Wyrok Sądu Apelacyjnego w Poznaniu z dnia 22 marca 2022 r., III AUa 1106/20
wyrok Sądu Apelacyjnego w Poznaniu z dnia 22 marca 2022 r., III AUa 1106/20Otwórz w aplikacji
Tekst
1 Sygn. akt III AUa 1106/20
WYROK
W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
2 Dnia 22 marca 2022 r.
3 Sąd Apelacyjny w Poznaniu III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
4 w składzie:
5 Przewodniczący: sędzia Renata Pohl
6 Protokolant: Krystyna Kałużna
7 po rozpoznaniu w dniu 22 marca 2022 r. w Poznaniu
8 sprawy M. F.
9 przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w P.
10 o podleganie ubezpieczeniom społecznym
11 na skutek apelacji M. F.
12 od wyroku Sądu Okręgowego w Poznaniu
13 z dnia 23 lipca 2020 r. sygn. akt VIII U 483/19
14 1. zmienia zaskarżony wyrok w punkcie 1 i poprzedzającą go decyzję o tyle, iż stwierdza, że odwołująca M. F. nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu od 20 września 2016r. do 30 kwietnia 2018r.;
15 2. zmienia zaskarżony wyrok w punkcie 2 i koszty zastępstwa procesowego znosi między stronami wzajemnie;
16 3. w pozostałym zakresie apelację oddala;
17 4. zasądza od pozwanego organu rentowego na rzecz odwołującej kwotę 240 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego przed Sądem II instancji.
18 Renata Pohl
Uzasadnienie
19 Decyzją z 21 lutego 2019 r., nr (...), znak (...), Zakład Ubezpieczeń Społecznych, I Oddział w P. stwierdził, że M. F. jako osoba prowadząca działalność gospodarczą nie mająca ustalonego prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy, dla której podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne stanowi zadeklarowana kwota nie niższa niż 60% kwoty przeciętnego wynagrodzenia nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu od 7 lipca 2015 r. do 30 kwietnia 2018 r. i dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu od 7 lipca 2015 r. do 30 kwietnia 2018 r.
20 Odwołanie od powyższej decyzji złożyła M. F. wnosząc o jej zmianę poprzez stwierdzenie, że podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu oraz dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu od 7 lipca 2015 r. do 30 kwietnia 2018 r. jako osoba prowadząca działalność gospodarczą nie mająca ustalonego prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy, dla której podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne stanowi zadeklarowana kwota nie niższa niż 60% kwoty przeciętnego wynagrodzenia oraz o zasądzenie od organu rentowego na rzecz odwołującej zwrotu kosztów postępowania, w tym kosztów postępowania, w tym kosztów zastępstwa procesowego wg norm przepisanych.
21 W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie.
22 Wyrokiem z 23 lipca 2020 r., sygn. akt VIII U 483/19, Sąd Okręgowy w Poznaniu, VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych, oddalił odwołanie (pkt 1) i nie obciążył odwołującej kosztami zastępstwa procesowego organu rentowego (pkt 2).
23 Powyższy wyrok zapadł w oparciu o następujące ustalenia faktyczne i rozważania prawne:
24 M. F. od 1.12.2013 r. zarejestrowała działalność gospodarczą z zakresu sprzątania budynków i obiektów przemysłowych. W ramach prowadzonej działalności odwołująca sprzątała w biurze rachunkowym należącym do J. Z. oraz w salonie fryzjersko-kosmetycznym, który mieścił się na os. (...). Odwołująca świadczyła tam usługi sprzątające do marca 2014 r. na podstawie umowy ustnej zawartej z J. Z.. Było to potwierdzane rachunkiem wystawianym przez odwołującą, co miesiąc. Sprzątanie odbywało się 2-3 razy tygodniu w każdym z miejsc. Po marcu 2014 r. strony nie zawierały już umów na sprzątanie, gdyż J. Z. korzystała z usług innej firmy.
25 Nadto w okresie od grudnia 2013 r. do marca 2014 r. odwołująca sprzątała gabinet stomatologiczny w B..
26 W 2015 r. odwołująca prowadziła rozmowy z J. Z. oraz ze wspólnikami (...) s.c. A. A., E. M..
27 Odwołująca musiała zaprzestać wykonywania działalności, gdyż przeszła na zwolnienie lekarskiej ze względu na problemy z ciążą. Urodziła dziecko i przeszła na urlop macierzyński. Z uwagi na problemy zdrowotne dziecka nie mogła wrócić do wykonywania działalności. W tym zakresie korzystała z zasiłku opiekuńczego ze względu na chore dziecko, cierpiące z powodu porażenia mózgowego dziecięcego, postępującej skoliozy.
28 W tym zakresie dziecko odwołującej przeszło operację kręgosłupa. Z uwagi na pogorszenie stanu zdrowia dziecka, odwołująca zaczęła cierpieć na depresje i korzystała ze zwolnienia lekarskiego. Za ten okres wypłacono jej świadczenie chorobowe.
29 W latach 2015-2017 odwołująca nie uzyskała żadnego przychodu z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej.
30 Odwołująca była niezdolna do pracy w następujących okresach:
31 Nr stat.
32 Data
33 niezdolności
34 od
35 Data
36 niezdolności
37 do
38 026
39 03-03-2014
40 24-03-2014
41 026
42 25-03-2014
43 17-04-2014
44 026
45 18-04-2014
46 07-05-2014
47 026
48 08-05-2014
49 29-05-2014
50 026
51 30-05-2014
52 10-06-2014
53 026
54 11-06-2014
55 30-06-2014
56 22-06-2015
57 06-07-2015
58 07-07-2015
59 31-07-2015
60 29-07-2015
61 11-08-2015
62 12-08-2015
63 26-08-2015
64 27-08-2015
65 08-09-2015
66 F33
67 09-09-2015
68 04-10-2015
69 F33
70 05-10-2015
71 25-10-2015
72 F33
73 26-10-2015
74 15-11-2015
75 F33
76 16-11-2015
77 06-12-2015
78 F33
79 07-12-2015
80 27-12-2015
81 F33
82 28-12-2015
83 17-01-2016
84 F33
85 18-01-2016
86 07-02-2016
87 F33
88 08-02-2016
89 29-02-2016
90 01-03-2016
91 14-03-2016
92 15-03-2016
93 21-03-2016
94 M54
95 22-03-2016
96 05-04-2016
97 M54
98 06-04-2016
99 20-04-2016
100 M54
101 21-04-2016
102 04-05-2016
103 F33
104 05-05-2016
105 24-05-2016
106 F33
107 25-05-2016
108 14-06-2016
109 F33
110 15-06-2016
111 05-07-2016
112 F33
113 06-07-2016
114 26-07-2016
115 F33
116 27-07-2016
117 16-08-2016
118 F33
119 17-08-2016
120 06-09-2016
121 F33
122 07-09-2016
123 26-09-2016
124 F33
125 27-09-2016
126 17-10-2016
127 M54
128 04-11-2016
129 18-11-2016
130 M54
131 19-11-2016
132 02-12-2016
133 M54
134 03-12-2016
135 16-12-2016
136 F33
137 19-12-2016
138 08-01-2017
139 F33
140 09-01-2017
141 27-01-2017
142 F33
143 28-01-2017
144 19-02-2017
145 F33
146 20-02-2017
147 12-03-2017
148 F33
149 13-03-2017
150 02-04-2017
151 F33
152 03-04-2017
153 01-05-2017
154 F33
155 02-05-2017
156 22-05-2017
157 F33
158 23-05-2017
159 12-06-2017
160 13-06-2017
161 26-06-2017
162 G57
163 27-06-2017
164 30-06-2017
165 G57
166 01-07-2017
167 06-07-2017
168 G54
169 07-07-2017
170 13-07-2017
171 14-07-2017
172 21-07-2017
173 22-07-2017
174 04-08-2017
175 05-08-2017
176 14-08-2017
177 F33
178 16-08-2017
179 06-09-2017
180 F33
181 07-09-2017
182 26-09-2017
183 F33
184 27-09-2017
185 18-10-2017
186 F33
187 19-10-2017
188 08-11-2017
189 F33
190 09-11-2017
191 29-11-2017
192 F33
193 30-11-2017
194 15-12-2017
195 F33
196 16-12-2017
197 05-01-2018
198 F33
199 06-01-2018
200 24-01-2018
201 F33
202 25-01-2018
203 14-02-2018
204 15-02-2018
205 23-02-2018
206 24-02-2018
207 28-02-2018
208 G54
209 01-03-2018
210 07-03-2018
211 08-03-2018
212 15-03-2018
213 16-03-2018
214 30-03-2018
215 N30
216 30-03-2018
217 06-04-2018
218 N30
219 07-04-2018
220 11-04-2018
JOO
221 12-04-2018
222 16-04-2018
223 F33
224 17-04-2018
225 07-05-2018
226 Odwołująca pobierała świadczenia z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych w okresie ubezpieczenia:
227 rodzaj zasiłku
228 okres od
229 okres do
230 kwota
231 zasiłek chorobowy
232 03-03-2014
233 31-03-2014
234 7 746,19
235 zasiłek chorobowy
236 01-04-2014
237 30-04-2014
238 8 013,30
239 zasiłek chorobowy
240 01-05-2014
241 31-05-2014
242 8 280,41
243 zasiłek chorobowy
244 01-06-2014
245 23-06-2014
246 6 143,53
247 zasiłek macierzyński
248 24-06-2014
249 30-06-2014
250 1 495,83
251 zasiłek macierzyński
252 01-07-2014
253 31-07-2014
254 6 624,39
255 zasiłek macierzyński
256 01-08-2014
257 31-08-2014
258 6 624,39
259 zasiłek macierzyński
260 01-09-2014
261 30-09-2014
262 6 410,70
263 zasiłek macierzyński
264 01-10-2014
265 31-10-2014
266 6 624,39
267 zasiłek macierzyński
268 01-11-2014
269 30-11-2014
270 6 410,70
271 zasiłek macierzyński
272 01-12-2014
273 31-12-2014
274 6 624,39
275 zasiłek macierzyński
276 01-01-2015
277 31-01-2015
278 6 624,39
279 zasiłek macierzyński
280 01-02-2015
281 28-02-2015
282 5 983,32
283 zasiłek macierzyński
284 01-03-2015
285 31-03-2015
286 6 624,39
287 zasiłek macierzyński
288 01-04-2015
289 30-04-2015
290 6 410,70
291 zasiłek macierzyński
292 01-05-2015
293 31-05-2015
294 6 624,39
295 zasiłek macierzyński
296 01-06-2015
297 22-06-2015
298 4 701,18
299 zasiłek opiekuńczy
300 23-06-2015
301 30-06-2015
302 L709,52
303 zasiłek opiekuńczy
304 01-07-2015
305 06-07-2015
306 1 282,14
307 rok
308 kwota
309 2014
310 70 998,22
311 2015
312 39 960,03
313 Odwołująca pobierała świadczenia z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych poza okresem ubezpieczenia:
314 rodzaj zasiłku
315 okres od
316 okres do
317 kwota
318 zasiłek opiekuńczy
319 29-07-2015
320 31-07-2015
321 641,07
322 zasiłek opiekuńczy
323 01-08-2015
324 31-08-2015
325 6 624,39
326 zasiłek opiekuńczy
327 01-09-2015
328 08-09-2015
329 1 709,52
330 zasiłek chorobowy
331 09-09-2015
332 30-09-2015
333 4701,18
334 zasiłek chorobowy
335 01-10-2015
336 31-10-2015
337 6 624,39
338 zasiłek chorobowy
339 01-11-2015
340 30-11-2015
341 6 410,70
342 zasiłek chorobowy
343 01-12-2015
344 31-12-2015
345 6 624,39
346 zasiłek chorobowy
347 01-01-2016
348 31-01-2016
349 6 624,39
350 zasiłek chorobowy
351 01-02-2016
352 29-02-2016
353 6 197,01
354 zasiłek opiekuńczy
355 01-03-2016
356 21-03-2016
357 4 487,49
358 zasiłek chorobowy
359 22-03-2016
360 31-03-2016
361 2 136,90
362 zasiłek chorobowy
363 01-04-2016
364 30-04-2016
365 6 410,70
366 zasiłek chorobowy
367 01-05-2016
368 31-05-2016
369 6 624,39
370 zasiłek chorobowy
371 01-06-2016
372 30-06-2016
373 6 410,70
374 zasiłek chorobowy
375 01-07-2016
376 31-07-2016
377 6 624,39
378 zasiłek chorobowy
379 01-08-2016
380 31-08-2016
381 6 624,39
382 zasiłek chorobowy
383 01-09-2016
384 19-09-2016
385 4 060,11
386 zasiłek chorobowy
387 04-11-2016
388 30-11-2016
389 5 769,63
390 zasiłek chorobowy
391 01-12-2016
392 16-12-2016
393 3 419,04
394 zasiłek chorobowy
395 19-12-2016
396 31-12-2016
397 2 777,97
398 zasiłek chorobowy
399 01-01-2017
400 31-01-2017
401 6 624,39
402 zasiłek chorobowy
403 01-02-2017
404 28-02-2017
405 5 983,32
406 zasiłek chorobowy
407 01-03-2017
408 31-03-2017
409 6 624,39
410 zasiłek chorobowy
411 01-04-2017
412 30-04-2017
413 6 410,70
414 zasiłek chorobowy
415 01-05-2017
416 31-05-2017
417 6 624,39
418 zasiłek chorobowy
419 01-06-2017
420 12-06-2017
421 2 564,28
422 zasiłek opiekuńczy
423 13-06-2017
424 26-06-2017
425 2 991,66
426 zasiłek chorobowy
427 27-06-2017
428 30-06-2017
429 854,76
430 zasiłek chorobowy
431 01-07-2017
432 13-07-2017
433 2 777,97
434 zasiłek opiekuńczy
435 14-07-2017
436 31-07-2017
437 3 846,42
438 zasiłek opiekuńczy
439 01-08-2017
440 14-08-2017
441 2 991,66
442 zasiłek chorobowy
443 16-08-2017
444 31-08-2017
445 3 419,04
446 zasiłek chorobowy
447 01-09-2017
448 30-09-2017
449 6 410,70
450 zasiłek chorobowy
451 01-10-2017
452 31-10-2017
453 6 624,39
454 zasiłek chorobowy
455 01-11-2017
456 30-11-2017
457 6 410,70
458 zasiłek chorobowy
459 01-12-2017
460 31-12-2017
461 6 624,39
462 zasiłek chorobowy
463 01-01-2018
464 31-01-2018
465 6 624,39
466 zasiłek chorobowy
467 01-02-2018
468 13-02-2018
469 2 777,97
470 zasiłek opiekuńczy
471 15-02-2018
472 28-02-2018
473 2 991,66
474 zasiłek chorobowy
475 01-03-2018
476 07-03-2018
477 1 495,83
478 zasiłek opiekuńczy
479 08-03-2018
480 29-03-2018
481 4701,18
482 zasiłek chorobowy
483 30-03-2018
484 31-03-2018
485 427,38
486 zasiłek chorobowy
487 01-04-2018
488 11-04-2018
489 2 350,59
490 zasiłek opiekuńczy
491 12-04-2018
492 16-04-2018
493 1 068,45
494 rok
495 kwota
496 2015
497 33 335,64
498 2016
499 68 167,11
500 2017
501 77 783,16
502 2018
503 22 437,45
504 W tak ustalonym stanie faktycznym Sąd I instancji uznał odwołanie za nieuzasadnione.
505 Na wstępie Sąd Okręgowy wskazał na treść art. 6 ust. 1 pkt 5, art. 12 ust. 1 i art. 13 pkt 4 ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U. z 2020 r., poz. 266) i art. 66 ust. 1 pkt 1 lit. c i art. 84 ust. 1 ustawy z 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz.U. z 2015 r., poz. 581).
506 W ocenie Sądu Okręgowego, odwołująca nie wykazała, by podejmowała realne próby prowadzenia działalności gospodarczej, ani jakiekolwiek czynności zmierzające do jej prowadzenia po 7 lipca 2015 r. Zdaniem Sądu Okręgowego przedstawione w toku postępowania dowody nie były wystarczające do przyjęcia, iż w spornym okresie prowadziła działalność gospodarczą. Przesłuchani świadkowie potwierdzili, że działalność gospodarcza była przez odwołująca prowadzona w 2014 r., a w 2015 r. rozmawiała z J. Z. w celu kontunuowania współpracy. Z zeznań tych nie wynika jednak, by rozmowy te miały miejsce w spornym okresie (po 07.07.2015 r.) Podobnie Sąd Okręgowy ocenił oświadczenia samej odwołującej. Nie potwierdzają one by w spornym okresie prowadziła rozmowy w celu pozyskania kontrahentów. Podkreślił, że odwołująca przez blisko 3 lata była zdolna do pracy tylko przez okres kilku dni w każdym roku.
507 W uznaniu Sądu Okręgowego, stan zdrowia odwołującej, w zestawieniu z faktem ustania umowy o współpracy z ostatnimi kontrahentami w marcu 2014 r. dają podstawę do przyjęcia, iż w spornym okresie faktycznie działalności gospodarczej nie prowadziła w rozumieniu i zgodnie z wymogami art. 2 ustawy z 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej, a następnie ustawy z dnia 6 marca 2018 r. Prawo Przedsiębiorców.
508 Sąd I instancji podkreślił, że odwołująca nie wskazała na jakiekolwiek czynności po 7 lipca 2015 r., które świadczyłyby o prowadzeniu działalności gospodarczej, a objęcie ubezpieczeniem społecznym wynikało jedynie z domniemania wynikającego z wpisu w ewidencji działalności gospodarczej. Prowadzone przez nią rozmowy odbywały się w 2015 r., jednak z zebranego materiału dowodowego nie wynika, by dotyczyły one spornego okresu.
509 Wobec treści przywołanych przepisów prawa materialnego, dokonanych ustaleń faktycznych oraz w oparciu o treść art. 477¹⁴ § 1 k.p.c. Sąd Okręgowy oddalił odwołanie jako bezzasadne.
510 O kosztach postępowania Sąd Okręgowy orzekł na podstawie art. 102 k.p.c. bowiem uznał, że zachodzi szczególny przypadek, w którym uzasadnione było odstąpienie od obciążania odwołującej kosztami procesu, mimo formalnego przegrania przez nią sprawy. Wskazał, że odwołująca była subiektywnie przekonana o słuszności swojego odwołania. A ponadto za zastosowaniem art. 102 k.p.c. przemawia również wyjątkowa sytuacja rodzinno – majątkowa odwołującej.
511 Apelację od powyższego rozstrzygnięcia wywiodła odwołująca, zaskarżając wyrok w całości. Zarzucił Sądowi I instancji naruszenie:
512 I. przepisów postępowania, tj. art. 233 § 1 k.p.c. poprzez przekroczenie granic swobodnej oceny dowodów i dokonanie ustaleń faktycznych w sposób sprzeczny z zasadami logicznego rozumowania oraz zgromadzonym w sprawie materiałem dowodowym, co skutkowało błędnym przyjęciem, m.in. że odwołująca faktycznie nie prowadziła działalności gospodarczej od 7 lipca 2015 r., i że od 7 lipca 2015 r. do 30 kwietnia 2018 r. była zdolna do pracy przez zaledwie kilka dni,
513 II. przepisów postępowania, tj. art. 233 k.p.c., poprzez dowolną, a nie swobodną ocenę dowodów wyrażającą się w szczególności w:
514 a) nieuzasadnionej odmowie wiarygodności zeznań odwołującej w zakresie, że w okresach przerw między zasiłkami poszukiwała ona kontrahentów,
515 b) pominięciu, że świadek T. F. zeznał, że w okresach przerw między zasiłkami odwołująca poszukiwała kontrahentów,
516 c) pominięciu, że odwołująca odprowadzała składki na ubezpieczenia społeczne, składała stosowne deklaracje podatkowe i rozliczenia, podejmowała czynności przygotowawcze związane z prowadzoną działalności gospodarczą oraz wyrażała wolę prowadzenia działalności gospodarczej,
517 III. przepisów postępowania, tj. art. 233 § 1 k.p.c., tj. zasady swobodnej oceny dowodów, poprzez brak wszechstronnego rozważenia zebranego materiału dowodowego oraz uchybienie zasadom logicznego rozumowania i doświadczenia życiowego, a także sprzeczność istotnych ustaleń Sądu z treścią zebranego w sprawie materiału dowodowego, a w konsekwencji przyjęcie, że odwołująca M. F. nie podlegała ubezpieczeniom społecznym, jak też dokonania jego oceny z pomięciem istotnej części tego materiału, tj. pominięcie okoliczności istotnych dla rozstrzygnięcia sprawy, co miało istotny wpływ na treść orzeczenia, a polegających na tym, że z zebranego w sprawie materiału dowodowego wynika, że odwołująca jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą podlegała obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowemu i wypadkowemu oraz dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu od 7 lipca 2015 r. do 30 kwietnia 2018 r.,
518 IV. prawa materialnego, tj. art. 6 ust. 1 pkt 5, art. 11 ust. 2, art. 12 ust. 1 oraz art. 13 pkt 4 ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych poprzez ich błędną wykładnię i zastosowanie, co skutkowało uznaniem, że odwołująca jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą nie podlegała obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowemu i wypadkowemu oraz dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu od 7 lipca 2015 r. do 30 kwietnia 2018 r.
519 Podnosząc powyższe, apelująca wniosła o zmianę zaskarżonego wyroku oraz poprzedzającej go decyzji poprzez stwierdzenie, że jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą nie mająca ustalonego prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy, dla której podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne stanowi zadeklarowana kwota nie niższa niż 60% kwoty przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia podlegała obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowemu i wypadkowemu oraz dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu od 7 lipca 2015 r. do 30 kwietnia 2018 r., ewentualnie o uchylenie zaskarżonego wyroku i przekazanie sprawy Sądowi I instancji do ponownego rozpoznania oraz o zasądzenie od organu na rzecz odwołującej zwrotu kosztów zastępstwa procesowego za I instancję oraz kosztów zastępstwa procesowego za postępowanie apelacyjne według norm przepisanych.
520 Sąd Apelacyjny zważył, co następuje:
521 Apelacja odwołującej zasługiwała na uwzględnienie jedynie w części.
522 Sąd Apelacyjny podzielił ustalenia faktyczne poczynione przez sąd I instancji, ale dokonał odmiennej oceny prawnej ustaleń obejmujących wyłączenie M. F. z obowiązkowych ubezpieczeń emerytalnego, rentowego i wypadkowego oraz dobrowolnego ubezpieczenia zdrowotnego od 7 lipca 2015 r. W pozostałym zakresie dokonana subsumcja ustaleń faktycznych do mających zastosowanie przepisów prawa materialnego nie budzi natomiast zastrzeżeń, a tut. Sąd owe zważenia podziela w całości i na podstawie art. 382 k.p.c. przyjmuje je za własne, co oznacza, iż zbędnym jest ich powtarzanie w uzasadnieniu wyroku Sądu Odwoławczego (por. art. 387 § 2¹ k.p.c.).
523 Spór w sprawie dotyczył ustalenia, czy organ rentowy zasadnie uznał, iż M. F. jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą nie podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym i dobrowolnemu ubezpieczeniu zdrowotnemu od 7 lipca 2015 r. do 30 kwietnia 2018 r.
524 Przypomnieć zatem należy, że zgodnie z art. 6 ust. 1 pkt 5 i art. 12 ust. 1 w zw. z art. 13 pkt 4 ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2021 r., poz. 423 z późn. zm.), w brzmieniu obowiązującym w okresie spornym, osoby prowadzące pozarolniczą działalność gospodarczą podlegają obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym oraz wypadkowemu od dnia rozpoczęcia do dnia zaprzestania wykonywania tej działalności, z wyłączeniem okresu, na który wykonywanie działalności zostało zawieszone na podstawie przepisów o swobodzie działalności gospodarczej.
525 Ubezpieczeniu chorobowemu osoby prowadzące pozarolniczą działalność podlegają dobrowolnie na swój wniosek, zgodnie z art. 12 ust. 2 ustawy.
526 .
527 Jak stanowi art. 14 ust. 1 ustawy systemowej, w brzmieniu obowiązującym w okresie spornym, objęcie dobrowolnie ubezpieczeniem chorobowym osób prowadzących pozarolniczą działalność następuje od dnia wskazanego we wniosku o objęcie tym ubezpieczeniem nie wcześniej jednak niż od dnia, w którym wniosek został zgłoszony, z zastrzeżeniem ust. 1a. Natomiast, zgodnie z ust. 2, ubezpieczenie chorobowe ustaje: 1) od dnia wskazanego we wniosku o wyłączenie z tych ubezpieczeń, nie wcześniej jednak niż od dnia, w którym wniosek został złożony; 2) od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego, za który nie opłacono w terminie składki należnej na to ubezpieczenie; 3) od dnia ustania tytułu podlegania tym ubezpieczeniom. W przypadku, o którym mowa w ust. 2 pkt 2, jeżeli za część miesiąca został pobrany zasiłek, ubezpieczenie chorobowe ustaje od dnia następującego po dniu, za który zasiłek ten przysługuje (ust. 2a).
528 Jak wynika z art. 8 ust. 6 pkt 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych za osobę prowadzącą pozarolniczą działalność uważa się osobę prowadzącą pozarolniczą działalność gospodarczą na podstawie przepisów ustawy z 6 marca 2018 r. Prawo przedsiębiorców lub innych przepisów szczególnych, z wyjątkiem ust. 6a.
529 Ustawa określa w art. 13 w sposób autonomiczny okresy, w których osoby prowadzące działalność pozarolniczą podlegają obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu (pkt 4). Są nimi okresy „od dnia rozpoczęcia działalności do dnia zaprzestania wykonywania tej działalności".
530 W orzecznictwie (wyrok SN z 25 listopada 2005 r., I UK 80/05, OSNP 2006, nr 19-20, poz. 309) podkreśla się, że istnienie samego wpisu do ewidencji działalności gospodarczej nie przesądza o faktycznym prowadzeniu tej działalności (wpis ma charakter deklaratoryjny), ale prowadzi do domniemania prawnego (art. 234 k.p.c.), według którego osoba wpisana do ewidencji jest traktowana jako prowadząca działalność gospodarczą. Domniemanie to może być obalone, ale wymaga to przeprowadzenia przeciwdowodu.
531 Jak podkreślił Sąd Najwyższy w uzasadnieniu wyroku z 13 listopada 2008 r. (II UK 94/08, LEX nr 960472), art. 13 pkt 4 ustawy systemowej jednoznacznie kładzie nacisk na rozpoczęcie wykonywania pozarolniczej działalności i zaprzestanie wykonywania tej działalności, a nie na moment dokonania w ewidencji działalności gospodarczej stosownego wpisu o zarejestrowaniu działalności oraz chwilę jego wykreślenia. W konsekwencji obowiązkowi ubezpieczeń społecznych podlega osoba faktycznie prowadząca działalność gospodarczą (a więc wykonująca tę działalność), a nie osoba jedynie figurująca w ewidencji działalności gospodarczej na podstawie uzyskanego wpisu, która działalności tej nie prowadzi (nie wykonuje).
532 Wykonywanie działalności pozarolniczej (gospodarczej) w rozumieniu art. 13 pkt 4 ustawy systemowej to rzeczywista działalność o cechach określonych w przepisach - obowiązującym w spornym okresie art. 2 ustawy z 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz.U. z 2017 r. poz. 2168) oraz obecnie obowiązującej ustawy z 6 marca 2018 r. Prawo przedsiębiorców (Dz.U. z 2018r. poz. 646) – art. 3. W świetle obu powołanych przepisów działalność gospodarczą cechuje prowadzenie jej na własny rachunek i ryzyko przedsiębiorcy, charakter zarobkowy, zorganizowany i ciągły. Z orzecznictwa Sądu Najwyższego wynika, że szczególne znaczenie dla możliwości zakwalifikowania danej działalności jako gospodarczej ma jej ciągłość oraz zarobkowy charakter. Na ciągłość działalności gospodarczej składają się przy tym: powtarzalność czynności, pozwalająca na odróżnienie działalności gospodarczej od jednostkowej umowy o dzieło lub zlecenia albo umowy o świadczenie usług, które same w sobie nie składają się jeszcze na działalność gospodarczą oraz zamiar niekrótkiego prowadzenia działalności gospodarczej (por. wyroki Sądu Najwyższego: z 16 stycznia 2014 r., sygn. I UK 235/13, LEX nr 1444493; z 13 września 2016 r., sygn. I UK 455/15, LEX nr 2122404; z 10 maja 2017 r., sygn. I UK 184/16, LEX nr 2305920).
533 Przesłanka ciągłości wykonywania działalności oznacza, że wykonywanie działalności nie może mieć charakteru incydentalnego, od przypadku do przypadku, ani tym bardziej jednorazowego. Cel zadaniowy, związany z prowadzeniem przedsiębiorstwa i jego utrzymaniem, musi zakładać nastawienie na trwanie działalności w dłuższym przedziale czasowym. Wprawdzie ciągłość wykonywania działalności nie musi polegać w każdym przypadku na codziennym podejmowaniu czynności związanych z przedmiotem tej działalności, to jednak ważne jest, aby czynności te charakteryzowała powtarzalność, która miałaby istotny wpływ na funkcjonowanie działalności gospodarczej od momentu jej zarejestrowania. W tym też przejawia się zamiar prowadzenia tej działalności. Rozpoczęcie działalności gospodarczej powinno być działaniem konsekwentnym i przemyślanym pod względem organizacyjnym, technicznym, ekonomicznym, finansowym, marketingowym, handlowym.
534 Zarobkowy charakter działalności stanowi podstawową, konstytutywną cechę działalności gospodarczej (por. wyrok Sądu Najwyższego z 25 kwietnia 2013 r., I UK 604/12). Dana działalność jest zarobkowa, jeżeli jest prowadzona w celu osiągnięcia dochodu („zarobku") rozumianego jako nadwyżka przychodów nad nakładami (kosztami) tej działalności. Brak przedmiotowej cechy przesądza, iż w danym przypadku nie można mówić o działalności gospodarczej w rozumieniu art. 2 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej. W tym zakresie znaczenie ma też kryterium subiektywne w postaci dążenia danego podmiotu do osiągnięcia zarobku (będącego zazwyczaj zyskiem) przez wykonywanie określonej działalności. Nie jest więc konieczne faktyczne osiąganie dochodów z danej działalności. Przynoszenie strat przez daną działalność (zarówno przejściowo, jak i w dłuższych okresach) nie pozbawia jej statusu działalności gospodarczej. Należy bowiem liczyć się z możliwością nieuzyskania przychodu z prowadzonej działalności gospodarczej, czyli poniesienia straty. O zarobkowym charakterze działalności gospodarczej nie decyduje faktyczne osiągnięcie zysku, lecz zamiar jego osiągnięcia (cel).
535 Przechodząc do oceny zarzutów apelacji, Sąd Apelacyjny uznał za częściowo zasadne argumenty dotyczące wyłączenia odwołującej z obowiązkowych ubezpieczeń emerytalnego, rentowego i wypadkowemu oraz dobrowolnego ubezpieczenia zdrowotnego od 7 lipca 2015 r.
536 Należy rozpocząć od tego, że odwołująca zgłosiła się do ubezpieczeń społecznych w związku z zarejestrowaniem 1.12.2013 r. działalności gospodarczej z zakresu sprzątania budynków i obiektów przemysłowych. Z tego tytułu od 3.03.2014 r. pobierała zasiłek chorobowy w związku z ciążą, a następnie od 24.06.2014 r. - zasiłek macierzyński w związku z urodzeniem dziecka. Następnie od 23.06.2015 r. do 6.07.2015 r. odwołująca pobierała zasiłek opiekuńczy, od 7.07.2015 r. do 31.07.2015 r. sprawowała opiekę nad chorym dzieckiem urodzonym (...), a więc w wieku ponad 14 lat i w związku z tym złożyła kolejny wniosek o przyznanie jej za ten okres zasiłku opiekuńczego. Decyzją z 27.07.2015 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych odmówił odwołującej prawa do zasiłku opiekuńczego za ten okres z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej, bowiem wyczerpała limit 14 dni okresu zasiłkowego przysługującego w związku z taką opieką. Zakład wyłączył zatem odwołującą z ubezpieczeń społecznych od 7 lipca 2015 r. i od tego dnia odwołującej nie przysługiwał zasiłek opiekuńczy.
537 Dokonując oceny wskazanych faktów istotne jest to, czego Sąd Okręgowy nie uwzględnił, że decyzja odmawiająca przyznania odwołującej zasiłku opiekuńczego za okres od 7.07.2015 r. do 31.07.2015 r. zapadła 27.07.2015 r., czyli pod koniec okresu, jaki obejmował odmowę prawa do tego zasiłku. W ocenie Sądu Odwoławczego, w tej sytuacji zbyt daleko idąca jest ocena sądu I instancji dotycząca tego, że odwołująca licząc już od tego momentu nie wykazała, aby prowadziła działalność gospodarczą.
538 Jeżeli nadal w tym okresie, tj. od 7.07.2015 r. do 31.07.2015 r., odwołująca, zgodnie z zaleceniami lekarskimi wydanymi przez lekarza leczącego dziecko odwołującej, powinna była zapewnić mu opiekę i nie mogła w związku z tym tej działalności prowadzić, a o tym fakcie, że organ odmawia jej przyznania prawa do zasiłku opiekuńczego dowiedziała się pod koniec tego okresu, to nie można od niej wymagać, aby wcześniej podejmowała działania zmierzające do kontynuowania tej działalności. Gdyby organ rentowy złożony wniosek o zasiłek opiekuńczy rozpoznał natychmiast odmownie, wówczas tylko, w ocenie Sądu Apelacyjnego, można byłoby oczekiwać od odwołującej tego, iż mając świadomość decyzji Zakładu, winna powrócić do kontynuowania działalności gospodarczej. W sytuacji jednak, gdy decyzja odmowna zapada pod koniec okresu zasiłkowego, a przez większą jego część ubezpieczona opiekę dziecku zapewnia, to takiego wymogu powrotu do kontynuowania działalności gospodarczej formułować wobec niej nie można.
539 Po tej dacie, tj. po 31.07.2015 r., kiedy to Zakład odmówił odwołującej prawa do zasiłku opiekuńczego, odwołująca korzystała nadal nieprzerwanie ze świadczeń z ubezpieczenia społecznego, z zasiłku opiekuńczego i z zasiłku chorobowego, aż do 19.09.2016 r. Po tej dacie dalej zamierzała korzystać z zasiłku chorobowego. Organ rentowy wydał jednak wobec niej kolejne decyzje odmawiające jej prawa do zasiłku chorobowego za okres od 20.09.2016 r. do 26.09.2016 r., od 27.09.2016 r. do 17.10.2016 r. i od 18.10.2016 r. do 3.11.2016 r. W tym miejscu nastąpił moment, który odmiennie aniżeli przedstawiono to w apelacji, ocenił Sąd Odwoławczy, podzielając w tym względzie rozważania i ustalenia Sądu Okręgowego. Od 20.09.2016 r. wystąpił kolejny okres, za który odwołująca wnosiła o przyznanie jej zasiłku chorobowego, ale Zakład decyzją z 27.09.2016 r. odmówił jej prawa do tego zasiłku z powodu wykorzystania przez nią pełnego okresu zasiłkowego wynoszącego 182 dni. Następnie zapadły kolejne decyzje odmawiające jej przyznania prawa do zasiłku chorobowego. Łącznie okres, za który odwołującej nie przysługiwał zasiłek chorobowy objął zatem czas od 20.09.2016 r. do 3.11.2016 r. Był on na tyle długi, że odwołująca musiała mieć już świadomość stanowiska organu rentowego. W przeciwieństwie do poprzedniej sytuacji, decyzja odmawiająca odwołującej przyznania prawa do zasiłku chorobowego została wydana bowiem już 27.09.2016 r. W tej sytuacji odwołująca, mając świadomość wyczerpania maksymalnego okresu, na jaki przyznawany jest zasiłek chorobowy powinna była podjąć działania zmierzające do kontynuowania działalności gospodarczej. Zdaniem Sądu Apelacyjnego, od tego czasu można już od odwołującej takich działań oczekiwać ze względu na pełną świadomość wyczerpania okresu zasiłkowego. Niezależnie od tego, że nadal była osobą chorą, to i tak zasiłek jej w związku z tą jednostką chorobową już nie przysługiwał.
540 Odwołująca podjęła decyzję o prowadzeniu działalności gospodarczej. W związku z tym, wiedząc, że wyczerpała okres na jaki przyznawany jest zasiłek chorobowy i chcąc nadal podlegać z tego tytułu ubezpieczeniom społecznym, powinna była kontynuować działalność gospodarczą. Sam wpis do ewidencji działalności gospodarczej nie skutkuje automatycznie podleganiem ubezpieczeniom społecznym z tego tytułu. Tylko faktyczne prowadzenie działalności generuje taki tytuł.
541 Mając powyższe na uwadze, zdaniem Sądu Apelacyjnego, od 20.09.2016 r. można w pełni uprawniony sposób przyjąć, że odwołująca zaprzestała prowadzenia działalności gospodarczej, a w związku z tym od tej daty nie przysługiwał jej już status osoby, która działalność prowadzi i możliwość podlegania z tego tytułu ubezpieczeniom społecznym.
542 Wbrew zarzutom apelującej, wyłączne oświadczenia odwołującej oraz jej męża nie stanowią przekonującego dowodu na to, aby M. F. w okresie przerw między zasiłkami faktycznie poszukiwała kontrahentów. Z zeznań tych nie wynika, kiedy dokładnie tych kontrahentów szukała, gdzie ich szukała, kim oni byli. Podnoszone przez skarżącą okoliczności wskazujące na prowadzenie działalności gospodarczej dotyczą okresu bezpośrednio po jej zarejestrowaniu. I to ten zakres jej zeznań oraz jej męża został uznany za wiarygodny przez Sąd Okręgowy, bowiem został potwierdzony przez świadka J. Z.. Organ rentowy nie kwestionował jednak faktu, że wówczas odwołująca rzeczywiście działalność prowadziła. Spór dotyczył późniejszego okresu i to on winien był stanowić przedmiot dowodzenia i wykazywania przez skarżącą kontynuowania działalności gospodarczej. Odwołująca nie przedstawiła jednak żadnych dowodów potwierdzających rzeczywiste kontynuowanie przez nią działalności gospodarczej w późniejszym okresie, tj. jak przyjął Sąd Apelacyjny od 20.09.2016 r. Dokonana przez Sąd Okręgowy ocena zeznań wymienionych jest więc prawidłowa i nie nosi znamion sprzeczności, którą podnosi skarżąca. Sąd Okręgowy wskazał bowiem, w jakim zakresie twierdzenia odwołującej oraz jej męża uznał za wiarygodne i Sąd Odwoławczy tą ocenę podziela.
543 Samo natomiast opłacanie składek na ubezpieczenia społeczne, składanie deklaracji podatkowych i rozliczeń, nie stanowi o faktycznym prowadzeniu działalności gospodarczej. Odwołująca powinna była wykazać dowodowo, że jej działalność cechuje się zawodowym, stałym charakterem, powtarzalnością podejmowanych działań, podporządkowaniem zasadzie racjonalnego gospodarowania oraz uczestnictwem w obrocie gospodarczym, i że ma charakter zarobkowy. Z zaoferowanych przez odwołującą dowodów nie wynika, aby rzeczywiście podejmowała ona jakiekolwiek działania zmierzające do kontynuowania działalności gospodarczej. Odwołująca od 20.09.2016 r., kiedy odmówiono jej prawa do zasiłku chorobowego, miała wystarczająco dużo czasu na podjęcie tych działań. Odwołująca prowadziła działalność gospodarczą z zakresu sprzątania budynków i obiektów przemysłowych. Trudno więc uznać, jakoby przy takim profilu działalności na przestrzeni 1,5 miesiąca, tj. do 4.11.2016 r., czyli dnia poprzedzającego uzyskanie przez nią kolejnego zasiłku chorobowego, nie była w stanie znaleźć klientów zainteresowanych wykonaniem usługi sprzątania.
544 Sama wola, czy zamiar prowadzenia działalności gospodarczej, nie stanowi o tym, aby ta działalność była faktycznie realizowana. W przeciwnym wypadku, gdyby w pełni zaakceptować stanowisko wyrażone przez odwołującą w apelacji, doszłoby do sytuacji, że tak długo jak zamieszczony jest w ewidencji wpis o działalności gospodarczej, tak długo osoba, która zarejestrowała taką działalność, podlega ubezpieczeniom społecznym z tego tytułu. Takie stanowisko jest jednak błędne i nieuprawnione. Podleganie ubezpieczeniom społecznym i przywileje z tym związane jest uzależnione od faktycznego prowadzenia działalności gospodarczej. Tego natomiast odwołująca nie wykazała.
545 Powołane przez apelującą orzeczenia Sądu Najwyższego z 17 lipca 2003 r., II UK 111/03, w których wyrażono pogląd, iż faktyczne niewykonywanie działalności gospodarczej w czasie oczekiwania na kolejne zamówienie lub w czasie ich poszukiwania, nie oznacza zaprzestania prowadzenia takiej działalności i nie powoduje uchylenia obowiązku ubezpieczenia społecznego, zapadły na tle odmiennego stanu faktycznego i prawnego. Mianowicie przed dniem 20 września 2008 r. nie istniała prawna możliwość zgłoszenia zaprzestania prowadzenia działalności gospodarczej przez przedsiębiorców. Została ona wprowadzona do ustawy z 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz.U.2004 r., Nr 173, poz. 1808 ze zm.) dopiero wskutek jej nowelizacji na mocy ustawy z 10 lipca 2008 r. o zmianie ustawy o swobodzie działalności gospodarczej oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz.U. Nr 141, poz. 888), poprzez dodanie do niej art. 14a. Część przedsiębiorców jeszcze przed opisywaną zmiana stanu prawnego zgłaszała w ZUS czasowe zaprzestanie wykonywania działalności gospodarczej poprzez złożenie druku ZUS ZWUA – wyrejestrowania z ubezpieczeń społecznych. Owe czasowe przerwy przypadały każdorazowo na okresy pomiędzy wykonaniem zleceń, gdyż jako prowadzenie działalności gospodarczej przedsiębiorcy ci traktowali jedynie krótki okres, w trakcie którego zlecenie było wykonywane, pomijając czynności poprzedzające wykonanie zlecenia, takie jak np. poszukiwanie, reklama, przygotowanie, itp. Prowadziło to do sytuacji, w której na przestrzeni miesiąca przedsiębiorca zgłaszał przystąpienie do ubezpieczeń społecznych zaledwie przez kilka dni, w trakcie których wykonywał zlecenie, w pozostałych dniach wyrejestrowując się z ubezpieczeń. Zakład Ubezpieczeń Społecznych kwestionował takie rozumowanie prowadzenia działalności gospodarczej i wydawał decyzje obejmujące obowiązkiem ubezpieczeń społecznych również zgłoszone przez przedsiębiorcę okresy czasowego zaprzestania wykonywania działalności gospodarczej. Na tle takich stanów faktycznych zapadło przywołane w apelacji orzeczenie Sądu Najwyższego z 17 lipca 2003 r., II UK 111/03 i wiele innych, w których konsekwentnie zajmował on stanowisko, że faktyczne niewykonywanie działalności gospodarczej w czasie oczekiwaniu na kolejne zmówienie i w czasie ich poszukiwania nie oznacza zaprzestania prowadzenia działalność gospodarczej. W sprawie niniejszej wyrażone w tych wyrokach stanowisko nie znajduje w ogóle zastosowania.
546 Tożsamy wniosek należy odnieść do powołanego przez apelującą wyroku Sądu Najwyższego z 5 grudnia 2018 r., III UK 193/17. Sprawa będąca przedmiotem rozpoznania przez Sąd Najwyższy była odmienna od sprawy odwołującej, gdyż dotyczyła podlegania ubezpieczeniom społecznym z tytułu stosunku pracy, i w związku z tym sformułowane na tym tle wnioski także nie mogą znaleźć zastosowania.
547 Nietrafny jest również argument apelującej sugerujący, jakoby nie mogła ona kontynuować działalności gospodarczej, bowiem praca wykonywana w czasie zwolnienia lekarskiego skutkuje utratą prawa do zasiłku za cały okres tego zwolnienia. Podkreślić należy, że odwołująca od 20.09.2016 r. do 03.11.2016 r. nie miała przyznanego prawa do zasiłku chorobowego, w związku z czym podejmując wówczas pracę w ramach prowadzonej działalności gospodarczej nie mogła go utracić.
548 W świetle powyższych uwag za nieuzasadniony należało zatem także uznać zarzut jakoby organ rentowy zbyt późno zakwestionował tytuł podlegania przez odwołującą ubezpieczeniom społecznym. Odwołująca decydując się na prowadzenie działalności gospodarczej powinna była liczyć się z wynikającymi stąd konsekwencjami. Jednym z nich jest fakt, że jako tytuł podlegania ubezpieczeniom społecznym działalność gospodarcza podlega kontroli organu rentowego. Odwołująca, która 1.12.2013 r. zgłosiła się do obowiązkowych ubezpieczeń społecznych i do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej, zadeklarowała podstawę wymiaru składek w wymiarze 9.000 zł. Już od 3.03.2014 r. rozpoczęła korzystanie ze świadczeń z ubezpieczeń społecznych w związku z niezdolnością do pracy. Obowiązujące przepisy o ubezpieczeniach społecznych nie dyskwalifikują danego ubezpieczonego z uwagi na motyw, jakim się kierował zgłaszając się do ubezpieczeń. Sąd Apelacyjny zauważa jednak, że doprowadzenie do objęcia ubezpieczeniem społecznym i uzyskanie świadczeń z tego tytułu jest legalnym celem wyłącznie faktycznie prowadzonej działalności gospodarczej. Odwołująca, jak wykazano powyżej, nie zamierzała jednak faktycznie kontynuować działalności gospodarczej w warunkach i w sposób wymagany treścią ww. przepisów. W związku z tym to właśnie dlatego nie podlega wskazanym ubezpieczeniom jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą – takiej działalności rzeczywiście bowiem nie prowadziła. Samo zapewnienie apelującej, że jest inaczej, tego tytułu nie generuje. Winna ona bowiem była w toku postępowania wykazać swoje stanowisko odpowiednimi dowodami, albowiem to na niej w tym zakresie spoczywał ciężar dowodu (art. 6 k.c., art. 232 k.p.c.). Apelująca temu obowiązkowi nie sprostała. Nie wykazała bowiem, aby wykonała jakąkolwiek usługę na przestrzeni całego spornego okresu. Prowadzenie działalność gospodarczej nie polega natomiast na permanentnym jedynie poszukiwaniu zleceń, oczekiwaniu na nie. Materiał dowodowy zgromadzony w sprawie, analiza okresów korzystania przez odwołująca ze świadczeń z ubezpieczeń społecznych pozwalając wywieść wniosek, że to nie prowadzenie działalność gospodarczej było zamiarem i celem odwołującej, lecz podleganie ubezpieczeniom społecznym umożliwiające otrzymanie świadczeń z ubezpieczeń społecznych poczynając od 20 września 2016 r., kiedy odmówiono je prawa do zasiłku z powodu wyczerpania okresu zasiłkowego. Od tej daty odwołująca jako racjonalnie działający przedsiębiorca winna była albo podjąć się wykonywania zarejestrowanej działalności gospodarczej, co dawałoby tytuł do podlegania ubezpieczeniom społecznym, albo z niej zrezygnować z uwagi na brak możliwości jej wykonywania z przyczyn zdrowotnych. Dowody zgromadzone w sprawie nie dają podstaw do stwierdzenia, aby odwołująca po wymienionej dacie przez następnych długotrwały okres sporny, kontynuowała działalność gospodarczą, z tytułu której zgłosiła się do ubezpieczeń społecznych przed urodzeniem dziecka 1 grudnia 2013 r. Nie podlegała zatem obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym i w konsekwencji dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu od 20 września 2016 r. do 30 kwietnia 2018 r.
549 Kierując się powyższymi względami, apelację odwołującej należało uznać za częściowo zasadną i na podstawie art. 386 § 1 k.p.c. oraz powołanych przepisów prawa materialnego zmienić wyrok Sądu Okręgowego oraz poprzedzającą go decyzję i stwierdzić, że odwołująca M. F. nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu i dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu od 20 września 2016 r. do 30 kwietnia 2018 r., co uczynił Sąd Apelacyjny w punkcie 1.
550 Z uwagi na powyższe rozstrzygnięcie, na podstawie art. 386 § 1 k.p.c. Sąd Apelacyjny zmienił również zaskarżony wyrok w punkcie 2 i stosownie do art. 100 k.p.c. koszty zastępstwa procesowego zniósł między stronami wzajemnie uznaj, ze strony uległy w procesie w równym zakresie.,
551 W pozostałym zakresie, Sąd Apelacyjny, z mocy art. 385 k.p.c., apelację oddalił, o czym orzekł w punkcie 3.
552 Rozstrzygnięcie o kosztach postępowania apelacyjnego zapadło natomiast w oparciu o art. 98 § 1 i 3 k.p.c. w zw. z art. 391 § 1 k.p.c. i w zw. z § 10 ust. 1 pkt 2 w zw. z § 9 ust. 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności adwokackie (Dz. U. z 2015 r., poz. 1800 ze zm.).
553 sędzia Renata Pohl
Powołane przepisy
- Kodeks cywilny, art. 6
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 98 (§ 1)
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 100
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 102
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 232
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 233 (§ 1)
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 234
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 382
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 385
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 386 (§ 1)
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 387
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 391 (§ 1)
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 477¹⁴ (§ 1)
- Ustawa o systemie ubezpieczeń społecznych, art. 6
- Ustawa o systemie ubezpieczeń społecznych, art. 8
- Ustawa o systemie ubezpieczeń społecznych, art. 11
- Ustawa o systemie ubezpieczeń społecznych, art. 12
- Ustawa o systemie ubezpieczeń społecznych, art. 13
- Ustawa o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, art. 66
- Ustawa o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, art. 84
- Dz. U. z 2004 r. poz. 1807, art. 2
- Dz. U. z 2008 r. poz. 888, art. 14