Wyrok Sądu Okręgowego w Przemyślu z dnia 22 sierpnia 2016 r., III U 529/16
wyrok Sądu Okręgowego w Przemyślu z dnia 22 sierpnia 2016 r., III U 529/16
Tekst
1 Sygn. akt III U 529/16
WYROK
W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
2 Dnia 22 sierpnia 2016 r.
3 Sąd Okręgowy w Przemyślu III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
4 w składzie następującym:
5 Przewodniczący SSO Anna Kicman
6 Protokolant sekr. sądowy Jadwiga Goraś
7 po rozpoznaniu w dniu 22 sierpnia 2016 r. w Przemyślu
8 na rozprawie
9 sprawy T. K.
10 przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w R.
11 o emeryturę
12 na skutek odwołania T. K.
13 od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w R.
14 z dnia 11 lipca 2016 r., znak: (...)
15 i z dnia 27 lipca 2016 r., znak: (...)
16 zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, że przyznaje wnioskodawcy T. K. prawo do emerytury począwszy od dnia 1 czerwca 2016 r.
17 Sygn. akt III U 529/16
Uzasadnienie
18 wyroku z dnia 22 sierpnia 2016 r.
19 Decyzją z dnia 11 lipca 2016 r. znak: (...)Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. odmówił wnioskodawcy T. K. prawa do emerytury.
20 W podstawie prawnej decyzji powołano ogólnie przepisy ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2015, poz. 748 ze zm.) oraz rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz. U. z 1983 r., Nr 8, poz. 43 ze zm.).
21 W uzasadnieniu decyzji organ rentowy podał, że wnioskodawca nie spełnia warunków do uzyskania emerytury, bowiem do dnia 1 stycznia 1999 r. nie został udowodniony wymagany 15 – letni okres pracy w szczególnych warunkach, wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy. Zakład Ubezpieczeń Społecznych na podstawie dowodów dołączonych do wniosku przyjął za udowodnione okresy składkowe i nieskładkowe łącznie w wymiarze 25 lat, w tym staż pracy w szczególnych warunkach w wymiarze 6 lat, 5 miesięcy i 17 dni, tj. zatrudnienie od 4 maja 1992 r. do 1 grudnia 1998 r.
22 z wyłączeniem zasiłków chorobowych.
23 Wnioskodawca T. K. w dniu 21 lipca 2016 r. złożył odwołanie od powyższej decyzji wnosząc o jej zmianę oraz dopuszczenie dowodu z zeznań świadków A. S. i C. K..
24 Na uzasadnienie swojego stanowiska podał, iż w okresie od 6 maja 1974 r. do 31 lipca 1991 r. pracował na stanowisku spawacza w (...) Przedsiębiorstwie (...) w J. z siedzibą w S.. Wyjaśnił jednocześnie, że uzyskanie w chwili obecnej świadectwa pracy w warunkach szczególnych jest niemożliwe ze względu na brak dokumentów w archiwum.
25 Decyzją z dnia 27 lipca 2016 r. znak: (...)Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. ponownie odmówił wnioskodawcy T. K. prawa do emerytury na podstawie art. 184 ustawy emerytalnej w związku z § 4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r., bowiem do dnia 1 stycznia 1999 r. wnioskodawca nie wykazał 15 – letniego okresu pracy w warunkach szczególnych wykonywanej stale
26 i w pełnym wymiarze czasu pracy na danym stanowisku.
27 Na dzień 1 stycznia 1999 r. ZUS przyjął za udowodnione okresy składkowe oraz nieskładkowe w łącznym wymiarze 25 lat, w tym staż pracy
28 w szczególnych warunkach w wymiarze 6 lat, 5 miesięcy i 17 dni.
29 Organ rentowy wskazał, że nie uwzględnił okresu zatrudnienia wnioskodawcy T. K. od 6 maja 1974 r. do 31 lipca 1991 r.
30 w (...) Przedsiębiorstwie (...) w J., ponieważ przedłożona dokumentacja nie spełnia wymogów formalnych, to znaczy brak jest wymaganego świadectwa wykonywania pracy w szczególnych warunkach. Ponadto z list płac trudno ustalić, czy praca wykonywana była w szczególnych warunkach stale i w pełnym wymiarze czasu pracy.
31 Zakład wyjaśnił przy tym, iż w celu ponownego rozpatrzenia prawa do emerytury należy przedłożyć świadectwa pracy w szczególnych warunkach określające rodzaj wykonywanych prac ściśle według wykazu, działu i pozycji z załącznika do Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r.
32 w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach oraz określenie stanowiska pracy zgodnie z właściwym zarządzeniem resortowym.
33 Organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania z tych samych względów oraz na podstawie tych samych przepisów prawa, które stanowiły podstawę wydania zaskarżonych decyzji.
34 Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny:
35 Wnioskodawca T. K., urodzony (...), w dniu 20 czerwca 2016 r. złożył w organie rentowym wniosek o ustalenie prawa do emerytury z uwzględnieniem okresów pracy w warunkach szczególnych oświadczając w nim jednocześnie, że jest członkiem otwartego funduszu emerytalnego i wnosząc o przekazanie zgromadzonych tam środków, za pośrednictwem organu rentowego, na dochody budżetu państwa.
36 Na 1 stycznia 1999 r. wnioskodawca legitymuje się ogólnym stażem ubezpieczeniowym wynoszącym 25 lat, w tym staż pracy
37 w szczególnych warunkach w wymiarze 6 lat, 5 miesięcy i 17 dni, na dowód czego w aktach organu rentowego zalega dokumentacja w postaci m.in. świadectw pracy.
38 Zakład Ubezpieczeń Społecznych uznał za udowodniony okres pracy T. K. w warunkach szczególnych wykonywanej stale
39 i w pełnym wymiarze czasu pracy w (...) SA Oddział w T. od 4 maja 1992 r. do 1 grudnia 1998 r. na stanowisku spawacza gazowego oraz montera sieci gazowej. Nie uwzględniono natomiast zatrudnienia wnioskodawcy od 6 maja 1974 r. do 31 lipca 1991 r. w (...) Przedsiębiorstwie (...) w J., ponieważ przedłożona dokumentacja nie spełnia wymogów formalnych, tj. brak jest wymaganego świadectwa wykonywania pracy w szczególnych warunkach.
40 Dowód – dokumentacja w aktach organu rentowego.
41 Sąd ustalił, że wnioskodawca T. K. w okresie od 6 maja 1974 r. do 31 lipca 1991 r. był zatrudniony w (...) Przedsiębiorstwie (...) w J. z siedzibą w S. i począwszy od dnia 1 czerwca 1975 r. otrzymał angaż na stanowisku spawacza gazowego
42 i elektrycznego. Na początku zatrudnienia pracodawca skierował wnioskodawcę na kurs spawacza, który został ukończony 7 maja 1975 r. Przedsiębiorstwo w różnych miejscach prowadziło prace budowlane i tym samym posiadało około 100 maszyn typu ciężkiego i 50 maszyn typu lekkiego. Były to maszyny rolnicze, tj. siewniki, walce, brony, pługi, czy talerzówki. Wnioskodawca należał do grupy pogotowia technicznego i wraz z kierowcą kierowali się do wskazanych miejsc na budowach, celem usunięcia zaistniałej usterki w ww. maszynach. W sytuacji, gdy grupa pogotowia nie była wzywana do żadnej usterki, to wówczas wnioskodawca wykonywał czynności spawalnicze w warsztacie zakładu pracy.
43 Czynności na stanowisku spawacza, wnioskodawca wykonywał stale
44 i w pełnym wymiarze czasu pracy.
45 Dowód :
46 - akta osobowe z okresu zatrudnienia wnioskodawcy w (...) Przedsiębiorstwie (...) w J.,
47 - zeznania świadków: C. K., k. 19,
48 A. S., k. 19,
49 - przesłuchanie wnioskodawcy T. K., k. 19.
50 Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił na podstawie dowodów
51 z dokumentów zgromadzonych w aktach organu rentowego na etapie wydawania zaskarżonej decyzji, a także dokumentów przedłożonych dopiero
52 w trakcie postępowania sądowego, których domniemanie prawdziwości wynika z art. 244 i nast. k.p.c., a ponadto ich wiarygodność nie została obalona przez żadną ze stron.
53 Odnośnie okresu pracy wnioskodawcy w (...) Przedsiębiorstwie (...) w J. Sąd uznał za wiarygodne zeznania świadków C. K. oraz A. S.. Wskazani świadkowie pracowali
54 w tym samym zakładzie pracy, co wnioskodawca, a zatem dokładnie znali charakter pracy, którą T. K. wykonywał oraz jej negatywne oddziaływania.
55 Dodatkowo zeznania wnioskodawcy wzajemnie się potwierdzają
56 i uzupełniają z treścią zeznań wyżej wskazanych świadków.
57 Dowody osobowe stanowią dodatkowo uzupełnienie dowodów
58 z dokumentów w zakresie zajmowanych przez wnioskodawcę stanowisk pracy oraz rodzaju pracy wykonywanej w okresach będących przedmiotem postepowania.
59 Sąd Okręgowy zważył, co następuje:
60 Odwołanie wnioskodawcy T. K. należy uznać za uzasadnione.
61 Na podstawie art. 184 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r.
62 o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (jednolity tekst: Dz. U. z 2016 r. poz. 887) ubezpieczonym urodzonym po dniu 31 grudnia 1948 r. przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku przewidzianego w art. 32, 33, 39 i 40, jeżeli w dniu wejścia w życie ustawy osiągnęli:
63 1) okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymaganym w przepisach dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku niższym niż 60 lat - dla kobiet i 65 lat - dla mężczyzn oraz
64 2) okres składkowy i nieskładkowy, o którym mowa w art. 27.
65 Emerytura, o której mowa w ust. 1, przysługuje pod warunkiem nieprzystąpienia do otwartego funduszu emerytalnego albo złożenia wniosku o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym, za pośrednictwem Zakładu, na dochody budżetu państwa
66 (ust. 2 art. 184).
67 Zgodnie z art. 32 ust. 1 powołanej wyżej ustawy o emeryturach
68 i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ubezpieczonym urodzonym przed dniem 1 stycznia 1949 r., będącym pracownikami, o których mowa
69 w ust. 2 i 3, zatrudnionymi w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, przysługuje emerytura w wieku niższym niż określony w art. 27 ust. 2 i 3.
70 Przy ustalaniu okresu zatrudnienia w szczególnych warunkach
71 lub w szczególnym charakterze nie uwzględnia się: okresów niewykonywania pracy, za które pracownik otrzymał po dniu 14 listopada 1991 r. wynagrodzenie lub świadczenia z ubezpieczenia społecznego w razie choroby
72 i macierzyństwa (art. 32 ust. 1a pkt 1).
73 Dla celów ustalenia uprawnień, o których mowa w ust. 1,
74 za pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach uważa się pracowników zatrudnionych przy pracach o znacznej szkodliwości
75 dla zdrowia oraz o znacznym stopniu uciążliwości lub wymagających wysokiej sprawności psychofizycznej ze względu na bezpieczeństwo własne lub otoczenia (art. 32 ust. 2).
76 Wiek emerytalny, o którym mowa w ust. 1, rodzaje prac lub stanowisk oraz warunki, na podstawie których osobom wymienionym w ust. 2 i 3 przysługuje prawo do emerytury, ustala się na podstawie przepisów dotychczasowych (ust. 4 art. 32).
77 Przepisy dotychczasowe to rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych
78 w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz. U. Nr 8, poz. 43 ze zm.).
79 Zgodnie z § 4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r.
80 w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz. U. z 1983 r. Nr 8, poz. 43
81 ze zm.) - pracownik, który wykonywał pracę w szczególnych warunkach określonych w wykazie A, nabywa prawo do emerytury, jeśli osiągnął wiek emerytalny wynoszący 55 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn, ma wymagany okres zatrudnienia, w tym co najmniej 15 lat pracy w warunkach szczególnych.
82 Ponadto według § 2 ust. 1 cyt. rozporządzenia, okresami pracy uzasadniającymi prawo do świadczeń na zasadach określonych
83 w rozporządzeniu są okresy, w których praca w szczególnych warunkach
84 lub w szczególnym charakterze była wykonywana stale i w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym na danym stanowisku pracy.
85 W myśl § 3 powołanego rozporządzenia za okres zatrudnienia wymagany do uzyskania emerytury, zwany dalej "wymaganym okresem zatrudnienia", uważa się okres wynoszący 20 lat dla kobiet i 25 lat
86 dla mężczyzn, liczony łącznie z okresami równorzędnymi i zaliczalnymi
87 do okresów zatrudnienia.
88 Bezspornym jest, iż wnioskodawca T. K. w dniu 4 stycznia 2016 r. ukończył 60 lat, osiągnął wymagany staż ogólny wynoszący co najmniej 25 lat dla mężczyzn oraz był członkiem otartego funduszu emerytalnego, jednakże wniósł o przekazanie zgromadzonych tam środków, za pośrednictwem Zakładu, na dochody budżetu Państwa. Ponadto organ rentowy uwzględnił zatrudnienie wnioskodawcy w warunkach szczególnych
89 w (...) SA Oddział w T. od 4 maja 1992 r. do 1 grudnia 1998 r. na stanowisku spawacza gazowego oraz montera sieci gazowej, tj. w wymiarze 6 lat, 5 miesięcy i 17 dni.
90 Istotą sporu w niniejszej sprawie była zatem kwestia ustalenia,
91 czy wnioskodawca T. K. był zatrudniony co najmniej 15 lat
92 w warunkach szczególnych.
93 Przeprowadzone w sprawie postępowanie dowodowe wykazało ponad wszelką wątpliwość, iż w okresie w okresie od 1 czerwca 1975 r. do 31 lipca 1991 r. będąc zatrudnionym w (...) Przedsiębiorstwie (...)
94 w J. z siedzibą w S. wnioskodawca wykonywał prace spawacza.
95 Wprawdzie nazwy stanowisk zajmowanych przez wnioskodawcę nie odpowiadają nazewnictwu stanowisk ustalonych w zarządzeniu resortowym, jednak nie oznacza to, iż prace nie są wykonywane w warunkach szczególnych. Zgodnie bowiem z utrwalonym poglądem orzecznictwa dla ustalenia pracy wykonywanej w warunkach szczególnych w rozumieniu przepisów rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. istotne znaczenie ma rodzaj faktycznie wykonywanej pracy.
96 Zakres wykonywanych czynności przez wnioskodawcę w spornym okresie w pełni odpowiadał pracom w szczególnych warunkach wymienionym w wykazie A, w dziale XIV (prace różne), w pozycji 12 – prace przy spawaniu
97 i wycinaniu elektrycznym, gazowym i atomowodorowym, stanowiącym załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz. U. z 1983 r., Nr 8, poz. 43 ze zm.).
98 Dla porządku przypomnieć należy, iż zarządzenia resortowe utraciły moc
99 i nie są już źródłem prawa. O szczególnym charakterze zatrudnienia decyduje
100 w pierwszej kolejności rodzaj wykonywanych przez ubezpieczonego prac, wymienienie ich w rozporządzeniu Rady Ministrów z 7 lutego 1983 r. i znaczna szkodliwość prac dla zdrowia oraz znaczny stopień ich uciążliwości. Te warunki prace wykonywane przez wnioskodawcę w spornym okresie spełniają.
101 Informacyjnie można jednak wskazać, że stanowisko, które wnioskodawca zajmował wymienione jest również w wykazie A, dział XIV –
102 prace różne, w pozycji 12 – prace przy spawaniu i wycinaniu elektrycznym, gazowym i atomowodorowym, w punkcie 1 – spawacz oraz w punkcie 2 – spawacz elektryczno - gazowy, stanowiącym załącznik nr 1 do Zarządzenia nr 16 Ministra Rolnictwa, Leśnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 31 marca 1988 r. w sprawie stanowisk, na których wykonywane są prace w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze.
103 Na marginesie wskazać należy, że trafne jest założenie, że w spornych przypadkach uwzględnienie okresów wykonywania pracy szkodliwej lub uciążliwej wymaganej do przyznania emerytury w niższym wieku emerytalnym następuje po ustaleniu rzeczywistego zakresu obowiązków oraz wykonywania bezpośrednio i stale szkodliwego zatrudnienia, tyle że ocena prawna tych ustaleń powinna być racjonalna, bez stosowania „aptekarskiej” miary lub „stopera w ręku”. Trudno zaakceptować stanowisko, że wyraźne polecenie przełożonych dotyczące wykonywania innych prac niż szkodliwe przez pracownika zatrudnionego w pełnym wymiarze w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze mogłoby decydować o wyłączeniu tych incydentalnych prac z okresów szczególnego zatrudnienia dla celów emerytalnych (por. wyrok SA w Poznaniu z dnia 19 sierpnia 2015 r., sygn. akt III AUa 1279/14; wyrok SN z dnia 10 czerwca 2014 r., sygn. akt III UK 171/13; wyrok SA w Łodzi z dnia 13 marca 2014 r., sygn. akt III AUa 975/13).
104 W oparciu o powyższe Sąd uznał, iż incydentalne czynności zlecane wnioskodawcy, tj. drobna mechanika, które nie były pracami wykonywanymi w warunkach szczególnych nie mogą decydować o nie uwzględnieniu całego spornego okresu, bowiem niewątpliwe jest, że T. K. był zatrudniony w szczególnych warunkach i tą prace wykonywał stale i w pełnym wymiarze czasu pracy, a podkreślić należy, że wykonywanie drobnej mechaniki miało miejsce dosyć rzadko i tylko wówczas gdy nastąpiła nagląca potrzeba.
105 Podkreślenia wymaga również, iż w postępowaniu przed sądami pracy
106 i ubezpieczeń społecznych okoliczności mające wpływ na prawo do świadczeń lub ich wysokość mogą być udowadniane wszelkimi dowodami przewidzianymi w kodeksie postępowania cywilnego, w tym również zeznaniami świadków
107 i stron.
108 W postępowaniu wszczętym odwołaniem od decyzji organu rentowego Sąd kieruje się regułami dowodzenia określonymi w <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19640430296" title="Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego - Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 (art. 227;art. 228;art. 229;art. 230;art. 231;art. 232;art. 233;art. 234;art. 235;art. 236;art. 237;art. 238;art. 239;art. 240;art. 241;art. 242;art. 243;art. 244;art. 245;art. 246;art. 247;art. 248;art. 249;art. 250;art. 251;art. 252;art. 253;art. 254;art. 255;art. 256;art. 257;art. 258;art. 259;art. 260;art. 261;art. 262;art. 263;art. 264;art. 265;art. 266;art. 267;art. 268;art. 269;art. 270;art. 271;art. 272;art. 273;art. 274;art. 275;art. 276;art. 277;art. 278;art. 279;art. 280;art. 281;art. 282;art. 283;art. 284;art. 285;art. 286;art. 287;art. 288;art. 289;art. 290;art. 291;art. 292;art. 293;art. 294;art. 295;art. 296;art. 297;art. 298;art. 299;art. 300;art. 301;art. 302;art. 303;art. 304;art. 305;art. 306;art. 307;art. 308;art. 309)">art. 227-309 k.p.c., zwłaszcza że w przepisach regulujących postępowanie w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych (art. 477⁸ i nast. k.p.c.) nie ma jakichkolwiek odrębności lub ograniczeń. Przeciwnie, art. 473 § 1 k.p.c. stanowi,
109 że w sprawach z tego zakresu nie stosuje się przepisów ograniczających dopuszczalność dowodu ze świadków i z przesłuchania stron, co oznacza,
110 że fakty, od których uzależnione jest prawo do emerytury i renty
111 oraz wysokość tych świadczeń, mogą być wykazywane wszelkimi środkami dowodowymi, w tym także zeznaniami świadków i stron.
112 Zatem z poczynionych wyżej ustaleń wynika, że wnioskodawca na dzień 1 stycznia 1999 r. wykazał łącznie ponad 15 lat pracy w warunkach szczególnych (po zsumowaniu z okresami zaliczonymi już przez organ rentowy), a tym samym spełnił wszystkie przesłanki niezbędne do przyznania mu prawa do emerytury w świetle wyżej powołanych przepisów.
113 Zgodnie z art. 129 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r.
114 o emeryturach i rentach z FUS, świadczenia wypłaca się poczynając od dnia powstania prawa do tych świadczeń, nie wcześniej jednak niż od miesiąca,
115 w którym zgłoszono wniosek lub wydano decyzję z urzędu.
116 W niniejszej sprawie wnioskodawca T. K.
117 wiek emerytalny osiągnął w dniu 4 stycznia 2016 r.,
118 a wniosek został złożony w dniu 20 czerwca 2016 r., a zatem w oparciu
119 o powyższe, prawo do świadczenia emerytalnego należało przyznać począwszy od dnia 1 czerwca 2016 r., tj. od pierwszego dnia miesiąca, w którym został złożony wniosek o świadczenie emerytalne.
120 Mając powyższe na uwadze, na podstawie art. 477¹⁴§ 2 k.p.c.
121 w związku z powołanymi wyżej przepisami prawa orzeczono, jak w sentencji wyroku.
Powołane przepisy
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 227
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 228
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 229
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 230
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 231
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 232
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 233
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 234
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 235
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 236
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 473 (§ 1)
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 477¹⁴ (§ 2)
- Ustawa o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, art. 27
- Ustawa o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, art. 32
- Ustawa o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, art. 184