyniku jego świadomej decyzji. Na początku ogólnych warunków ubezpieczenia wskazane zostały ograniczenia oraz wyłączenia odpowiedzialności zakładu ubezpieczeń uprawniające do odmowy wypłaty odszkodowania i innych świadczeń lub ich obniżenia. Nie sposób zatem było uznać inaczej aniżeli, że umowa została zawarta przez powoda z pełną świadomością jej treści w tym treści ogólnych warunków ubezpieczenia i wynikających z treści ogólnych warunków ubezpieczenia ograniczeń wysokości odszkodowania
67 w przypadku podania przez powoda jako ubezpieczającego sumy ubezpieczenia nieodpowiadającej wartości budynku za zapłaconą przez powoda wysokość składki ubezpieczeniowej. Trudno przy tym uznać, że przedsiębiorca nieświadomie zaniżył wartość budynku zawierając umowę, skoro jak najbardziej dopuszczalne było w ubezpieczeniach majątkowych ustanowienie wyjątków od zasady pełnego odszkodowania, tj. przyjęcie, że ubezpieczyciel wypłaci świadczenie
68 w wysokości proporcjonalnie niższej do rzeczywistej wartości przedmiotu ubezpieczenia.
69 Pozwany zakład ubezpieczeń stwierdził, że w sprawie miało miejsce niedoubezpieczenie i w żadnym wypadku zastosowana klauzula proporcjonalności nie była niedozwolonym postanowieniem umownym lecz warunkiem, na jaki powód w pełni świadomie się zgodził. Postanowienie takie nie było zabronione jako takie i występowało w umowach jak i w ogólnych warunkach ubezpieczenia często stanowiąc podstawę m. in. wypłacenia świadczenia w niższej wysokości niż powstała szkoda. Postanowienie to podlegało ocenie zwłaszcza z kontaktach przedsiębiorców z konsumentami, jednak umowa została zawarta świadomie przez powoda, który zaniżył celowo wartość budynku. Nie sposób było przy tym uznać, że powód przynajmniej orientacyjnie nie miał świadomości wartości ubezpieczonego budynku. Jeżeli taka klauzula nie była indywidualnie uzgodniona a kształtowała prawo konsumenta w sposób sprzeczny z dobrymi obyczajami i rażąco naruszała jego interesy, mogła zostać uznana za niedozwolone postanowienie umowne i jako takie nie wiązać stron. W przedmiotowej sprawie to powód zaniżył wartość budynku i opłacił niższą składkę, działał nieuczciwie
70 i naruszył dobre obyczaje w stosunku do strony pozwanej. Naruszył w sposób rażący reguły wykonywania zobowiązań nie tylko przy zawieraniu umowy ale również zarzucając obecnie stosowanie klauzuli abuzywnej w ogólnych warunkach ubezpieczenia przez (...) spółkę akcyjną
71 i zarzucając brak czynności szacowania budynku do umowy, którą to informację zgodnie z rzeczywistością i treścią umowy powinien podać sam tym bardziej, że był przedsiębiorcą.
72 Pozwany ubezpieczyciel podał, że 16 grudnia 2020 r. doszło do pożaru
73 w budynku, w wyniku czego budynek został zniszczony lecz nie doszło do szkody całkowitej. Budynek został w znacznym stopniu uszkodzony. Po pożarze strona pozwana zweryfikowała wartość odtworzeniową budynku w stosunku do podanej przez powoda w umowie ubezpieczenia w kwocie 120.000,00 zł. Strona pozwana wyliczała tę wartość na sumę 239.134,00 zł. Wynikało z tego, że niedoubezpieczenie wynikłe z podania przez powoda zaniżonej wartości budynku wyniosło prawie 50,00 % a dokładnie 49,82 %. Wynikało to ze stosunku kwoty 120.000,00 zł do kwoty 239.134,00 zł. W konsekwencji tego (...) spółka akcyjna przyznał powodowi odszkodowanie za uszkodzenia budynku w wartości odtworzeniowej z uwzględnieniem niedoubezpieczenia w kwocie 42.411,18 zł pomniejszonego dodatkowo o wartość franszyzy redukcyjnej w kwocie 200,00 zł, tj. ostatecznie 42.211,18 zł. Kwota 42.411,18 zł wynikała z kosztorysu (...) spółki akcyjnej z dnia 21 grudnia 2020 r., w którym wyliczono wartość uszkodzeń budynku na kwotę 84.516,29 zł a następnie pomniejszono o wartość niedoubezpieczenia oraz o wartość franszyzy redukcyjnej (84.516,29 x 50,18 % – 200,00 = 42.211,18). Kosztorys sporządzony został według zasad obowiązujących
74 w budownictwie w oparciu o ekspercki system do kosztorysowania robót i obiektów budowlanych z zastosowaniem aktualnych baz cen. Następnie powód dostarczył ubezpieczycielowi 2 faktury VAT za uprzątnięcie pozostałości po pożarze. Z tego względu (...) spółka akcyjna dopłacił powodowi kwotę 2.664,61 zł z uwzględnieniem niedoubezpieczenia. Ostatecznie zatem uwzględniając informacje dostarczone przez powoda (...) spółka akcyjna dopłacił powodowi jeszcze kwotę 5.731,58 zł z uwzględnieniem niedoubezpieczenia. Łącznie zatem za uszkodzenia budynku z uwzględnieniem niedoubezpieczenia przyznano kwotę 50.807,37 zł i taka też kwota odszkodowania za uszkodzenia budynku w pożarze po pomniejszeniu jej jeszcze o wartość franszyzy redukcyjnej o wartości 200,00 zł należała się powodowi.
75 Strona pozwana zarzuciła, że nie wiadomo było, z jakiego powodu zapisy ogólnych warunków ubezpieczenia oraz które z tych zapisów miałyby być dotknięte sankcją nieważności czy też mieć charakter abuzywny spośród tych odwołujących się do niedoubezpieczenia i zasady proporcji. (...) spółka akcyjna zarzucił, iż można było powołać się na zarzut nieważności zapisów umowy ubezpieczenia z art. 807. § 1. k.c. ale należało wskazać, że zapisy te były sprzeczne z bezwzględnie obowiązującymi przepisami prawa, której to sprzeczności powód nie wykazał. Podobnie było z treścią art. 353¹. k.c., który nie stanowił samodzielnej podstawy do uznania zapisów umowy za nieważne. To strona umowy musiała taką nieważność wykazać.
76 (...) spółka akcyjna zarzucił dalej, że powód nie wykazał, iż ogólne warunki umowy ubezpieczenia były niezgodne
77 z ustawą, tj. sprzeczne formalnie lub materialnie z bezwzględnie obowiązującymi prawa. Nawet samo niekorzystne ukształtowanie stosunku prawnego w postaci umowy ubezpieczenia dla jednej ze stron zawartej pomiędzy prowadzącymi działalność gospodarczą przedsiębiorcami wbrew stanowisku powoda nie mogło być uznane za podstawę do zastosowania art. 58. k.c. Strona powodowa odwołała się przy tym do brzmienia § 10. ogólnych warunków ubezpieczenia oraz do orzecznictwa Sądu Najwyższego dopuszczającego możliwość zastosowania zasady proporcji.
78 Pozwany zakład ubezpieczeń powołał się na to, że umowa ubezpieczenia należała do stosunków prawnych określonych jako umowa najwyższego zaufania. Z zaufaniem tym wiązały się obowiązki udzielenia informacji przy jej zawieraniu i w trakcie jej trwania. Zakład ubezpieczeń z natury rzeczy nie posiadał i nie mógł posiadać tak szczegółowej wiedzy jak ubezpieczający na temat przedmiotu umowy ubezpieczenia i ryzyk, na jakie może być narażone.
79 W związku z tym z konieczności przy zawieraniu umowy ubezpieczenia musi polegać na informacjach przekazywanych przez ubezpieczającego. Obowiązki te zostały wyrażone w art. 815. k.c. Naruszenie przez ubezpieczonego owych obowiązków informacyjnych wiązało się z konsekwencją w postaci utraty prawa do żądania świadczenia ubezpieczeniowego. Nie można było zatem uznać za uzasadnione, jakoby zakład ubezpieczeń miał ponosić konsekwencje podania niewłaściwych informacji czy też spoczywał na nim obowiązek ich weryfikowania w momencie zawierania umowy ubezpieczenia.
80 Pozwany ubezpieczyciel naprowadził, że kwestionowane zapisy ogólnych warunków ubezpieczenia były jednoznaczne a ponadto dotyczyły głównego świadczenia zakładu ubezpieczeń. Co więcej powoływane przez powoda zapisy ogólnych warunków ubezpieczenia nie naruszały interesów konsumenta, jak również nie godziły w dobre obyczaje.
81 Strona pozwana stwierdziła dalej, że nie sposób było twierdzić, iż przez zastosowanie zasady proporcjonalności, doszło do zachwiania równowagi interesów stron stosunku zobowiązaniowego. W sytuacji niedoubezpieczenia ubezpieczający przyjmował ryzyko partycypowania w szkodzie. Odbywało się to
82 w zamian za niższą składkę.
83 (...) spółka akcyjna podał, że powód nie wykazał, iż kwestionowane przez niego zapisy ogólnych warunków ubezpieczenia naruszały interesy konsumentów w sposób rażący a zatem w sposób znaczny, szczególnie odbiegały od przyjętego uregulowania zasad uczciwego wyważenia praw i obowiązków. Ponadto drugą strony umowy ubezpieczenia pozostawał przedsiębiorca czyli osoba, do której winno się stosować miernik staranności inny aniżeli w przypadku osoby nie prowadzącej działalności gospodarczej.
84 W dalszej części uzasadnienia sprzeciwu od nakazu zapłaty pozwany zakład ubezpieczeń podniósł, że w praktyce zawierania umów ubezpieczenia standardem było stosowanie wzorca umownego. Możliwość kształtowania indywidualnie treści umowy ubezpieczenia przy masowości tych ubezpieczeń była ograniczona z konieczności do minimum. Wybór dotyczący kwestii zawarcia umowy ubezpieczenia został pozostawiony ubezpieczającemu, jednak kształtowanie treści umowy poprzez negocjacje nie było możliwe. Ograniczenie to nie było skutkiem działania normy prawnej lecz koniecznej masowości ubezpieczeń, co wymuszało automatyzm zawierania umów (k. 77 – 81 verte).
85 II
86 Stan faktyczny sprawy w znacznej części był bezsporny.
87 Strony zgodnie przyznały, że B. K. (1) prowadził działalność gospodarczą pod firmą (...) w miejscowości S. (k. 3 – 6 verte, k. 77 – 81 verte, wydruk z CEIDG z dnia 16 maja 2023 r. – k. 10 – 10 verte).
88 Bezsporne było to, że 8 czerwca 2020 r. B. K. (1) zawarł z (...) spółką akcyjną umowę dobrowolnego ubezpieczenia mienia na podstawie ogólnych warunków ubezpieczenia potwierdzoną polisą ubezpieczeniową numer (...) (k. 77 – 81 verte, wydruk polisy ubezpieczenia (...) numer (...) z dnia 8 czerwca 2020 r. – k. 19 – 19 verte).
89 Poza sporem było to, że umową ubezpieczenia objęto na zasadach wskazanych w ogólnych warunkach ubezpieczenia budynek, w którym B. K. (1) prowadził działalność gospodarczą pod firmą (...) w miejscowości S. (k. 3 – 6 verte, k. 77 – 81 verte, wydruk polisy ubezpieczenia (...) numer (...) z dnia 8 czerwca 2020 r. – k. 19 – 19 verte wraz z wydrukami oświadczeń do polisy ubezpieczenia (...) numer (...) – k. 20 – 21 verte).
90 Strony zgodne były co do tego, że 16 grudnia 2020 r. doszło do pożaru budynku położonego w miejscowości S. będącego miejscem wykonywania przez B. K. (1) działalności gospodarczej pod firmą (...) (k. 3 – 6 verte, k. 77 – 81 verte, wydruk informacji o szkodzie – k. 22 – 23, k. 23 verte – 24 verte).
91 Strony zgodne były co do tego, że w wyniku pożaru budynek został
92 w znacznym stopniu uszkodzony (k. 3 – 6 verte, k. 77 – 81 verte, wydruki informacji o szkodzie – k. 22 – 23, k. 23 verte – 24 verte, kolorowe wydruki fotografii – k. 25 – 32, kolorowe wydruki fotografii na s. 120 – 140, s. 153 – 156 w aktach szkody o numerze PL (...) zapisanych na nośniku CD zalegającym na k. 84).
93 Nie było sporu co do tego, że B. K. (1) zgłosił powstanie szkody na nieruchomości (k. 3 – 6 verte, k. 77 – 81 verte, wydruki informacji o szkodzie – k. 22 – 23, k. 23 verte – 24 verte, wydruk pisma z dnia 25 stycznia 2021 r. – k. 33, wydruk pisma z dnia 25 stycznia 2021 r. – k. 34, wydruk pisma z dnia 19 maja 2021 r. – k. 45).
94 Bezsporne było to, że w toku postępowania prowadzonego w celu likwidacji szkody przeprowadzone zostały oględziny (k. 3 – 6 verte, k. 77 – 81 verte, wydruk informacji o szkodzie – k. 22 – 23, k. 23 verte – 24 verte, kolorowe wydruki fotografii – k. 25 – 32).
95 Strony zgodnie przyznały, że w toku postępowania prowadzonego w celu likwidacji szkody sporządzony został kosztorys (k. 3 – 6 verte, k. 77 – 81 verte, wydruk kosztorysu – k. 35 – 37 verte, wydruk kosztorysu – k. 38 – 44 verte).
96 Poza sporem było to, że w toku postępowania prowadzonego w celu likwidacji szkody (...) spółka akcyjna zweryfikował wartość odtworzeniową budynku w stosunku do podanej przez B. K. (1) przyjmując tę wartość na sumę 239.134,00 zł (k. 77 – 81 verte, wydruk pisma
97 z dnia 25 stycznia 2021 r. – k. 33, wydruk kosztorysu – k. 38 – 44 verte).
98 Strony nie spierały się co do tego, że (...) spółka akcyjna przyjął odpowiedzialność za zdarzenie (k. 3 – 6 verte, k. 77 – 81 verte, wydruk pisma z dnia 25 stycznia 2021 r. – k. 33, wydruk pisma z dnia 25 stycznia 2021 r. – k. 34, wydruk pisma z dnia 19 maja 2021 r. – k. 45).
99 Strony zgodnie przyznały, że (...) spółka akcyjna początkowo uznał wysokość odszkodowania należnego B. K. (1) z tytułu szkody w nieruchomości na sumę 42.411,18 zł (k. 3 – 6 verte, k. 77 – 81 verte, wydruk pisma z dnia 25 stycznia 2021 r. – k. 34).
100 Nie było sporu co do tego, że suma ta została pomniejszona o wartość franszyzy redukcyjnej w kwocie 200,00 zł (k. 77 – 81 verte, wydruk pisma z dnia 25 stycznia 2021 r. – k. 34).
101 Strony zgodne były co do tego, że następnie (...) spółka akcyjna w piśmie z dnia 19 maja 2021 r. przyznał dodatkowo kwotę 2.664,61 zł (k. 3 – 6 verte, k. 77 – 81 verte, wydruk pisma z dnia 19 maja 2021 r. – k. 45).
102 Bezsporne było to, że B. K. (1) nie zgodził się ze stanowiskiem (...) spółki akcyjnej i w pismach z dnia 26 września 2022 r. oraz z dnia 17 października 2022 r. zgłosił reklamacje powołując się przy tym na kosztorys weryfikacyjny (k. 3 – 6, odpis pisma z dnia 17 października 2022 r. – k. 46 – 50 verte, wydruk kosztorysu z dnia 6 października 2022 r. – k. 52 – 63).
103 Strony nie spierały się co do tego, że w piśmie z dnia 12 listopada 2022 r. (...) spółka akcyjna ustalił całkowitą wysokość odszkodowania na łączną kwotę 50.807,37 zł przy uwzględnieniu dopłaty
104 w kwocie 5.731,58 zł (k. 3 – 6, k. 77 – 81 verte, wydruk pisma z dnia 15 listopada 2022 r. – k. 64, wydruk pisma z dnia 15 listopada 2022 r. – k. 64 verte, wydruk pisma z dnia 15 listopada 2022 r. – k. 65).
105 Sąd Rejonowy w Tarnowie ustalił ponadto następujący stan faktyczny:
106 B. K. (1) prowadził działalność gospodarczą od 2017 r.
107 Działalność tę prowadził w miejscu zamieszkania, tj. w miejscowości S..
108 Zajmował się prowadzeniem warsztatu samochodowego.
109 Dowód: wydruk z CEIDG z dnia 16 maja 2023 r. – k. 10 – 10 verte ; przesłuchanie powoda B. K. (1) – k. 154 verte – 155 verte .
110 B. K. (1) w ramach prowadzonej działalności gospodarczej miał możliwość odliczenia podatku VAT.
111 Dowód: przesłuchanie powoda B. K. (1) – k. 154 verte – 155 verte .
112 B. K. (1) zawarł w dniu 8 czerwca 2020 r. z (...) spółka akcyjną umowę ubezpieczenia mienia w związku
113 z prowadzoną działalnością gospodarczą pod firmą (...).
114 Okres ubezpieczenia został określony na czas od dnia 14 czerwca 2020 r. do dnia 13 czerwca 2021 r.
115 Umowa ubezpieczenia obejmowała m. in. budynek, w którym B. K. (1) prowadził warsztat. Umowa ubezpieczenia obejmowała ubezpieczenie od szkód wyrządzonych od ognia jak i innych żywiołów a zawarta została w wariancie od wszystkich ryzyk.
116 Dowód: wydruk polisy ubezpieczenia (...) numer (...) – k. 19 – 19 verte ; wydruki oświadczeń do polisy ubezpieczenia (...) numer (...) – k. 20 – 20 verte , k. 21 – 21 verte .
117 W treści umowy ubezpieczenia suma ubezpieczenia budynku według wartości odtworzeniowej została określona na sumę 120.000,00 zł. Z kolei suma ubezpieczenia w odniesieniu do maszyn, urządzeń i wyposażenia została określona na sumę 30.000,00 zł według wartości odtworzeniowej.
118 Dowód: wydruk polisy ubezpieczenia (...) numer (...) – k. 19 – 19 verte ; wydruki oświadczeń do polisy ubezpieczenia (...) numer (...) – k. 20 – 20 verte , k. 21 – 21 verte ; przesłuchanie powoda B. K. (1) – k. 154 verte – 155 verte .
119 W przypadku szkody będącej skutkiem ognia i innych żywiołów obowiązywała franszyza redukcyjna w kwocie 200,00 zł.
120 Wysokość składki określona została na kwotę 1.191,88 zł. Termin zapłaty składki przypadł na dzień 15 czerwca 2020 r.
121 Zgodnie z treścią polisy ubezpieczenia (...) numer (...) do umowy ubezpieczenia znajdowały zastosowanie zapisy ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...) ustalone uchwałą zarządu (...) spółki akcyjnej numer (...) z dnia 155 stycznia 2016 r. ze zmianami ustalonymi uchwałą numer (...) z dnia 24 października 2016 r. oraz ze zmianami ustalonymi uchwałą numer (...) z dnia 6 lipca 2018 r.
122 Stosownie do treści zawartego w polisie oświadczenia, B. K. (1) stwierdził, że przed zawarciem umowy ubezpieczenia otrzymał ogólne warunki kompleksowego ubezpieczenia (...) ustalone uchwałą zarządu (...) spółki akcyjnej numer (...) z dnia 155 stycznia 2016 r. ze zmianami ustalonymi uchwałą numer (...) z dnia 24 października 2016 r. oraz ze zmianami ustalonymi uchwałą numer (...) z dnia 6 lipca 2018 r.
123 Zgodnie z treścią oświadczenia zawartego w polisie ubezpieczenia umowa ubezpieczenia spełniała wymagania i potrzeby B. K. (1) przy uwzględnieniu wysokości składki, jaką był skłonny zapłacić.
124 Dowód: wydruk polisy ubezpieczenia (...) numer (...) – k. 19 – 19 verte ; wydruki oświadczeń do polisy ubezpieczenia (...) numer (...) – k. 20 – 20 verte , k. 21 – 21 verte .
125 Zgodnie z § 1. ust. 6. ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...) spółka akcyjna zobowiązany był przedstawić ubezpieczającemu różnice pomiędzy treścią umowy ubezpieczenia a ogólnymi warunkami ubezpieczenia w formie pisemnej przed zawarciem umowy ubezpieczenia. W razie niedopełnienia tego obowiązku (...) spółka akcyjna nie mógł powoływać się na różnicę niekorzystną dla ubezpieczającego lub ubezpieczonego. Przepis ten nie znajdował zastosowania do umów ubezpieczenia zawieranych w drodze negocjacji (§ 1. ust. 6. ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...)).
126 Stosownie do brzmienia § 1. ust. 7. pkt 1) ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...) przedmiotem ubezpieczenia mogło być mienie stanowiące własność bądź będące w posiadaniu ubezpieczonego na podstawie innego tytułu prawnego w tym mienie pracowników [§ 1. ust. 7. pkt 1) ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...)].
127 W myśl § 2. pkt 17) ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...) przez franszyzę redukcyjną należało rozumieć ustaloną w umowie ubezpieczenia wartość kwotową, procentowo – kwotową albo procentową, o jaką pomniejszona miała być wysokość każdego odszkodowania [§ 2. pkt 17) ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...)].
128 Z kolei sformułowanie suma gwarancyjna bądź suma gwarancyjna oznaczało określoną w umowie ubezpieczenia kwotę stanowiącą górną granicę odpowiedzialności (...) spółki akcyjnej; jeżeli umowa ubezpieczenia przewidywała limit lub podlimit odpowiedzialności (...) spółki akcyjnej z tytułu określonych szkód, wówczas limit ten stanowił górną granicę odpowiedzialności (...) spółki akcyjnej [§ 2. pkt 69) ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...)].
129 Termin ubezpieczający oznaczał podmiot, który zawarł z Powszechnym Zakładem (...) spółką akcyjną umowę ubezpieczenia [§ 2. pkt 79) ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...)].
130 Sformułowanie ubezpieczony oznaczało osobę fizyczną nie prowadzącą działalności gospodarczej, osobę fizyczną prowadzącą działalność gospodarczą, osobę prawną albo jednostkę organizacyjną niebędącą osobą prawną, na rachunek której zawarta została umowa ubezpieczenia [§ 2. pkt 80) ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...)].
131 Wreszcie określenie wartość odtworzeniowa oznaczało wartość odpowiadającą kosztom przywrócenia ubezpieczonego mienia do stanu nowego lecz nie ulepszonego przy czym w przypadku budynku, budowli, lokalu, obiektu małej architektury lub nakładów adaptacyjnych wartość odpowiadającą kosztom odbudowy lub remontu w tym samym miejscu, z uwzględnieniem dotychczasowej technologii, konstrukcji i standardu wykończenia przy zastosowaniu dotychczasowych wymiarów materiałów [§ 2. pkt 94) lit. a) ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...)].
132 Zgodnie z ogólnymi warunkami ubezpieczenia przedmiotem ubezpieczenia były określone w umowie ubezpieczenia m. in. budynki [§ 3. ust. 1. pkt 1) lit. a) ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...)].
133 W myśl ogólnych warunków ubezpieczenia w razie zajścia wypadku ubezpieczeniowego (...) spółka akcyjna pokrywał poniesione przez ubezpieczonego udokumentowane koszty uprzątnięcia pozostałości po zaistnieniu szkody, z którą (...) spółka akcyjna ponosiła odpowiedzialność, łącznie z kosztami rozbiórki lub demontażu części niezbędnych do użytku; powyższe koszty objęte były ochroną ubezpieczeniową do limitu odpowiedzialności (...) spółki akcyjnej w wysokości 10,00 % wartości szkody, jednak nie więcej niż 1.000.000,00 zł w odniesieniu do wszystkich szkód powstałych w okresie ubezpieczenia; koszty te nie obejmowały kosztów poniesionych na odkażenie pozostałości po szkodzie, usunięcie zanieczyszczeń gleby, wody i powietrza oraz rekultywację gruntów [§ 5. ust. 1. pkt 1) ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...)].
134 Suma ubezpieczenia dla mienia obejmującego m. in. budynki powinna odpowiadać wartości mienia na dzień zawarcia umowy ubezpieczenia i mogła być określona według wartości odtworzeniowej, księgowej „brutto” albo rzeczywistej (§ 7. ust. 3. ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...)).
135 Po myśli ogólnych warunków ubezpieczenia jeżeli w ubezpieczeniu na sumy stałe przyjęta w umowie ubezpieczenia suma ubezpieczenia była niższa niż wartość ubezpieczonego mienia w dniu powstania szkody (niedoubezpieczenie), zakres ubezpieczenia był ograniczony stosownie do postanowień § 51. ust. 10.– 12. (klauzula proporcjonalności) (§ 7. ust. 4. ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...)).
136 W razie zajścia wypadku ubezpieczeniowego (...) spółka akcyjna pokrywał w ramach sumy ubezpieczenia udokumentowane koszty związane z m. in. uprzątnięciem pozostałości po szkodzie, łącznie z kosztami rozbiórki i demontażu części niezdatnych do użytku oraz odtworzenia dokumentacji produkcyjnej lub zakładowej [§ 10. ust. 1. pkt 1) ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...)].
137 Wysokość skody ustalana była na podstawie cen z dnia powstania szkody w tym dla budynków, budowli, lokali, obiektów małej architektury, maszyn, urządzeń i wyposażenia w tym sprzętu elektronicznego przy ubezpieczeniu
138 w wartości odtworzeniowej albo księgowej „brutto” – według wartości odtworzeniowej [§ 50. ust. 1. pkt 1) ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...)].
139 Zgodnie z ogólnymi warunkami ubezpieczenia jeżeli suma ubezpieczenia była niższa niż wartość mienia w dniu powstania szkody (niedoubezpieczenie) to w przypadku szkody częściowej odszkodowanie ulegało zmniejszeniu w takim stosunku, w jakim pozostawała zadeklarowana suma ubezpieczenia do wartości tego mienia w dniu powstania szkody; w takim samym stosunku zmniejszane były koszty uprzątnięcia pozostałości po skodzie oraz koszty odtworzenia dokumentacji [§ 51. ust. 10. pkt 1) ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...)].
140 Obniżenia wysokości odszkodowania, o który mowa w ust. 10. pkt 1), nie miały zastosowania m. in. jeżeli wartość przedmiotu ubezpieczenia w dniu szkody nie przekraczała 120,00 % sumy ubezpieczenia tego przedmiotu [§ 51. ust. 12. pkt 1) ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...)].
141 Jeżeli ubezpieczony był uprawniony do odliczenia podatku od towarów
142 i usług VAT naliczanego przy nabyciu mienia stanowiącego przedmiot ubezpieczenia, to wartości będące podstawą ustalania sumy ubezpieczenia, wysokości szkody, wysokości odszkodowania dla tego mienia nie uwzględniały tego podatku (§ 52. ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...)).
143 Zgodnie z § 54. ust. 1. ogólnych warunków ubezpieczenia (...) spółka akcyjna wypłacał odszkodowanie lub świadczenie
144 w terminie 30 dni licząc od dnia otrzymania zawiadomienia o wypadku ubezpieczeniowym (§ 54. ust. 1. ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...)).
145 Dowód: ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...) – k. 113 – 144 verte .
146 B. K. (1) zawarł w 2020 r. umowę ubezpieczenia w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą. Umowa ubezpieczenia została zawarta ponownie w miejsce poprzednio obowiązującej.
147 B. K. (1) częściowo zapoznał się z treścią umowy ubezpieczenia. Nie czytał ogólnych warunków ubezpieczenia. Zawierając umowę ubezpieczenia opierał się na tym, co mówił przedstawiciel (...) spółki akcyjnej.
148 B. K. (1) przy zawarciu umowy ubezpieczenia nie otrzymał ogólnych warunków ubezpieczenia.
149 B. K. (1) zawierając umowę ubezpieczenia zainteresowany był przede wszystkim kwotą ubezpieczenia budynku i wyposażenia warsztatu.
150 Wysokość sumy ubezpieczenia budynku została powielona z poprzednio zawartej umowy ubezpieczenia. Przed zawarciem umowy ubezpieczenia przedstawiciel ubezpieczyciela nie był na miejscu, gdzie znajdował się budynek. Przedstawiciel ubezpieczyciela nie oglądał budynku, w którym znajdował się warsztat samochodowy. Nie zostały przeprowadzone oględziny budynku warsztatu przed zawarciem umowy ubezpieczenia.
151 B. K. (1) nie zastanawiał się przy zawarciu umowy ubezpieczenia nad tym, ile budynek, w którym znajdował się warsztat, mógł być warty. B. K. (1) nie zajmował się robotami budowlanymi, był mechanikiem samochodowym.
152 Dowód: przesłuchanie powoda B. K. (1) – k. 154 verte – 155 verte .
153 W grudniu 2020 r. na skutek pożaru budynek, w którym B. K. (1) prowadził warsztat samochodowy, spłonął w tej części, w której znajdował się warsztat. Budynek został uszkodzony do tego stopnia, że pozostały jego ściany.
154 Dowód: przesłuchanie powoda B. K. (1) – k. 154 verte – 155 verte .
155 B. K. (1) zgłosił szkodę powstałą w budynku warsztatu na skutek pożaru w dniu 16 grudnia 2020 r.
156 Dowód: wydruk podsumowania zgłoszenia szkody na s. 151 – 152
157 w aktach szkody o numerze PL (...) zapisanych na nośniku CD zalegającym na k. 84.
158 W toku postępowania prowadzonego w celu likwidacji szkody (...) spółka akcyjna ustalił wartość szkody w budynku,
159 w którym znajdował się warsztat B. K. (1), na sumę 84.516,29 zł.
160 Dowód: wydruk kosztorysu – k. 35 – 37 verte ; skan wydruku kosztorysu na s. 141 – 146 w aktach szkody o numerze PL (...) zapisanych na nośniku CD zalegającym na k. 84 .
161 (...) spółka akcyjna w toku postępowania prowadzonego w celu likwidacji szkody ustalił wartość odtworzeniową budynku, w którym znajdował się warsztat B. K. (1), na sumę 239.134,00 zł.
162 Dowód: wydruk pisma z dnia 25 stycznia 2021 r. – k. 33; wydruk kosztorysu – k. 38 – 44 verte ; skan wydruku pisma z dnia 25 stycznia 2021 r. na s. 87 w aktach szkody o numerze PL (...) zapisanych na nośniku CD zalegającym na k. 84.
163 W piśmie z dnia 25 stycznia 2021 r. (...) spółka akcyjna zawiadomił B. K. (1) o ustaleniu wysokości świadczenia z tytułu odszkodowania za szkody powstałe w budynku na kwotę 42.411,18 zł. Suma ta została pomniejszona o kwotę 200,00 zł tytułem franszyzy redukcyjnej.
164 Dowód: wydruk pisma z dnia 25 stycznia 2021 r. – k. 34; skan wydruku pisma z dnia 25 stycznia 2021 r. na s. 85 – 86 w aktach szkody o numerze PL (...) zapisanych na nośniku CD zalegającym na k. 84 .
165 W piśmie z dnia 19 maja 2021 r. (...) spółka akcyjna powiadomił B. K. (1) o przyznaniu dodatkowo kwoty 2.664,61 zł. Kwotę tę ubezpieczyciel przyznał tytułem zwrotu kosztów uprzątnięcia pozostałości po szkodzie.
166 Dowód: wydruk pisma z dnia 19 maja 2021 r. – k. 45; skan wydruku pisma z dnia 19 maja 2021 r. na s. 76 – 77 w aktach szkody o numerze PL (...) zapisanych na nośniku CD zalegającym na k. 84 .
167 W piśmie z dnia 17 października 2022 r. pełnomocnik B. K. (1) wezwał (...) spółkę akcyjną do zapłaty łącznie sumy 74.924,21 zł powołując się m. in. na kosztorys dołączony do wezwania oraz na fakt braku możliwości stosowania przez ubezpieczyciela klauzuli niedoubezpieczenia.
168 Dowód: odpis pisma z dnia 17 października 2022 r. – k. 46 – 50 verte wraz z wydrukiem kosztorysu z dnia 6 października 2022 r. – k. 52 – 63; skan pisma z dnia 17 października 2022 r. na s. 22 – 31 w aktach szkody
169 o numerze PL (...) zapisanych na nośniku CD zalegającym na k. 84; skan wydruku kosztorysu z dnia 6 października 2022 r. na s. 36 – 58
170 w aktach szkody o numerze PL (...) zapisanych na nośniku CD zalegającym na k. 84 .
171 W piśmie z dnia 15 listopada 2022 r. (...) spółka akcyjna powiadomił o przyznaniu dodatkowej sumy w łącznej kwocie 5.731,58 zł na podstawie kosztorysu przedstawionego przez pełnomocnika B. K. (1).
172 Dowód: wydruk pisma z dnia 15 listopada 2022 r. – k. 64; wydruk pisma z dnia 15 listopada 2022 r. – k. 64 verte ; wydruk pisma z dnia 15 listopada 2022 r. – k. 65; skan wydruku pisma z dnia 15 listopada 2022 r. na s. 10 – 11 w aktach szkody o numerze PL (...) zapisanych na nośniku CD zalegającym na k. 84 ; skan wydruku pisma z dnia 15 listopada 2022 r. na s. 12 – 13 w aktach szkody o numerze PL (...) zapisanych na nośniku CD zalegającym na k. 84 ; skan wydruku pisma z dnia 15 listopada 2022 r. na s. 14 – 15 w aktach szkody o numerze PL (...) zapisanych na nośniku CD zalegającym na k. 84.
173 Wysokość szkody w budynku usytuowanym w miejscowości S. powstałej na skutek pożaru zaistniałego w dniu 16 grudnia 2020 r. wynosiła 114.591,79 zł „netto”, tj. 140.947,90 zł „brutto”.
174 W dniu 8 czerwca 2020 r., tj. w dniu zawarcia umowy ubezpieczenia wartość odtworzeniowa budynku położonego w miejscowości S. wynosiła 195.031,86 zł „netto”, tj. 239.889,19 zł „brutto”.
175 Z kolei według stanu na dzień 16 grudnia 2020 r., tj. sprzed zdarzenia, na skutek którego doszło do powstania szkody w budynku, wartość odtworzeniowa budynku położonego w miejscowości S. wynosiła 202.183,86 zł „netto”, tj. 248.686,15 zł „brutto”.
176 Dowód: pisemna opinia biegłego z zakresu budownictwa z maja 2024 r. – k. 164 – 170 wraz z wydrukami kosztorysów – k. 171 – 247.
177 W treści faktur VAT numer (...) z dnia 31 grudnia 2020 r. oraz numer (...) z dnia 5 stycznia 2021 r. brak było kodów pozwalających zidentyfikować odpady jak odpady budowlane popożarowe.
178 Dowód: pisemna uzupełniająca opinia biegłego z zakresu budownictwa z lipca 2024 r. – k. 274 – 278 wraz z odpisem faktury VAT numer (...) z dnia 31 grudnia 2020 r. – k. 278 i z odpisem faktury VAT numer (...) z dnia 5 stycznia 2021 r. – k. 279; ustna uzupełniająca opinia biegłego z zakresu budownictwa z 7 listopada 2024 r. – k. 310 – 310 verte ; skan faktury VAT numer (...) z dnia 31 grudnia 2020 r. na s. 79 w aktach szkody o numerze PL (...) zapisanych na nośniku CD zalegającym na k. 84; skan faktury VAT numer (...) z dnia 5 stycznia 2021 r. na s. 78 w aktach szkody o numerze PL (...) zapisanych na nośniku CD zalegającym na k. 84 .
179 Koszty wskazane na fakturach VAT numer (...) z dnia 31 grudnia 2020 r. oraz numer (...) z dnia 5 stycznia 2021 r. były zbyt wysokie jak na koszty związane z wywozem pozostałości w postaci odpadów budowlanych po pożarowych.
180 Dowód: pisemna uzupełniająca opinia biegłego z zakresu budownictwa z lipca 2024 r. – k. 274 – 278; ustna uzupełniająca opinia biegłego
181 z zakresu budownictwa z 7 listopada 2024 r. – k. 310 – 310 verte .
182 Powyższy stan faktyczny sprawy został uznany w części za bezsporny na podstawie art. 229. k.p.c.
183 Strony zgodnie przyznały, że B. K. (1) prowadził działalność gospodarczą pod firmą (...) w miejscowości S..
184 Strony zgodne były co do tego, że 16 grudnia 2020 r. doszło do pożaru budynku położonego w miejscowości S. będącego miejscem wykonywania przez B. K. (1) działalności gospodarczej pod firmą (...).
185 Strony zgodne były co do tego, że w wyniku pożaru budynek został
186 w znacznym stopniu uszkodzony.
187 Strony zgodnie przyznały, że w toku postępowania prowadzonego w celu likwidacji szkody sporządzony został kosztorys.
188 Strony nie spierały się co do tego, że (...) spółka akcyjna przyjął odpowiedzialność za zdarzenie.
189 Strony zgodnie przyznały, że (...) spółka akcyjna początkowo uznał wysokość odszkodowania należnego B. K. (1) z tytułu szkody w nieruchomości na sumę 42.411,18 zł.
190 Strony zgodne były co do tego, że następnie (...) spółka akcyjna w piśmie z dnia 19 maja 2021 r. przyznał dodatkowo kwotę 2.664,61 zł.
191 Strony nie spierały się co do tego, że w piśmie z dnia 12 listopada 2022 r. (...) spółka akcyjna ustalił całkowitą wysokość odszkodowania w budynku na łączną kwotę 50.807,37 zł przy uwzględnieniu dopłaty w kwocie 5.731,58 zł.
192 Okoliczności powyższe zostały przytoczone przez obydwie strony tak
193 w pozwie jak i w sprzeciwie od nakazu zapłaty. Jako że przyznanie powołanych okoliczności wynikających z pisemnych oświadczeń obu stron nie budziło
194 w świetle przeprowadzonego postępowania dowodowego wątpliwości, okoliczności te zostały uznane za prawdziwe. Dlatego też, zważywszy na zasadę wyrażoną w art. 229. k.p.c., fakty te sąd uznał za rzeczywiście zaistniałe.
195 Powyższy stan faktyczny sprawy został także uznany w części za bezsporny na podstawie art. 230. k.p.c.
196 Bezsporne było to, że 8 czerwca 2020 r. B. K. (1) zawarł z (...) spółką akcyjną umowę dobrowolnego ubezpieczenia mienia na podstawie ogólnych warunków ubezpieczenia potwierdzoną polisą ubezpieczeniową numer (...).
197 Poza sporem było to, że umową ubezpieczenia objęto na zasadach wskazanych w ogólnych warunkach ubezpieczenia budynek, w którym B. K. (1) prowadził działalność gospodarczą pod firmą (...) w miejscowości S..
198 Nie było sporu co do tego, że B. K. (1) zgłosił powstanie szkody na nieruchomości.
199 Bezsporne było to, że w toku postępowania prowadzonego w celu likwidacji szkody przeprowadzone zostały oględziny.
200 Poza sporem było to, że w toku postępowania prowadzonego w celu likwidacji szkody (...) spółka akcyjna zweryfikował wartość odtworzeniową budynku w stosunku do podanej przez B. K. (1) sumy ubezpieczenia przyjmując tę wartość na sumę 239.134,00 zł.
201 Nie było sporu co do tego, że suma pierwotnie wypłaconego odszkodowania została pomniejszona o wartość franszyzy redukcyjnej w kwocie 200,00 zł.
202 Bezsporne było to, że B. K. (1) nie zgodził się ze stanowiskiem (...) spółki akcyjnej i w pismach z dnia 26 września 2022 r. oraz z dnia 17 października 2022 r. zgłosił reklamacje powołując się przy tym na kosztorys weryfikacyjny.
203 Fakty te przytoczone przez powoda w pozwie bądź też przez stronę pozwaną w sprzeciwie od nakazu zapłaty nie doczekały się z przeciwnej strony wyraźnego zaprzeczenia czy też potwierdzenia. Skoro zatem strona przeciwna nie wypowiedziała się co do przytoczonych okoliczności, fakty te sąd, mając na uwadze treść pozwu jak i sprzeciwu od nakazu zapłaty oraz wyniki całej rozprawy w szczególności dowody z odpisów dokumentów i wydruków zalegających
204 w aktach sprawy a także zeznania świadków, mógł uznać za przyznane a w konsekwencji za rzeczywiście zaistniałe.
205 Możliwości zastosowania w niniejszej sprawie instytucji z art. 230. k.p.c. nie wyłączało zawarte w uzasadnieniu sprzeciwu od nakazu zapłaty stwierdzenie, że strona pozwana „zaprzecza wszystkim twierdzeniom, faktom i wnioskom dowodowym powołanym przez powoda”. Jak bowiem wskazał Sąd Najwyższy „nie można odpowiadając na pozew twierdzić, jak to uczynił pozwany, że się nie zgadzając z pozwem "przeczy wszystkim faktom powołanym przez powoda, poza tymi, które wyraźnie się przyzna". Fakty i dowody związane z konkretnymi okolicznościami, z którymi się pozwany nie zgadza powinien on wskazać, jeśli ma to służyć obronie jego racji, powinien się on ustosunkować do twierdzeń strony powodowej” ( vide: wyrok Sądu Najwyższego z dnia 9 lipca 2009 r., sygn. akt III CSK 341/08, nie publ., LEX nr 584753).
206 Rekonstrukcji stanu faktycznego w pozostałej części sąd dokonał na podstawie odpisów dokumentów i wydruków zgromadzonych w toku postępowania dowodowego. Sąd nie dopatrzył się uchybień w ich treści oraz formie.
207 Dowody z odpisów dokumentów prywatnych jak i z wydruków sąd uznał w całości za autentyczne i wiarygodne. Żadna ze stron ich nie kwestionowała, tak pod względem poprawności formalnej jak i materialnej. Nie ujawniły się też jakiekolwiek okoliczności podważające moc dowodową tych dokumentów, które należałoby brać pod uwagę z urzędu. Domniemania, z których korzystają dokumenty urzędowe jak i prywatne [autentyczności i złożenia zawartego w nim oświadczenia przez osobę, która podpisała dokument prywatny ( vide: T. Ereciński, „Kodeks postępowania cywilnego. Komentarz. Część pierwsza. Postępowanie rozpoznawcze. Część druga. Postępowanie zabezpieczające. Tom 1”, wydanie 2, Wydawnictwo Prawnicze LexisNexis, Warszawa 2007 r., pod red. T. Erecińskiego, s. 576, teza 11 do art. 245, s. 590, teza 1 do art. 253)], pozostały niewzruszone. Dokumenty prywatne stanowiły dowód tego, że osoby, które je podpisały, złożyły oświadczenia zawarte w dokumentach (art. 245. k.p.c. w zw. z art. 233. § 1. k.p.c.). Wydruki natomiast stanowiły dowód co do istnienia zapisu komputerowego o określonej treści, która została w nich zawarta, w chwili dokonywania wydruku (art. 243¹. k.p.c. w zw. z 245. k.p.c. i w zw. z art. 233. § 1. k.p.c.) ( vide: wyrok Sądu Apelacyjnego w Krakowie z dnia 8 lutego 2013 r., sygn. akt I ACa 1399/12, nie publ., LEX numer 1362755).
208 Sąd podzielił – ustalając stan faktyczny – w całości pisemne opinie biegłego z maja 2024 r. i z lipca 2024 r. jak i ustną uzupełniającą opinię z dnia 7 listopada 2024 r. sporządzone dla ustalenia zakresu i wysokości szkody powstałej w budynku należącym do B. K. (1) w postaci budynku wraz
209 z warsztatem samochodowym w miejscowości (...), tj. wartości odtworzeniowej budynku w kwocie „netto” i w kwocie „brutto” oraz wartości odpowiadającej kosztom odbudowy lub remontu w tym samym miejscu z uwzględnieniem dotychczasowej technologii, konstrukcji i standardu wykończenia przy zastosowaniu dotychczasowych wymiarów i materiałów według stanu na dzień zawarcia umowy ubezpieczenia, tj. 8 czerwca 2020 r. jak i według stanu sprzed szkody powstałej na skutek zdarzenia z dnia 16 grudnia 2020 r. Wszystkie opinie należało uznać za jasne i logiczne oraz należycie uzasadnione. Ich autor przedstawił swój tok rozumowania w sposób wyczerpujący wyjaśniając dlaczego przyjął taką jak ostatecznie w opinii pisemnej z maja 2024 r. wysokość szkody powstałej w mieniu powoda. Wyjaśnił przy tym w opiniach uzupełniających dogłębnie przyjęte przez siebie stanowisko oraz wyraźnie zaznaczył, że opierał się na zebranym w sprawie materiale dowodowym w tym przede wszystkim
210 w postaci odpisów dokumentów, wydruków i fotografii zgromadzonych w toku postępowania dowodowego nie zaś na domysłach i założeniach nie znajdujących oparcia w przeprowadzonych dowodach. Zdezawuował przy tym biegły kwotę kosztów uprzątnięcia, która wynikać miała z a faktur przedstawionych przez powoda i które to koszty częściowo strona pozwana zwróciła powodowi
211 w toku postępowania prowadzonego w celu likwidacji szkody.
212 Opinie biegłego sporządzone na piśmie były na tyle szczegółowe i rzeczowe, że pozwoliły sądowi wyrobić w pełni pogląd co do okoliczności powołanych w postanowieniu dowodowym wydanym na rozprawie w dniu 19 marca 2024 r. o dopuszczeniu dowodu z pisemnej opinii biegłego. W opiniach nie stwierdzono żadnych niedokładności czy też innych usterek w zakresie poprawności metodologicznej. Biegły udzielił pełnych odpowiedzi na postawione mu pytania formułując przy tym swoje argumenty i wnioski w sposób logiczny
213 i zrozumiały. Opinie te okazały się pełne, jasne i wewnętrznie niesprzeczne. Stanowisko to sąd rozpoznający niniejszą sprawę przyjął do rozstrzygnięcia. Zauważyć wreszcie należało, że strony postępowania nie domagały się przeprowadzenia dowodu z opinii kolejnego biegłego.
214 Biegły będący rzeczoznawcą z budownictwa poprzedził wykonanie badaniem zgromadzonego materiału dowodowego. Biegły uwzględnił całość dokumentacji znajdującej się w aktach postępowania. Należało podkreślić, że biegły posiadał bogate doświadczenie w zakresie budownictwa. Biegły ustosunkował się również do kolejnych pisemnych zarzutów w opiniach uzupełaniających. Wymagało podkreślenia, że wszechstronne i wyczerpujące wyjaśnienia biegłego zawarte w kolejnej pisemnej opinii oraz opinii ustnej pozwoliły na uznanie przez sąd, iż biegły sporządził zasadniczą opinię rzetelnie. Biegły wyjaśnił przy tym w pisemnej opinii z lipca 2024 r., że wysokość szkody nie powinna obejmować w szczególności kosztów związanych z uprzątnięciem pozostałości po zdarzeniu kierując się zebranym materiałem dowodowym.
215 Odnosząc się w tym miejscu do roli biegłego w procesie podkreślić trzeba, że linia orzecznictwa Sądu Najwyższego w kwestii roli biegłego w procesie cywilnym została ugruntowana. Zgodnie z tym stanowiskiem rolą biegłego nie jest dokonywanie samodzielnych ustaleń faktycznych istotnych dla zastosowania określonej normy prawnej ( vide: wyrok Sądu Najwyższego z dnia 29 czerwca 2010 r., sygn. akt III CSK 255/09; wyrok Sądu Najwyższego z dnia 27 maja 2010 r., sygn. akt II PK 359/09; wyrok Sądu Najwyższego z dnia 19 grudnia 2006 r., sygn. akt V CSK 360/06). Opinia biegłego ma na celu ułatwienie sądowi należytej oceny zebranego w sprawie materiału dowodowego wtedy, gdy potrzebne są do tego wiadomości specjalne. Nie może ona natomiast być sama
216 w sobie źródłem materiału faktycznego sprawy ani tym bardziej stanowić podstawy ustalenia okoliczności będących przedmiotem oceny biegłych.
217 Ustalenie stanu faktycznego należało do sądu orzekającego, a biegli powinni udzielić odpowiedzi na konkretne pytania dostosowane do stanu faktycznego sprawy. Zgłaszający w sprawie żądanie musi twierdzenia zgłosić i podać takie fakty, które będą mogły stanowić podstawę ustaleń faktycznych czynionych przez sąd, te zaś będą mogły być wyjściową dla ich oceny przez biegłego z punktu widzenia zasad przyjętych w dziedzinie, co do której biegły wiadomości specjalne posiada. W procesie cywilnym strony mają obowiązek twierdzenia i dowodzenia tych wszystkich okoliczności (faktów), które stosownie do art. 227. k.p.c. mogą być przedmiotem dowodu. Podkreślić wyraźnie należało, że reguły rozkładu ciężaru dowodu, stosowane przez sąd w fazie orzekania, mają fundamentalne znaczenie dla dokonania prawidłowej oceny wykonania przez każdą ze stron obowiązku dowodzenia w zakresie przesłanek uzasadniających roszczenie lub zwalniających stronę pozwaną od konieczności jego spełnienia. Obowiązkiem sądu jest ustalenie, czy strona inicjująca proces wykazała okoliczności faktyczne, których zaistnienie determinuje możliwość jego skutecznego wpisania (subsumcji) w odpowiednią podstawę prawną, a także czy strona przeciwna udowodniła zasadność swojego stanowiska w zakresie dowodowym, który ją obciąża.
218 Sąd uznał przy tym, iż nie ma podstaw do dalszego uzupełnienia z urzędu postępowania dowodowego. W tym zakresie sąd nie mógł wyręczać strony
219 i niejako w zastępstwie przeprowadzać taki dowód, gdyż takie postępowanie byłoby sprzeczne z zasadą kontradyktoryjności. Zgodnie ze stanowiskiem Sądu Najwyższego „od 1 lipca 1996 r. wskutek zmiany treści art. 232 KPC oraz skreślenia § 2 w art. 3 KPC nastąpiło zniesienie zasady odpowiedzialności sądu za wynik postępowania dowodowego” (tak Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 7 października 1998 r. sygn. akt II UKN 244/98, publ. OSNAP 1999 r., nr 20, poz. 662 i w wyroku z dnia 30 czerwca 2000 r., sygn. akt II UKN 615/99, publ. OSNAP 2002 r., nr 1, poz. 24). Rola sądu w sprawie winna ograniczać się jedynie do pozostawania obiektywnym arbitrem w sporze stron (zasada kontradyktoryjności). Sąd jedynie wyjątkowo może wykazywać inicjatywę dowodową, spoczywającą cały czas na stronach pod groźbą przegrania procesu. Zdanie powyższe pozostaje w pełni zgodne z przyjętą linią orzecznictwa i wykładnią Sądu Najwyższego, w myśl której „możliwość dopuszczenia przez sąd dowodu nie wskazanego przez strony nie oznacza, że sąd obowiązany jest zastąpić własnym działaniem bezczynność strony. Jedynie w szczególnych sytuacjach procesowych o wyjątkowym charakterze sąd powinien skorzystać ze swojego uprawnienia do podjęcia inicjatywy dowodowej (art. 232 kpc)” (tak Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 5 listopada 1997 r., sygn. akt III CKN 244/97, publ. OSNC 1998 r., nr 3, poz. 52). Brak postępowania dowodowego prowadzonego z urzędu był przy tym usprawiedliwiony w świetle poglądu Sądu Najwyższego, w myśl którego „działanie sądu z urzędu i przeprowadzenie dowodu nie wskazanego przez stronę jest po uchyleniu art. 3 § 2 kpc dopuszczalne tylko w wyjątkowych sytuacjach procesowych oraz musi wypływać z opartego na zobiektywizowanej ocenie przekonania o konieczności jego przeprowadzenia” (tak Sąd Najwyższy
220 w wyroku z dnia 9 września 1998 r., sygn. akt II UKN 182/98, publ. OSNAP 1999 r., nr 17, poz. 556). Pogląd ten pozostaje tym bardziej aktualny w świetle obecnie obowiązującego kodeksu postępowania cywilnego a w szczególności
221 w kontekście zmian wprowadzonych ustawą z dnia 2 lipca 2004 r. o zmianie ustawy – Kodeks postępowania cywilnego oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. nr 172 poz. 1804) jak i ustawą z dnia 4 lipca 2019 r. o zmianie ustawy Kodeks postępowania cywilnego oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2019 r., poz. 1469 z późn. zm.) oraz wreszcie ustawą z dnia 23 marca 2023 r. o zmianie ustawy Kodeks postępowania cywilnego oraz niektórych innych ustaw (Dz. U.
222 z 2023 r., poz. 614).
223 Depozycje powoda B. K. (1) stanowić mogły podstawę czynionych ustaleń faktycznych, jako że w zakresie okoliczności relewantnych z punktu widzenia rozstrzygnięcia przedmiotowej sprawy co do zasady jawiły się one jako jasne i logiczne. Jednocześnie to powoda bezpośrednio dotyczyło zdarzenie z dnia 16 grudnia 2020 r. Sąd nie znalazł powodów, by kwestionować którąkolwiek ich część tym bardziej, że strona pozwana nie przedstawiła żadnego dowodu, który mógłby poddać w wątpliwość te depozycje. Powód potwierdził zarówno zawarcie umowy ubezpieczenia jak i opisał same okoliczności towarzyszące zawarciu umowy ubezpieczenia.
224 Sąd postanowił pominąć dowód z przesłuchania za stronę pozwaną osób wchodzących w skład zarządu strony pozwanej, gdyż zgłoszone pozostałe środki dowodowe pozwoliły w wystarczającym stopniu wyjaśnić fakty istotne dla rozstrzygnięcia sprawy [art. 299. k.p.c. i art. 300. § 1. k.p.c. w zw. z art. 227. k.p.c. w zw. z art. 235² . § 1. pkt 2) i pkt 5) k.p.c.] a ponadto żądna ze stron nie zaoferowała takiego środka dowodowego. Dowód z przesłuchania stron ma charakter subsydiarny, uzupełniający i winien być przeprowadzony wówczas, gdy zgromadzony w sprawie materiał dowodowy może okazać się niewystarczający dla merytorycznego rozstrzygnięcia sprawy, co nie miało miejsca w rozstrzyganej sprawie. Jako że wszystkie okoliczności sprawy zostały dostatecznie wyjaśnione, nie było podstaw do tego, by uzupełniać materiał dowodowy przeprowadzając dowód z przesłuchania za stronę pozwaną członków zarządu.
III
225 Sąd Rejonowy w Tarnowie zważył, co następuje:
226 Powództwo zasługiwało na uwzględnienie niemal w całości podlegając oddaleniu w niewielkim zakresie.
227 Powód B. K. (1) domagał się zasądzenia od strony pozwanej (...) spółki akcyjnej z siedzibą w W. łącznie kwoty 69.392,63 zł w oparciu o art. 805. § 1. k.c., art. 805. § 2. pkt 1) k.c. i art. 821. k.c. oraz art. 384. § 1. k.c. w zw. z § 1. ust. 6., § 1. ust. 7. pkt 1), § 2. pkt 17), § 2. pkt 69), § 2. pkt 79), § 2. pkt 94) lit. a) § 3. ust. 1. pkt 1) lit. a) § 5. ust. 1. pkt 1) § 10. ust. 1. pkt 1), § 50. ust. 1. pkt 1) oraz § 52. ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...) w zw. z art. 353 ( 1). k.c. oraz art. 471. k.c., art. 476. k.c. i art. 477. § 1. k.c. oraz art. 361. k.c. w zw. z art. 363. k.c. wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie liczonymi od kwoty 69.392,63 zł od dnia 16 stycznia 2021 r. do dnia zapłaty na podstawie art. 481. § 1., § 2.
228 i § 2 ( 4). k.c. w zw. z art. 359. § 1. k.c. oraz art. 817. § 1. k.c. oraz § 54. ust. 1. ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...) w zw. z art. 353 ( 1). k.c.
229 W myśl art. 805. § 1. k.c. przez umowę ubezpieczenia ubezpieczyciel zobowiązuje się, w zakresie działalności swego przedsiębiorstwa, spełnić określone świadczenie w razie zajścia przewidzianego w umowie wypadku, a ubezpieczający zobowiązuje się zapłacić składkę.
230 Świadczenie ubezpieczyciela polega w szczególności na zapłacie m. in. przy ubezpieczeniu majątkowym – określonego odszkodowania za szkodę powstałą wskutek przewidzianego w umowie wypadku [art. 805. § 2. pkt 1) k.c.].
231 Po myśli art. 821. k.c. przedmiotem ubezpieczenia majątkowego może być każdy interes majątkowy, który nie jest sprzeczny z prawem i daje się ocenić w pieniądzu.
232 Zgodnie z przepisem art. 384. § 1. k.c. ustalony przez jedną ze stron wzorzec umowy, w szczególności ogólne warunki umów, wzór umowy, regulamin, wiąże drugą stronę, jeżeli został jej doręczony przed zawarciem umowy.
233 W myśl § 1. ust. 6. ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...) spółka akcyjna zobowiązany był przedstawić ubezpieczającemu różnice pomiędzy treścią umowy ubezpieczenia a ogólnymi warunkami ubezpieczenia w formie pisemnej przed zawarciem umowy ubezpieczenia. W razie niedopełnienia tego obowiązku (...) spółka akcyjna nie mógł powoływać się na różnicę niekorzystną dla ubezpieczającego lub ubezpieczonego. Przepis ten nie znajdował zastosowania do umów ubezpieczenia zawieranych w drodze negocjacji (§ 1. ust. 6. ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...)).
234 Stosownie do brzmienia § 1. ust. 7. pkt 1) ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...) przedmiotem ubezpieczenia mogło być mienie stanowiące własność bądź będące w posiadaniu ubezpieczonego na podstawie innego tytułu prawnego w tym mienie pracowników [§ 1. ust. 7. pkt 1) ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...)].
235 W myśl § 2. pkt 17) ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...) przez franszyzę redukcyjną należało rozumieć ustaloną w umowie ubezpieczenia wartość kwotową, procentowo – kwotową albo procentową, o jaką pomniejszona miała być wysokość każdego odszkodowania [§ 2. pkt 17) ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...)].
236 Z kolei sformułowanie suma ubezpieczenia bądź suma gwarancyjna oznaczało określoną w umowie ubezpieczenia kwotę stanowiącą górną granicę odpowiedzialności (...) spółki akcyjnej; jeżeli umowa ubezpieczenia przewidywała limit lub podlimit odpowiedzialności (...) spółki akcyjnej z tytułu określonych szkód, wówczas limit ten stanowił górną granicę odpowiedzialności (...) spółki akcyjnej [§ 2. pkt 69) ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...)].
237 Termin ubezpieczający oznaczał podmiot, który zawarł z (...) spółką akcyjną umowę ubezpieczenia [§ 2. pkt 79) ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...)].
238 Sformułowanie ubezpieczony oznaczało osobę fizyczną nie prowadzącą działalności gospodarczej, osobę fizyczną prowadzącą działalność gospodarczą, osobę prawną albo jednostkę organizacyjną niebędącą osobą prawną, na rachunek której zawarta została umowa ubezpieczenia [§ 2. pkt 80) ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...)].
239 Wreszcie określenie wartość odtworzeniowa oznaczało wartość odpowiadającą kosztom przywrócenia ubezpieczonego mienia do stanu nowego lecz nie ulepszonego przy czym w przypadku budynku, budowli, lokalu, obiektu małej architektury lub nakładów adaptacyjnych wartość odpowiadającą kosztom odbudowy lub remontu w tym samym miejscu, z uwzględnieniem dotychczasowej technologii, konstrukcji i standardu wykończenia przy zastosowaniu dotychczasowych wymiarów materiałów [§ 2. pkt 94) lit. a) ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...)].
240 Zgodnie z ogólnymi warunkami ubezpieczenia przedmiotem ubezpieczenia były określone w umowie ubezpieczenia m. in. budynki [§ 3. ust. 1. pkt 1) lit. a) ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...)].
241 W myśl ogólnych warunków ubezpieczenia w razie zajścia wypadku ubezpieczeniowego (...) spółka akcyjna pokrywał poniesione przez ubezpieczonego udokumentowane koszty uprzątnięcia pozostałości po zaistnieniu szkody, z którą (...) spółka akcyjna ponosiła odpowiedzialność, łącznie z kosztami rozbiórki lub demontażu części niezbędnych do użytku; powyższe koszty objęte były ochroną ubezpieczeniową do limitu odpowiedzialności (...) spółki akcyjnej w wysokości 10,00 % wartości szkody, jednak nie więcej niż 1.000.000,00 zł w odniesieniu do wszystkich szkód powstałych w okresie ubezpieczenia; koszty te nie obejmowały kosztów poniesionych na odkażenie pozostałości po szkodzie, usunięcie zanieczyszczeń gleby, wody i powietrza oraz rekultywację gruntów [§ 5. ust. 1. pkt 1) ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...)].
242 Suma ubezpieczenia dla mienia obejmującego m. in. budynki powinna odpowiadać wartości mienia na dzień zawarcia umowy ubezpieczenia i mogła być określona według wartości odtworzeniowej, księgowej „brutto” albo rzeczywistej (§ 7. ust. 3. ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...)).
243 Po myśli ogólnych warunków ubezpieczenia jeżeli w ubezpieczeniu na sumy stałe przyjęta w umowie ubezpieczenia suma ubezpieczenia była niższa niż wartość ubezpieczonego mienia w dniu powstania szkody (niedoubezpieczenie), zakres ubezpieczenia był ograniczony stosownie do postanowień § 51. ust. 10.– 12. (klauzula proporcjonalności) (§ 7. ust. 4. ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...)).
244 W razie zajścia wypadku ubezpieczeniowego (...) spółka akcyjna pokrywał w ramach sumy ubezpieczenia udokumentowane koszty związane z m. in. uprzątnięciem pozostałości po szkodzie, łącznie z kosztami rozbiórki i demontażu części niezdatnych do użytku oraz odtworzenia dokumentacji produkcyjnej lub zakładowej [§ 10. ust. 1. pkt 1) ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...)].
245 Wysokość skody ustalana była na podstawie cen z dnia powstania szkody w tym dla budynków, budowli, lokali, obiektów małej architektury, maszyn, urządzeń i wyposażenia w tym sprzętu elektronicznego przy ubezpieczeniu
246 w wartości odtworzeniowej albo księgowej „brutto” – według wartości odtworzeniowej [§ 50. ust. 1. pkt 1) ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...)].
247 Zgodnie z ogólnymi warunkami ubezpieczenia jeżeli suma ubezpieczenia była niższa niż wartość mienia w dniu powstania szkody (niedoubezpieczenie) to w przypadku szkody częściowej odszkodowanie ulegało zmniejszeniu w takim stosunku, w jakim pozostawała zadeklarowana suma ubezpieczenia do wartości tego mienia w dniu powstania szkody; w takim samym stosunku zmniejszane były koszty uprzątnięcia pozostałości po skodzie oraz koszty odtworzenia dokumentacji [§ 51. ust. 10. pkt 1) ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...)].
248 Obniżenia wysokości odszkodowania, o który mowa w ust. 10. pkt 1), nie miały zastosowania m. in. jeżeli wartość przedmiotu ubezpieczenia w dniu szkody nie przekraczała 120,00 % sumy ubezpieczenia tego przedmiotu [§ 51. ust. 12. pkt 1) ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...)].
249 Jeżeli ubezpieczony był uprawniony do odliczenia podatku od towarów
250 i usług VAT naliczanego przy nabyciu mienia stanowiącego przedmiot ubezpieczenia, to wartości będące podstawą ustalania sumy ubezpieczenia, wysokości szkody, wysokości odszkodowania dla tego mienia nie uwzględniały tego podatku (§ 52. ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...)).
251 Stosownie do brzmienia art. 471. k.c. dłużnik obowiązany jest do naprawienia szkody wynikłej z niewykonania lub nienależytego wykonania zobowiązania, chyba że niewykonanie lub nienależyte wykonanie jest następstwem okoliczności, za które dłużnik odpowiedzialności nie ponosi.
252 Po myśli art. 476. k.c. dłużnik dopuszcza się zwłoki, gdy nie spełnia świadczenia w terminie, a jeżeli termin nie jest oznaczony, gdy nie spełnia świadczenia niezwłocznie po wezwaniu przez wierzyciela. Nie dotyczy to wypadku, gdy opóźnienie w spełnieniu świadczenia jest następstwem okoliczności, za które dłużnik odpowiedzialności nie ponosi.
253 Stosownie do treści art. 477. § 1. k.c. w razie zwłoki dłużnika wierzyciel może żądać, niezależnie od wykonania zobowiązania, naprawienia szkody wynikłej ze zwłoki.
254 Wreszcie w myśl art. 361. § 1. k.c. zobowiązany do odszkodowania ponosi odpowiedzialność tylko za normalne następstwa działania lub zaniechania, z którego szkoda wynikła.
255 W powyższych granicach, w braku odmiennego przepisu ustawy lub postanowienia umowy, naprawienie szkody obejmuje straty, które poszkodowany poniósł, oraz korzyści, które mógłby osiągnąć, gdyby mu szkody nie wyrządzono (art. 361. § 2. k.c.).
256 Zgodnie z art. 363. § 1. k.c. naprawienie szkody powinno nastąpić, według wyboru poszkodowanego, bądź przez przywrócenie stanu poprzedniego, bądź przez zapłatę odpowiedniej sumy pieniężnej. Jednakże gdyby przywrócenie stanu poprzedniego było niemożliwe albo gdyby pociągało za sobą dla zobowiązanego nadmierne trudności lub koszty, roszczenie poszkodowanego ogranicza się do świadczenia w pieniądzu.
257 Jeżeli naprawienie szkody ma nastąpić w pieniądzu, wysokość odszkodowania być ustalona według cen z daty ustalenia odszkodowania, chyba że szczególnie okoliczności wymagają przyjęcia za podstawę cen istniejących
258 w innej chwili (art. 363. § 2. k.c.).
259 Odsetki od sumy pieniężnej należą się tylko wtedy, gdy to wynika z czynności prawnej albo z ustawy, z orzeczenia sądu lub z decyzji innego właściwego organu (art. 359. § 1. k.c.).
260 Po myśli art. 481. § 1. k.c. jeżeli dłużnik opóźnia się ze spełnieniem świadczenia pieniężnego, wierzyciel może żądać odsetek za czas opóźnienia, chociażby nie poniósł żadnej szkody i chociażby opóźnienie było następstwem okoliczności, za które dłużnik odpowiedzialności nie ponosi.
261 Jeżeli stopa odsetek za opóźnienie nie była oznaczona, należą się odsetki ustawowe za opóźnienie w wysokości równej sumie stopy referencyjnej Narodowego Banku Polskiego i 5,5 punktów procentowych. Jednakże gdy wierzytelność jest oprocentowana według stopy wyższej, wierzyciel może żądać odsetek za opóźnienie według tej wyższej stopy (art. 481. § 2. k.c.).
262 Zgodnie natomiast z art. 481. § 2⁴. k.c. Minister Sprawiedliwości ogłasza, w drodze obwieszczenia, w Dzienniku Urzędowym Rzeczypospolitej Polskiej "Monitor Polski", wysokość odsetek ustawowych za opóźnienie.
263 Stosownie do brzmienia art. 817. § 1. k.c. ubezpieczyciel obowiązany jest spełnić świadczenie w terminie trzydziestu dni, licząc od daty otrzymania zawiadomienia o wypadku.
264 Zgodnie z § 54. ust. 1. ogólnych warunków ubezpieczenia (...) spółka akcyjna wypłacał odszkodowanie lub świadczenie
265 w terminie 30 dni licząc od dnia otrzymania zawiadomienia o wypadku ubezpieczeniowym (§ 54. ust. 1. ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...)).
266 Norma art. 805. § 1. k.c. zawiera regulację statuującą istotę umowy ubezpieczenia, określa elementy istotne przedmiotowo ( essentialia negotii) umowy ubezpieczenia oraz zasadnicze obowiązki stron umowy ubezpieczenia. Stosownie do brzmienia tego przepisu umowa ubezpieczenia pozostaje umową konsensualną, tj. dochodzi do skutku w wyniku osiągnięcia porozumienia przez kontrahentów, jest umową dwustronnie zobowiązującą choć nie jest jednocześnie umową wzajemną w rozumieniu art. 487. § 1. k.c. ( vide: wyrok Sądu Najwyższego z dnia 20 października 2006 r., sygn. akt IV CSK 125/06, publ. OSCNC – ZB. D. 2008 r., z. A, poz. 7, s. 44), jako że świadczenie zakładu ubezpieczeń nie musi zostać spełnione, jeśli przez czas trwania umowy ubezpieczenia do zajścia zdarzenia obligującego do wypłaty określonego świadczenia nie dojdzie.
267 Umowa ubezpieczenia nie ma zatem charakteru wzajemnego, choć odpowiednikiem świadczenia ubezpieczającego w postaci składki pozostaje świadczenie zakładu ubezpieczeń co do zasady najczęściej pieniężne spełniane w sytuacji zaistnienia zdarzenia określonego w umowie ubezpieczenia.
268 Podstawowym obowiązkiem ubezpieczyciela wynikającym z umowy ubezpieczenia pozostaje wypłata świadczenia określonego umową ubezpieczenia w ramach udzielonej ochrony ubezpieczeniowej w sytuacji zaistnienia zdarzenia ubezpieczeniowego zaś w przypadku ubezpieczającego podstawowym obowiązkiem pozostaje opłacanie umówionej składki. Obowiązki te statuowane zostały w przepisie art. 805. § 1. i § 2. k.c. i były takie same w przypadku umowy ubezpieczenia majątkowego, co wynikało z art. 821. k.c. w zw. z art. 805. § 1. i § 2. pkt 1) k.c.
269 Redakcja przepisu art. 361. k.c. wskazuje, że pod rządem kodeksu cywilnego obowiązuje zasada naprawienia szkody poprzez całkowitą kompensatę doznanego uszczerbku z zastrzeżeniem, iż niedopuszczalne wszakże jest bezzasadne wzbogacenie poszkodowanego.
270 Z kolei z mocy art. 363. k.c. poszkodowanemu przysługuje wybór sposobu naprawienia wyrządzonej mu szkody, tj. przez przywrócenie stanu poprzedniego czyli doprowadzenie do stanu, jaki miał miejsce przed powstaniem szkody bądź też przez zapłatę sumy pieniężnej, czyli uiszczenie kwoty odpowiadającej wysokości powstałej szkody. W przepisie tym jednak ustanowiono jednocześnie dwa wyjątki od zasady wyboru sposobu naprawienia szkody, w razie których zaistnienia poszkodowanemu przysługuje jedynie odszkodowanie w formie świadczenia pieniężnego. Ograniczenie takie może także wynikać z przepisów szczególnych, którymi m. in. pozostawały art. 805. k.c. i art. 822. k.c. ( vide: T. Wiśniewski, powołany już wyżej „Komentarz do kodeksu cywilnego. Księga trzecia. Zobowiązania. Tom 1”, s. 83, teza 3 do art. 363; T. Wiśniewski, „Kodeks cywilny. Komentarz. Zobowiązania. III. Część 1”, Wydawnictwo LexisNexis, Warszawa 2013 r., wydanie 1, pod red. J. Gudowskiego, s. 100, teza 3 do art. 363; uzasadnienie uchwały Sądu Najwyższego z dna 15 listopada 2001 r., sygn. akt III CZP 68/01, publ. OSNC 2002 r., nr 6, poz. 74).
271 Powodowi przysługiwało zatem stosownie do treści art. 805. § 1. i § 2. pkt 1) k.c. w zw. z art. 821. k.c. odszkodowanie pieniężne. Powód stał się bowiem podmiotem poszkodowanym i uzyskał wierzytelność z tytułu odszkodowania w związku ze zdarzeniem z dnia 16 grudnia 2020 r., w wyniku którego uszkodzeniu uległ budynek położony w miejscowości S., w którym znajdował się warsztat samochodowy prowadzony przez powoda w ramach działalności gospodarczej. Powód w związku ze zdarzeniem, które miało miejsce
272 w dniu 16 grudnia 2020 r., kiedy to doszło do uszkodzenia budynku w wyniku pożaru, uzyskał roszczenie o zapłatę kwoty odpowiadającej szkodzie poniesionej przez niego do wysokości sumy ubezpieczenia ustalonej zgodnie jednak
273 z zapisami umowy ubezpieczenia, którą zawarł poszkodowany z ubezpieczycielem oraz ogólnymi warunkami umowy ubezpieczenia znajdującymi do umowy ubezpieczenia zastosowanie w takim zakresie, w jakim można było je uznać za niesprzeczne z art. 824. § 1. k.c. w zw. z art. 807. § 1. k.c. Powód zawarł był bowiem umowę ubezpieczenia z (...) spółką akcyjną, do których zastosowanie znajdowały także ogólne warunki kompleksowego ubezpieczenia (...) i to przy uwzględnieniu co do zasady postanowień umowy ubezpieczenia oraz ogólnych warunków umowy powinno dojść do ustalenia wysokości szkody, za którą ponosił odpowiedzialność ubezpieczyciel. Odszkodowanie należne poszkodowanemu w postaci odszkodowania powinno było jednak zostać ustalone nie tylko zgodnie z art. 361. k.c. i art. 363. k.c. ale i stosownie do postanowień wiążącej poszkodowanego oraz ubezpieczyciela umowy ubezpieczenia jak i znajdujących do umowy ubezpieczenia postanowień ogólnych warunków ubezpieczenia, o ile ogólne warunki ubezpieczenia nie pozostawały w sprzeczności z obowiązującymi przepisami ustawy.
274 Zgodnie z poczynionymi ustaleniami faktycznymi w oparciu o przeprowadzone postępowanie dowodowe ochroną ubezpieczeniową na podstawie umowy ubezpieczenia zawartej przez B. K. (1) z (...) spółką akcyjną objęte było mienie w postaci m. in. budynku usytuowanego w miejscowości(...). W ramach umowy ubezpieczenia pozwany zakład ubezpieczeń zobowiązał się do zapłaty świadczenia w przypadku zajścia zdarzenia objętego umową ubezpieczenia wobec udzielenia ochrony ubezpieczeniowej za szkodę powstałą w mieniu B. K. (1), między innymi w zakresie szkody polegającej na uszkodzeniu, zniszczeniu lub utracie mienia, jego części lub wyposażenia wskutek zajścia wypadku ubezpieczeniowego w okresie ubezpieczenia. Ochroną objęte były zatem powstałe w okresie ubezpieczenia szkody w przedmiotach majątkowych stanowiących ubezpieczone mienie. Co więcej z ustalonego stanu faktycznego wynikało również, że szkoda mieniu miała miejsce w okresie objętym ubezpieczeniem. Zgodnie również
275 z brzmieniem tak umowy ubezpieczenia jak i ogólnych warunków ubezpieczenia doszło do powstania szkody w mieniu powoda na skutek zdarzenia w postaci pożaru z dnia 16 grudnia 2020 r., zaś likwidacja skutków tego zdarzenia wymagała wydatkowania łącznie na chwilę obecną kwoty 114.597,79 zł „netto”, tj. 140.947,90 zł „brutto”, co wynikało z pisemnej opinii biegłego z dnia maja 2024 r. Tym samym spełniona została przesłanka w postaci szkody powstałej
276 w mieniu objętym ochroną ubezpieczeniową w okresie ubezpieczenia wskazanym w umowie na skutek zdarzenia ubezpieczeniowego.
277 Powód wybrał świadczenie pieniężne. Odszkodowanie pieniężne nie mogło być przy tym wyższe niż wartość powstałej szkody oraz nie wyższe aniżeli suma ubezpieczenia, która wyraźnie została określona w polisie ubezpieczeniowej potwierdzającej zawarcie umowy ubezpieczenia na kwotę 120.000,00 zł. Odszkodowanie pieniężne w założeniu ma bowiem umożliwić poszkodowanemu przywrócenie uszkodzonego a objętego ochroną ubezpieczeniową mienia do stanu sprzed zdarzenia powodującego szkodę. Naprawienie szkody zatem ma na celu przywrócenie sytuacji, która istniałaby, gdyby zdarzenie powodujące szkodę nie miało miejsca przy uwzględnieniu postanowień umowy ubezpieczenia, skoro likwidacja szkody następowała w ramach postanowień umowy ubezpieczenia tego rodzaju.
278 Kwota, której ostatecznie dochodził pozwem B. K. (1), wynosiła łącznie 69.392,63 zł.
279 Kwota 69.392,63 zł stanowiła przy tym różnicę pomiędzy sumą ubezpieczenia w kwocie 120.000,00 zł określoną w polisie potwierdzającej zawarcie umowy ubezpieczenia limitującą sumę wydatków na pokrycie kosztów naprawy mienia wynikających z kalkulacji przedstawionej przez B. K. (1) a kwotami 42.211,18 zł, 2.664,61 zł oraz 5.731,58 zł, tj. łącznie 50.607,37 zł wypłaconymi przez ubezpieczyciela.
280 Wskazanej kwoty, tj. 69.392,63 zł wymienionej w pozwie powód mógł przy tym dochodzić wprost od zakładu ubezpieczeń, a legitymacja do tego expressis verbis wynikała z brzmienia art. 821. k.c. w zw. z art. 805. § 2. pkt 1) k.c. Powód miał przy tym prawo dochodzić roszczenia z tytułu szkody w swoim mieniu w pełnej wysokości przy uwzględnieniu wysokości sumy ubezpieczenia oraz postanowień m. in. § 2. pkt 17) i pkt 69) oraz 5. ust. 1. pkt 1) § 10. ust. 1. pkt 1), § 50. ust. 1. pkt 1) jak i § 52. ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...).
281 Pozwany zakład ubezpieczeń jako udzielający ubezpieczenia majątkowego a tym samym ochrony ubezpieczeniowej przyznał łącznie kwotę 47.942,76 zł tytułem odszkodowania za szkodę w samym budynku oraz zdecydował o odmowie przyznania na rzecz ubezpieczonego poszkodowanego wyżej sumy w ramach odszkodowania. (...) spółka akcyjna stwierdził, że przeszkodą do zapłaty odszkodowania, którą sam określił na kwotę 84.516,29 zł, był zapis § 51. ust. 10. pkt 1) ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...), zgodnie z którym jeżeli suma ubezpieczenia była niższa niż wartość mienia w dniu powstania szkody (niedoubezpieczenie) to w przypadku szkody częściowej odszkodowanie ulegało zmniejszeniu w takim stosunku, w jakim pozostawała zadeklarowana suma ubezpieczenia do wartości tego mienia w dniu powstania szkody; w takim samym stosunku zmniejszane były koszty uprzątnięcia pozostałości po skodzie oraz koszty odtworzenia dokumentacji. Strona pozwana powołała się przy tym na to, że poszkodowany zawierając umowę ubezpieczenia określił sumę ubezpieczenia odnośnie mienia w postaci budynku na kwotę 120.000,00 zł zaś zgodnie z poczynionymi przez zakład ubezpieczeń ustaleniami w oparciu o sporządzone
282 w toku postępowania prowadzonego w celu likwidacji szkody kosztorysy wartość odtworzeniowa budynku wynosiła 239.134,00 zł zaś wartość szkody w budynku opiewać miała na kwotę 84.516,29 zł. Stosując zatem zasadę proporcji opisaną w § 51. ust. 10. pkt 1) ogólnych warunków ubezpieczenia kompleksowego (...) strona pozwana obniżyła świadczenie z kwoty 84.516,29 zł o wartość niedoubezpieczenia oraz o wartość franszyzy redukcyjnej, tj. do kwoty 42.211,18 zł a ostatecznie do kwoty 47.942,76 zł przy uwzględnieniu dopłaty za szkodę w samym budynku w kwocie 5.731,58 zł (84.516,29 x 50,18 % - 200,00 = 42.211,18 + 5.731,58 zł = 47.942,76). Zarzuciła przy tym strona pozwana, że wbrew stanowisku powoda klauzula proporcji powinna znaleźć zastosowanie i nie było to postanowienie sprzeczne z prawem.
283 Stanowisko strony pozwanej było błędne. Zgodnie z ustalonym stanem faktycznym oraz częściowo bezspornym stanem faktycznym jak i w oparciu
284 o zebrany materiał dowodowy należało uznać, że w 2020 r. doszło do zawarcia umowy ubezpieczenia z B. K. (1), któremu jednak nie wyjaśniono indywidualnie ani nie uzgodniono indywidualnie możliwości zastosowania klauzuli proporcji. Wbrew stanowisku strony pozwanej oraz treści § 1. ust. 6. ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...), zgodnie z którym (...) spółka akcyjna zobowiązany był przedstawić ubezpieczającemu różnice pomiędzy treścią umowy ubezpieczenia a ogólnymi warunkami ubezpieczenia w formie pisemnej przed zawarciem umowy ubezpieczenia, strona pozwana nie wykazała, że taka różnica pomiędzy treścią polisy ubezpieczeniowej numer (...) a ogólnymi warunkami ubezpieczenia została powodowi zaprezentowana przed zawarciem umowy ubezpieczenia. Nie wynikało to w szczególności z przesłuchania powoda a strona pozwana nie wnosiła o dopuszczenie dowodu, czy to z dokumentu czy to z zeznań świadka, który potwierdzałby spełnienie warunku z § 1. ust. 6. ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...). Z samej polisy wynikało jedynie to, że odpowiedzialność ubezpieczyciela ograniczona była sumą ubezpieczenia określoną w przypadku budynku na kwotę 120.000,00 oraz franszyzą redukcyjną wprost wskazaną w polisie na kwotę 200,00 zł. Treść samej polisy ubezpieczeniowej innych ograniczeń odpowiedzialności zakładu ubezpieczeń w sposób wyraźny nie zawierała.
285 Co więcej określenie sumy ubezpieczenia na kwotę 120.000,00 zł w odniesieniu do budynku oznaczało, że wprowadzone zostało już ograniczenie odpowiedzialności zakładu ubezpieczeń zgodnie z art. 824. § 1. k.c. Sama polisa ubezpieczeniowa nie zawierała informacji o innego rodzaju ograniczeniu odpowiedzialności zakładu ubezpieczeń poza franszyzą redukcyjną. W tym zakresie sąd podzielił stanowisko Sądu Najwyższego, zgodnie z którym „obniżenie przez ubezpieczyciela – w wyniku zastosowania tzw. zasady proporcji – wysokości odszkodowania poniżej umówionej sumy ubezpieczenia może naruszać art. 824 § 1 KC” oraz że „zastrzeżenie w ogólnych warunkach ubezpieczenia możliwości dokonywania przez ubezpieczyciela weryfikacji sumy ubezpieczenia
286 z wartością odtworzeniową ubezpieczonego mienia dopiero w fazie postępowania likwidacyjnego przeczy równości prawnej stron umowy ubezpieczenia, naruszając zasadę uczciwości obrotu” (tak Sąd Najwyższy w uzasadnieniu wyroku z dnia 15 maja 2015 r., sygn. akt V CSK 470/14, publ. OSNC 2016 r., nr 4, poz. 48). Ubezpieczyciel nie mógł zatem zawsze skutecznie zwolnić się z obowiązku spełnienia świadczenia w wysokości odpowiadającej sumie ubezpieczenia,
287 z powołaniem się na zasadę proporcji zastrzeżoną w postanowieniach ogólnych warunkach ubezpieczenia, w razie stwierdzenia w dniu szkody niedoubezpieczenia mienia. Ryzyko zawarcia umowy przewidującej niedoubezpieczenie mienia (w zamian za niższą składkę płaconą ubezpieczycielowi) ponosi bowiem ubezpieczający w sytuacji, w której wysokość powstałej szkody (określona w wysokości kosztów odtworzenia zniszczonego przedmiotu ubezpieczenia) będzie wyższa aniżeli wysokość zastrzeżonej w umowie sumy ubezpieczenia. Wypłacone odszkodowanie ubezpieczeniowe nie zrekompensuje wówczas ubezpieczonemu poniesionej faktycznie szkody, co wcale nie oznacza generalnego zwolnienia ubezpieczyciela z obowiązku wypłaty odszkodowania w wysokości odpowiadającej określonej w umowie sumie ubezpieczenia. Zastosowanie w takiej sytuacji przez ubezpieczyciela tzw. zasady proporcji, rozumianej zawsze jako ograniczającej wysokość odszkodowania w razie tzw. niedoubezpieczenia, musiałoby oznaczać, że pomimo określenia w umowie sumy ubezpieczenia
288 w wysokości powodującej niedoubezpieczenie mienia w dacie zawarcia umowy, odszkodowanie ubezpieczeniowe nigdy nie mogłoby osiągnąć poziomu sumy ubezpieczenia, będącej przecież elementem wyznaczającym kalkulację wysokości składki ubezpieczeniowej. Taka sytuacja jest nie do zaakceptowania.
289 W razie niedopełnienia tego obowiązku (...) spółka akcyjna nie mógł powoływać się na różnicę niekorzystną dla ubezpieczającego lub ubezpieczonego.
290 Co więcej jak stwierdził Sąd Najwyższy w innym orzeczeniu „klauzula proporcji zastrzeżona w razie niedoubezpieczenia nie może prowadzić do redukcji odszkodowania w dwóch etapach, gdzie pierwszy etap polega na zredukowaniu „rozmiaru szkody” tudzież „odszkodowania” do wysokości sumy ubezpieczenia, a drugi – na dalszym ich obniżeniu stosownie do proporcji sumy ubezpieczenia do wartości ubezpieczonego przedmiotu w dniu szkody (…). Klauzule zawarte w ogólnych warunkach ubezpieczeń, wprowadzające możliwość dwukrotnej redukcji kwoty odszkodowania z ubezpieczenia majątkowego najpierw do poziomu sumy ubezpieczenia, a następnie proporcjonalnie do zaniżenia łącznej wartości przedmiotów ubezpieczenia, są nieważne” (tak Sąd Najwyższy w uzasadnieniu wyroku z dnia 28 maja 2019 r., sygn. akt II CSK 454/18, publ. OSNC – ZD 2020 r., nr 4, poz. 59). Treść § 51. ust. 1. pkt 10) ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...) oznaczała, że składka, jaką ubezpieczony opłacił, nie zapewniała mu ochrony nakreślonej przez sumę ubezpieczenia, co godziło w zasadę ekwiwalentności świadczeń. Świadczyło także o nierównym traktowaniu stron, zważywszy, że w świetle art. 824. § 1. k.c. ubezpieczony nie mógł co do zasady żądać kwoty przenoszącej wysokość sumy ubezpieczenia. Ponadto obciążała treść tego zapisu ogólnych warunków ubezpieczenia wyłącznie ubezpieczonego ryzykiem niewłaściwego określenia wartości przedmiotu ubezpieczenia i ustalenia wysokości sumy ubezpieczenia, choć po stronie ubezpieczyciela leżał obowiązek zabezpieczenia prawidłowości określenia sumy ubezpieczenia. Ponadto treść § 51. ust. 1. pkt 10) ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...) sprawiała, że w razie niedoubezpieczenia, które nie zwiększało przecież ryzyka powstania wypadku ubezpieczeniowego (w tym całkowitego albo zbliżonego do całkowitego zniszczenia przedmiotu ubezpieczenia), ubezpieczony nie mógł liczyć na uzyskanie odszkodowania w wysokości sumy ubezpieczenia nawet wówczas, gdy szkoda przekraczająca tę sumę miała charakter całkowity, podobnie jak nie mógł liczyć na uzyskanie odszkodowania pozostającego w takiej proporcji do sumy ubezpieczenia, w jakiej szkoda częściowa (przekraczająca sumę ubezpieczenia) pozostawała do szkody całkowitej. Rozwiązanie takie, równoznaczne ze zwolnieniem ubezpieczyciela ze znacznej części jego obowiązku, będącego ekwiwalentem zapłaconej składki, było niezrozumiałe i sprzeczne z naturą umowy ubezpieczenia, godzi bowiem w zakładany przez strony i ustawodawcę sens ekonomiczny powiązania między wysokością sumy ubezpieczenia i składki.
291 Na podstawie częściowo bezspornego stanu faktycznego jak i poczynionych ustaleń faktycznych należało stwierdzić, że pomiędzy B. K. (1) a (...) spółką akcyjną doszło do zawarcia umowy zawierającej elementy przedmiotowo istotne właściwe dla umowy ubezpieczenia, w wyniku których (...) spółka akcyjna zobowiązał się zapłacić świadczenie odszkodowawcze w sytuacji powstania szkody w mieniu B. K. (1), między innymi na skutek uszkodzenia, zniszczenia lub utraty mienia, jego części lub wyposażenia wskutek zajścia wypadku ubezpieczeniowego w okresie ubezpieczenia. W wyniku zawartej umowy powód w całości wykonał swe obowiązki, tj. uiścił składkę, czego nie można powiedzieć o pozwanym towarzystwie ubezpieczeń. Umowa ubezpieczenia obligowała stronę pozwaną do zapłaty świadczenia, (...) spółka akcyjna jednak nie uczynił zadość w sposób należyty swemu podstawowemu obowiązkowi. O ile bowiem ubezpieczający płacąc składkę wywiązał się ze swego obowiązku w całości, to zakład ubezpieczeń nie zrealizował ciążącego na nim obowiązku, tj. nie zapłacił w całości należnego świadczenia odszkodowawczego.
292 Zważywszy na powyższe rozważania uznać należało, że strona pozwana bezzasadnie odmawiała wypłaty świadczenia z tytułu powstałej w mieniu powoda szkody w zakresie kwoty 66.449,03 zł. Suma wskazana przez biegłego w pisemnej opinii z maja 2024 r. jako globalna wysokość szkody w mieniu B. K. (1) w postaci budynku w miejscowości S. w związku ze zdarzeniem z dnia 16 grudnia 2020 r. według stanu cen i wynagrodzeń na chwilę powstania szkody w kwocie 114.591,79 zł „netto” powinna bowiem zostać przyjęta za sumę należnego świadczenia odszkodowawczego przy uwzględnieniu zapisów treści ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...) w tym przede wszystkim § 50. ust. 1. pkt 1) ale z pominięciem zasady proporcji określonej w § 51. ust. 1. pkt 10) zważywszy na powyższe rozważania i ulec pomniejszeniu o kwotę wypłaconego przez stronę pozwaną świadczenia w łącznej kwocie 47.942,76 zł tytułem samego odszkodowania za uszkodzenie substancji budynku oraz zostać pomniejszona o kwotę 200,00 zł tytułem franszyzy redukcyjnej (114.591,79 – 42.211,18 – 5,731,58 – 200,00 = 66.449,03). W pozostałej części powództwo zatem podlegało oddaleniu zważywszy na zebrany materiał dowodowy jak i treść opinii biegłego.
293 Nie spełniając świadczenia poprzez uiszczenie kwoty 66.449,03 zł tytułem pozostałej części odszkodowania przy uwzględnieniu brzmienia ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...) z pominięciem brzmienia § 51. ust. 10. pkt 1) jako sprzecznego z naturą stosunku ubezpieczenia oraz treścią art. 807. § 1. k.c. w zw. z art. 824. § 1. k.c. i art. 58. § 1. i § 3. k.c. tytułem świadczenia za szkodę w budynku usytuowanego w miejscowości S., pozwany zakład ubezpieczeń sprzeniewierzył się nie tylko obowiązkowi ubezpieczyciela sformułowanemu w art. 805. § 1. i § 2. pkt 1) k.c. w zw.
294 z art. 821. k.c., tj. polegającemu na zapłacie umówionego świadczenia ale i zasadzie leżącej u podwalin prawa zobowiązań, zgodnie z którą pacta sunt servanda. Skoro bowiem (...) spółka akcyjna zdecydował się zawrzeć umowę, w ramach których udzielił ochrony mienia ubezpieczonego, który z kolei uiścił należną zakładowi ubezpieczeń składkę a zdarzenie umowne się ziściło, tj. doszło do powstania szkody w ubezpieczonym mieniu, to obowiązany był również do spełnienia swego świadczenia polegającego na zapłacie ubezpieczającemu umówionego świadczenia w umówionym terminie. Inne rozwiązanie w postaci braku terminowego spełnienia świadczenia z tytułu zawartej przez stronę pozwaną umowy ubezpieczenia doprowadziłoby do zdestabilizowania pewności obrotu. Usankcjonowanie takiego stanu rzeczy spowodowałoby trudne do przyjęcia konsekwencje. Brak przy tym dowodu, aby powód zamierzał zwolnić (...) spółkę akcyjną z długu jak i wobec tego, że B. K. (1) nie tylko wzywał do zapłaty ale ostatecznie wystąpił ze stosownym powództwem. O tym natomiast, że występujący
295 z pozwem podmiot legitymowany był do dochodzenia zapłaty kwoty odpowiadającej wysokości środków odpowiadających wysokości szkody w mieniu poprzez naprawę uszkodzonego pojazdu wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie liczonymi od pozostałej kwoty należnej tytułem świadczenia odszkodowawczego, przekonywała treść art. 805. § 1. i § 2. pkt 1) k.c. i art. 821. k.c. (...) spółka akcyjna tylko częściowo uczynił przy tym skutecznie użytek z uprawnień z tytułu umowy ubezpieczenia, z których skorzystanie pozwoliło uznać, że nie popadł w zwłokę ze spełnieniem swego świadczenia.
296 W szczególności zakład ubezpieczeń nie podniósł skutecznie żadnego zaistniałego w rzeczywistości zarzutu względem uprawnienia ubezpieczonego, które uzasadnić mogłyby powstrzymanie się przez ubezpieczyciela z zapłatą świadczenia odszkodowawczego w terminie wynikającym z umowy czy też zapłatę świadczenia z uchybieniem umownego terminu w zakresie kwoty 66.449,03 zł.
297 Przytoczony wyżej in extenso przepis art. 471. k.c. normuje zasadę odpowiedzialności dłużnika z tytułu niewykonania lub nienależytego wykonania zobowiązania zwanej odpowiedzialnością kontraktową. Odpowiedzialność statuowana art. 471. k.c. uzależniona została od zaistnienia kumulatywnie kilku przesłanek a mianowicie niewykonania zobowiązania bądź też nienależytego wykonania zobowiązania, szkody powstałej w wyniku niewykonania bądź też nienależytego wykonania zobowiązania, związku przyczynowego pomiędzy niewykonaniem bądź też nienależytym wykonaniem zobowiązania a szkodą oraz winy dłużnika.
298 Ciężar udowodnienia zaistnienia trzech spośród czterech przesłanek odpowiedzialności powszechnie zwanej kontraktową spoczywa na wierzycielu. Nawet jednak ich udowodnienie nie gwarantuje definitywnego przypisania odpowiedzialności dłużnika z tego tytułu. Po stronie dłużnika bowiem zgodnie
299 z brzmieniem części końcowej art. 471. k.c. ( verba legis art. 471. in fine k.c.: „…chyba że niewykonanie lub nienależyte wykonanie jest następstwem okoliczności, za które dłużnik odpowiedzialności nie ponosi”) istnieje możliwość egzoneracji, tj. wykazania, że nie ponosi on odpowiedzialności za niewykonanie bądź też nienależyte wykonanie zobowiązania w szczególności poprzez przedstawienie okoliczności, z których wynikać będzie, że niewykonanie bądź też nienależyte wykonanie zobowiązania było następstwem sytuacji, za którą nie ponosi odpowiedzialności.
300 Fakt braku zapłaty przez (...) spółkę akcyjną B. K. (1) środków pieniężnych tytułem całego świadczenia odszkodowawczego w terminie wynikającym z przepisów normujących umowę ubezpieczenia doprowadził do konkluzji, że ubezpieczyciel popadł względem ubezpieczonego w zwłokę w wykonaniu zobowiązania z umowy ubezpieczenia, na podstawie której udzielił ochrony ubezpieczeniowej powodowi. Wniosek taki nakazywało przyjąć brzmienie art. 471. k.c. Ubezpieczony nie otrzymał środków pieniężnych od (...) spółki akcyjnej w takiej wysokości, jaka została ostatecznie ustalona przez sąd, a która mieściła się
301 w kwocie odszkodowania możliwej do wypłaty zgodnie z limitem odpowiedzialności zakładu ubezpieczeń określonym sumą ubezpieczenia i w odpowiednim terminie. Jeśli zatem pomimo istnienia umowy ubezpieczenia, zaistnienia wypadku przewidzianego umową ubezpieczenia i obowiązku zapłaty umówionego świadczenia ubezpieczyciel świadczenia nie płaci w odpowiednim terminie, to jako dłużnik ubezpieczonego z tego tytułu popada co najmniej w opóźnienie
302 i powoduje powstanie szkody w mieniu ubezpieczonego, którego majątek nie powiększa się na skutek braku fizycznego uzyskania środków pieniężnych
303 w odpowiedniej wysokości i w terminie zapłaty. Nienależytym wykonaniem zobowiązania pozostawał zatem sam stan zwłoki Powszechnego Zakładu Ubezpieczeń spółki akcyjnej w wykonaniu zobowiązania z zawartej umowy ubezpieczenia sprowadzającego się do zapłaty w całości i w terminie świadczenia odszkodowawczego. Dłużnik zaś dopuszcza się zwłoki, gdy nie spełnia świadczenia w terminie, a jeżeli termin nie jest oznaczony, gdy nie spełnia świadczenia niezwłocznie po wezwaniu przez wierzyciela, przy czym nie dotyczy to wypadku, gdy opóźnienie w spełnieniu świadczenia jest następstwem okoliczności, za które dłużnik odpowiedzialności nie ponosi (art. 476. k.c.). Okoliczność ta zaś oznaczała, że dłużnik nie wykonał zobowiązania z przyczyn leżących po jego stronie, zaś wniosek taki nakazywała przyjąć treść art. 471. k.c. w zw. z art. 476. k.c. Domniemania prawne statuowane powołanymi przepisami art. 471. k.c. i art. 476. k.c. obciążały dłużnika oraz nakazywały przyjąć, że nie dotrzymując terminu zapłaty pozostawał w zwłoce nie zaś w opóźnieniu.
304 Zważywszy na ustalony stan faktyczny i powyższe rozważania a także brzmienie art. 481. § 1. k.c. w zw. z art. 805. § 1. k.c. pozostawało stwierdzić, że stosownie do treści art. 481. § 1. i § 2. k.c. B. K. (1) mógł zasadnie domagać się względem (...) spółki akcyjnej zapłaty poza kwotą 66.449,03 zł swoistego odszkodowania z tytułu braku spełnienia w terminie świadczenia pieniężnego sprowadzającego się do zapłaty odszkodowania poprzez uiszczenie odsetek za opóźnienie. Uprawnienie powoda powstałe z tytułu nienależytego wykonania zobowiązania przez ubezpieczyciela sprowadzało się zatem do możliwości żądania naprawienia szkody z tytułu zwłoki poprzez zapłatę odsetek ustawowych za opóźnienie.
305 Co do rozstrzygnięcia o żądaniu zasądzenia odsetek od kwoty świadczenia odszkodowawczego niezapłaconego w terminie powodowi przez stronę pozwaną to stwierdzić należało, że zobowiązanie ubezpieczyciela do zapłacenia umówionego odszkodowania w związku ze zdarzeniem objętym umową ubezpieczenia było zobowiązaniem terminowym. Obowiązek zapłaty świadczenia powstał bowiem w chwili określonej zgodnie z treścią art. 817. § 1. k.c. oraz § 54. ust. 1. ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...) jako termin płatności. Termin spełnienia takiego świadczenia został zatem oznaczony przez czynność prawną statuowaną przepisem art. 805. § 1. k.c. w zw.
306 z art. 821. k.c. oraz umową ubezpieczenia zawartą przez jej strony. W przedmiotowym przypadku kwota należna tytułem odszkodowania w pieniądzu, która nie została zapłacona przez stronę pozwaną w całości w terminie zapłaty, winna być wypłacona w terminie wynikającym z powołanych wyżej przepisów art. 817. § 1. k.c. i § 54. ust. 1. ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...). Oznaczało to, że odsetki od świadczenia pieniężnego, którego zapłata miała nastąpić z tytułu odszkodowania, przysługiwały najpóźniej od 15 stycznia 2021 r. licząc 30 dni od dnia złożenia zawiadomienia o szkodzie w mieniu w postaci budynku w miejscowości (...). Strona pozwana wiedziała o szkodzie w budynku powoda w dniu 16 grudnia 2020 r., co wynikało z treści druku podsumowania zgłoszenia szkody zalegającego w aktach szkodowych. Najpóźniej zatem w dniu 14 stycznia 2021 r. upływał okres 30 dni od dnia zgłoszenia szkody ubezpieczycielowi. Od dnia następnego po dniu, w którym termin płatności upłynął, pozwany ubezpieczyciel pozostawał zatem w zwłoce z wykonaniem świadczenia w postaci zapłaty odszkodowania. Odsetek od kwoty należnego odszkodowania powód zażądał od dnia 16 stycznia 2021 r. a zatem od daty przypadającej już po dniu, kiedy upływał termin do spełnienia świadczenia przez zakład ubezpieczeń. Skoro zatem powód zażądał zasądzenia odsetek od dnia 16 stycznia 2021 r. a zatem od daty przypadającej już po dniu płatności kwoty odpowiadającej pozostałej części odszkodowania, to sąd zasądził odsetki od uwzględnionej kwoty 66.449,03 zł od dnia 16 stycznia 2021 r. do dnia zapłaty włącznie nie wychodząc ponad żądanie pozwu.
307 Źródłem roszczenia odsetkowego zgodnie z hipotezą art. 359. § 1. k.c. pozostają czynność prawna, ustawa, orzeczenie sądu jak i decyzja właściwego organu.
308 Ustawowym źródłem powstania wierzytelności z tytułu zapłaty odsetek za opóźnienie pozostawał powołany wyżej przepis art. 481. § 1., § 2. i § 2⁴. k.c.
309 Jako że świadczenie zakładu ubezpieczeń z tytułu zawartej umowy ubezpieczenia nie zostało zapłacone i z tego tytułu powód był uprawniony do uzyskania swoistego odszkodowania w postaci kwoty odpowiadającej odsetkom ustawowym za opóźnienie obliczonym od kwoty stanowiącej świadczenie odszkodowawcze i za okres od dnia wymagalności do dnia spóźnionego spełnienia świadczenia pieniężnego, toteż sąd zasądził odsetki w wysokości ustawowej za opóźnienie od zasądzonej kwoty roszczenia głównego. Strony nie wskazywały bowiem w umowie ubezpieczenia innej wysokości odsetek należnych
310 z tytułu opóźnienia w zapłacie świadczenia z tytułu składki czy też z tytułu świadczenia odszkodowawczego.
311 Z uwagi na to, że sąd uwzględnił powództwo niemal w całości (w 95,76 %) oddalając je jedynie w niewielkim zakresie co do kwoty 2.943,60 zł (4,24 %), zdecydował – postępując w myśl dyrektywy odpowiedzialności za wynik procesu i zasady zwrotu kosztów niezbędnych i celowych – obciążyć stronę pozwaną całością kosztów postępowania (20.502,82 zł) wkładając na nią obowiązek zwrotu na rzecz powoda kosztów postępowania przez niego poniesionych (11.986,41 zł).
312 Na koszty procesu, które w sumie wyniosły 20.502,82 zł składały się opłata od pozwu w postępowaniu upominawczym w kwocie 3.470,00 zł (pokwitowanie wpłaty na okładce tomu I akt, k. 9), wynagrodzenia zawodowych pełnomocników stron obliczone według stawki minimalnej od wartości przedmiotu sprawy, tj. w kwotach po 5.400,00 zł jak i kwoty po 17,00 zł poniesione tytułem opłaty skarbowej uiszczonej od odpisów dokumentów stwierdzających ustanowienie zawodowych pełnomocników procesowych obu stron (k. 7, k. 8, k. 82, k. 83) oraz koszty sądowe w postaci wydatków na wynagrodzenia biegłego oraz zwrot wydatków biegłego, który sporządził 2 pisemne opinie oraz złożył ustną opinię na użytek postępowania w kwotach 5.078,50 zł (k. 248, k. 249, k. 257, k. 272 – 273), 701,98 zł (k. 280, k. 281, k. 286, k. 294 – 295) i 418,34 zł (k. 312, k. 313, k. 315, k. 327).
313 Niewykorzystane kwoty wpłacone przez strony tytułem zaliczek na koszty sądowe w postaci wynagrodzenia biegłego podlegać będą zwrotowi z urzędu.
314 Powstania innych kosztów postępowania żadna ze stron nie wykazała
315 względnie nie żądała ich zwrotu.
316 Sąd postanowił obciążyć stronę pozwaną całością kosztów procesu
317 w łącznej kwocie 20.502,82 zł związanymi z wniesieniem pozwu w postępowaniu upominawczym przez zawodowego pełnomocnika oraz z wniesieniem sprzeciwu od nakazu zapłaty przez zawodowego pełnomocnika a także zasądzić od (...) spółki akcyjnej na rzecz B. K. (1) kwotę 11.986,41 zł odpowiadającą kosztom poniesionym przez powoda. Koszty postępowania zasądzone na rzecz strony powodowej obejmowały zatem koszty związane z opłatą od pozwu (3.470,00 zł) oraz z zastępstwem procesowym przez zawodowego pełnomocnika, tj. koszty wynagrodzenia (5.400,00 zł) i opłaty skarbowej uiszczonej od odpisu dokumentu pełnomocnictwa procesowego (17,00 zł) oraz część kwoty wpłaconej przez stronę powodową tytułem zaliczki na wydatki w postaci wynagrodzenia biegłego w takim zakresie, w którym koszty sądowe w postaci wydatków zostały w całości pokryte z zaliczki wpłaconej przez powoda (3.099,41 zł).
318 Jednocześnie kwota 20.502,82 zł wskazana wyżej odpowiadała całości kosztów postępowania na zasadzie unifikacji i koncentracji rozstrzygnięcia
319 o kosztach postępowania. Rozstrzygnięcie o kosztach postępowania powinno bowiem znaleźć wyraz w orzeczeniu kończącym postępowanie i dotyczyć co do zasady wszystkich kosztów powstałych w związku z prowadzonym postępowaniem cywilnym. Wynikało to wprost z zasady unifikacji i zasady koncentracji kosztów postępowania wyrażonej w art. 108. § 1. k.p.c.
320 W realiach niniejszej sprawy można był zastosować art. 100. zd. II. k.p.c., co do którego należy stosować względy słuszności. Wypadało zauważyć, że przy ocenie przypadku zastosowania art. 100. k.p.c. należało mieć na uwadze konkretne okoliczności, zaś sąd winien uwzględnić proporcję między żądaniami i zarzutami stron, a wynikiem procesu ( vide: Sąd Najwyższy w orzeczeniu z dnia 11 stycznia 1961 r., sygn. akt IV CZ 143/60, publ. OSPiKA 1961 r., nr 11, poz. 317; za J. Gudowskim, „Kodeks postępowania cywilnego – tekst, orzecznictwo, piśmiennictwo”, Wydawnictwo Prawnicze sp. z o.o., Warszawa 1998 r., tom 1, s. 206, teza 11 do art. 100).
321 Zastosowanie art. 100. k.p.c. wymagało jednak nie tylko dokonania oceny ostatecznego wyniku sprawy, lecz także podlegało dyskrecjonalnej ocenie sędziowskiej ( vide: uzasadnienie postanowienia Sądu Najwyższego z dnia 19 stycznia 2011 r., sygn. akt V CZ 90/10, nie publ.).
322 Zaistniała przy tym przesłanka do zastosowania art. 100. zd. II. k.p.c. skoro sąd stwierdził, że powództwo uzasadnione było w łącznej kwocie 66.449,03 zł a oddalił jedynie częściowo w zakresie kwoty 2.943,60 zł. Jak bowiem stwierdził Sąd Najwyższy, „jeżeli zachodzą przesłanki w zdaniu drugim art. 100 KPC przewidziane, to sąd wkładając na jedną ze stron obowiązek zwrotu wszystkich kosztów procesu, zasądza od niej na rzecz jej przeciwnika tylko należne koszty procesu, nie zasądza natomiast od przeciwnika tych kosztów, które przy stosunkowym rozdzielaniu należałoby się drugiej stronie. W takim przypadku zatem skarżący zwraca powodowi należne mu w sprawie koszty procesu od uwzględnionej części powództwa, nie może natomiast żądać od powoda kosztów procesu od części oddalonej” (tak Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 23 października 1969 r., sygn. akt I CR 186/69, publ. Biul. SN 1970 r., nr 8 – 9, poz. 151).
323 Wyżej wskazane względy zdecydowały o tym, że orzeczono jak w pkt I.
324 i w pkt II. sentencji na podstawie art. 805. § 1. i § 2. pkt 1) k.c. i art. 821. k.c. oraz art. 384. § 1. k.c. w zw. z § 1. ust. 6., § 1. ust. 7. pkt 1), § 2. pkt 17), § 2. pkt 69), § 2. pkt 79), § 2. pkt 94) lit. a) § 3. ust. 1. pkt 1) lit. a) § 5. ust. 1. pkt 1) § 10. ust. 1. pkt 1), § 50. ust. 1. pkt 1) oraz § 52. ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...) w zw. z art. 353¹. k.c. oraz art. 471. k.c., art. 476. k.c. i art. 477. § 1. k.c. oraz art. 361. k.c. w zw. z art. 363. k.c. a także w oparciu o pozostałe wskazane w treści uzasadnienia przepisy.
325 Rozstrzygnięcie o odsetkach zawarte w pkt I. w pkt II. sentencji wyroku od kwoty dochodzonej pozwem znajdowało oparcie w brzmieniu art. 481. § 1., § 2. i § 2⁴. k.c. w zw. z art. 359. § 1. k.c. oraz art. 817. § 1. k.c. jak i § 54. ust. 1. ogólnych warunków kompleksowego ubezpieczenia (...) w zw. z art. 353¹. k.c.
326 O kosztach postępowania orzeczono w pkt III. po myśli art. 100. zd. II. k.c. w zw. z art. 98. § 1. i § 3. k.p.c. w zw. z art. 99. k.p.c. i w zw. z art. 108. § 1. k.p.c. oraz art. 109. § 1. k.p.c. jak i art. 5. ust. 1. pkt 3) i art. 13. ust. 2. w zw.
327 z art. 18. ust. 1. ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o kosztach sądowych w sprawach cywilnych (tekst jedn.: Dz. U. z 2024 r., poz. 959 z późn. zm.) oraz w oparciu o § 2. pkt 6) w zw. z § 3. ust. 2. rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych (tekst jedn.: Dz. U. z 2023 r., poz. 1935 z późn. zm.) a także art. 1. ust. 1. pkt 2) ustawy z dnia 16 listopada 2006 r. o opłacie skarbowej (tekst jedn.: Dz. U.
328 z 2023 r., poz. 2111 z późn. zm.).
329 SSR Michał Bień
330 Tarnów, dnia 31 stycznia 2025 r.
Powołane przepisy
- Kodeks cywilny, art. 13
- Kodeks cywilny, art. 100
- Kodeks cywilny, art. 353¹
- Kodeks cywilny, art. 359
- Kodeks cywilny, art. 361
- Kodeks cywilny, art. 363
- Kodeks cywilny, art. 384
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 3 (§ 2)
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 100
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 108
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 109
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 227
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 229
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 230
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 232
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 233
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 235²
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 243¹