Wyrok Sądu Najwyższego z dnia 28 marca 2001 r., II UKN 297/00
wyrok Sądu Najwyższego z dnia 28 marca 2001 r., II UKN 297/00Otwórz w aplikacji
Tekst
1 Wyrok z dnia 28 marca 2001 r.
2 II UKN 297/00
3 Do wniosku o rentę z tytułu niezdolności do pracy powinny być dołączone dowody uzasadniające prawo i wysokość tego świadczenia (art. 116 ust. 5 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, Dz.U. Nr 162, poz. 1118 ze zm.), co oznacza, że ciężar dowodu w tym zakresie spoczywa na wnioskodawcy.
4 Przewodniczący SSN Jerzy Kuźniar, Sędziowie: SN Maria Tyszel, SA Herbert Szurgacz (sprawozdawca).
5 Sąd Najwyższy, po rozpoznaniu w dniu 28 marca 2001 r. sprawy z wniosku Stanisława S. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych-Oddziałowi w B. o rentę, na skutek kasacji wnioskodawcy od wyroku Sądu Apelacyjnego w Białymstoku z dnia 25 lutego 2000 r. [...]
6 o d d a l i ł kasację.
Uzasadnienie
7 Wyrokiem z dnia 23 lutego 2000 r. Sąd Apelacyjny-Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Białymstoku oddalił apelację wnioskodawcy Stanisława S. od wyroku Sądu Okręgowego-Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Białymstoku, którym Sąd ten oddalił odwołanie wnioskodawcy od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych-Oddziału w B. z 5 sierpnia 1999 r. odmawiającej mu prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. Podstawą odmowy prawa do renty był brak 5-letniego okresu zatrudnienia przypadającego w ciągu ostatniego dziesięciolecia przed zgłoszeniem wniosku o rentę, a także przed dniem powstania inwalidztwa. Ponadto, niezdolność do pracy powstała w okresie dłuższym niż 18 miesięcy od ustania zatrudnienia w dniu 1 sierpnia 1996 r.
8 Sąd Okręgowy ustalił, że wnioskodawca jest częściowo niezdolny do pracy od dnia 27 maja 1999 r. Wnioskodawca nie spełnia jednak warunku powstania niezdol- 2
9 ności do pracy w ciągu 18 miesięcy od ustania zatrudnienia oraz warunku posiadania okresu 5 lat zatrudnienia; wnioskodawca wykazał okres zatrudnienia w wymiarze 4 lata 11 miesięcy i 19 dni.
10 Sąd Apelacyjny, rozpoznając apelację wnioskodawcy, podzielił ustalenia Sądu Okręgowego odnośnie do daty powstania niezdolności do pracy oraz posiadanego przez wnioskodawcę okresu zatrudnienia. W sprawie daty powstania niezdolności do pracy wnioskodawca poza jej kwestionowaniem nie przedstawił żadnych dowodów, które mogłyby wskazywać na jej wcześniejsze powstanie. Nie spełniając przesłanek określonych art. 57 ustawy z 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. Nr 162, poz. 1118 ze zm.) - wnioskodawca nie nabył prawa do renty.
11 W kasacji od powyższego wyroku pełnomocnik wnioskodawcy wskazał na naruszenie art. 316 § 1 i 2 KPC jako przykład naruszenia przepisów postępowania „w zakresie który miał wpływ na wynik sprawy” przez pominięcie zaświadczenia z Urzędu Pracy o pobieraniu zasiłku dla bezrobotnych w okresie od 31 października do 31 grudnia 1991 r., a ponadto zarzucił naruszenie art. 233 § 1 KPC przez przyjęcie przez Sąd daty powstania niezdolności do pracy zawartej w opinii biegłego lekarza, który utożsamił ją z datą złożenia wniosku o przyznanie prawa do renty.
12 Sąd Najwyższy zważył, co następuje:
13 Kasacja nie jest zasadna. Postępowanie kasacyjne ma charakter szczególny. Jego specyfika polega między innymi na tym, że Sąd Najwyższy jako sąd kasacyjny dokonuje kontroli prawidłowości stosowania prawa przez sądy, a nie kontroli trafności ustaleń faktycznych przyjętych za podstawę zaskarżonego orzeczenia. Konsekwencją tej cechy jest, że w postępowaniu kasacyjnym nie jest dopuszczalne powoływanie nowych faktów i dowodów, a Sąd Najwyższy jest związany ustaleniami faktycznymi stanowiącymi podstawę zaskarżonego orzeczenia (art. 39311 § 2 KPC). W rezultacie
14 dołączone do kasacji zaświadczenie Powiatowego Urzędu Pracy w B. o pobieraniu zasiłku w 1999 r. nie może zostać objęte postępowaniem dowodowym. Chybiony jest zarzut naruszenia przez Sąd Apelacyjny art. 316 § 1 i § 2 KPC, ponieważ wymienione zaświadczenie, noszące datę 28 maja 1999 r. zostało dołączone dopiero do kasacji i nie było znane Sądowi drugiej instancji. Stosownie do art. 116 ust. 5 ustawy o emeryturach i rentach z FUS do wniosku w sprawie przyznania świadczeń 3
15 powinny być dołączone dowody uzasadniające prawo do świadczeń i ich wysokość. Oznacza to, że ciężar dowodu w wymienionych sprawach spoczywa na wnioskodawcy, w związku z czym nie ma podstaw do obciążania tym obowiązkiem sądu. Za chybiony należy uznać zarzut naruszenia art. 233 § 1 KPC. Zgodnie z art. 14 ust. 2 ustawy o emeryturach i rentach z FUS, jeżeli nie ma możliwości ustalenia daty powstania niezdolności do pracy, natomiast ustalono okres, w którym niezdolność do pracy powstała, za datę powstania niezdolności do pracy przyjmuje się datę końcową tego okresu. Jeżeli nie ma możliwości ustalenia ani daty, ani okresu powstania niezdolności do pracy, za datę powstania niezdolności przyjmuje się datę zgłoszenia wniosku o świadczenie. W odniesieniu do wnioskodawcy została ona ustalona w tym drugim, wymienionym w przepisie trybie ustalania daty niezdolności do pracy. W opinii biegłego wyraźnie zaznaczono, że występuje „Brak dokumentacji medycznej umożliwiającej ustalenie wcześniejszej (tj. przed 27 maja 1999 r.) daty częściowej niezdolności do pracy”.
16 Skoro kasacja nie zawiera usprawiedliwionych podstaw, Sąd Najwyższy na podstawie art. 39312
17 KPC orzekł jak w sentencji wyroku.
18 ========================================
Powołane przepisy
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 233
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 316
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 393¹¹
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 393¹²
- Ustawa o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, art. 14
- Ustawa o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, art. 57
- Ustawa o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, art. 116
Cytowane w
Cytowane w 115 orzeczeniach.
- Wyrok Sądu Apelacyjnego w Szczecinie z dnia 2 września 2025 r., III AUa 103/25
- Wyrok Sądu Okręgowego w Szczecinie z dnia 17 grudnia 2024 r., VI U 1298/23
- Wyrok Sądu Okręgowego w Kaliszu z dnia 16 grudnia 2024 r., V U 649/24
- Uzasadnienie orzeczenia Sądu Okręgowego w Łodzi z dnia 26 listopada 2024 r., VIII U 283/24
- Wyrok Sądu Okręgowego Warszawa-Praga w Warszawie z dnia 19 grudnia 2023 r., VII U 509/23
- Wyrok Sądu Okręgowego w Kaliszu z dnia 11 lipca 2023 r., V U 396/23
- Wyrok Sądu Apelacyjnego w Szczecinie z dnia 17 maja 2023 r., III AUa 616/22
- Wyrok Sądu Okręgowego w Kaliszu z dnia 11 kwietnia 2023 r., V U 134/23
- Wyrok Sądu Okręgowego w Kaliszu z dnia 13 grudnia 2022 r., V U 841/22
- Uzasadnienie orzeczenia Sądu Okręgowego w Łodzi z dnia 21 lipca 2022 r., VIII U 3568/19
- Wyrok Sądu Okręgowego Warszawa-Praga w Warszawie z dnia 23 lutego 2022 r., VII U 4808/19
- Wyrok Sądu Okręgowego Warszawa-Praga w Warszawie z dnia 28 października 2021 r., VII U 1462/20
- Wyrok Sądu Okręgowego Warszawa-Praga w Warszawie z dnia 28 września 2021 r., VII U 184/20
- Wyrok Sądu Okręgowego Warszawa-Praga w Warszawie z dnia 30 października 2019 r., VII Ua 41/19
- Wyrok Sądu Apelacyjnego w Łodzi z dnia 29 sierpnia 2019 r., III AUa 122/19
- Wyrok Sądu Okręgowego Warszawa-Praga w Warszawie z dnia 3 lipca 2019 r., VII U 55/19
- Wyrok Sądu Okręgowego w Piotrkowie Trybunalskim z dnia 21 lutego 2019 r., V U 839/17
- Wyrok Sądu Apelacyjnego w Łodzi z dnia 11 października 2018 r., III AUa 1542/17
- Wyrok Sądu Okręgowego Warszawa-Praga w Warszawie z dnia 7 czerwca 2018 r., VII U 945/17
- Wyrok Sądu Apelacyjnego w Gdańsku z dnia 24 kwietnia 2018 r., III AUa 1471/17