Wyrok Sądu Okręgowego w Kaliszu z dnia 13 grudnia 2022 r., V U 841/22
wyrok Sądu Okręgowego w Kaliszu z dnia 13 grudnia 2022 r., V U 841/22Otwórz w aplikacji
Tekst
1 Sygn. akt V U 841/22
WYROK
W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
2 Dnia 13 grudnia 2022 r.
3 Sąd Okręgowy w Kaliszu V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
4 w składzie:
5 Przewodniczący: Sędzia Stanisław Pilarczyk
6 Protokolant: sekr.sądowy Anna Sobańska
7 po rozpoznaniu w dniu 13 grudnia 2022 r. w Kaliszu
8 odwołania K. D.
9 od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O.
10 z dnia 9 września 2022 r. Nr (...)
11 z dnia 27 października 2022 r. Nr (...)
12 w sprawie K. D.
13 przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O.
14 o emeryturę
15 1. Oddala odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Oddział w O., z dnia 27 października 2022 roku, znak (...).
16 2. Umarza postępowanie co do decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Oddział w O., z dnia 9 września 2022 roku, znak (...).
17 Sędzia Stanisław Pilarczyk
Uzasadnienie
18 Decyzją z dnia 9 września 2022 roku, uchyloną i zastąpioną decyzją z dnia 27 października 2022 roku, Zakład Ubezpieczeń Społecznych, Oddział w O., odmówił K. D. przyznania prawa do emerytury, gdyż zdaniem organu rentowego nie udowodnił on 25-letniego okresu składkowego i nieskładkowego.
19 Odwołanie od decyzji z dnia 9 września 2022 roku wniósł K. D., domagając się przyznania mu prawa do emerytury, podnosząc, iż zaskarżona decyzja narusza obowiązujące w Polsce prawo i jest społecznie niesprawiedliwa.
20 Organ rentowy, w odpowiedzi na odwołanie, wniósł o jego oddalenie.
21 Sąd poczynił następujące ustalenia
22 K. D. urodził się (...).
23 (okoliczności niesporne)
24 Odwołujący K. D. od dnia 1 grudnia 1989 roku ma ustalone prawo do emerytury, ustalone na podstawie przepisów ustawy z dnia 31 stycznia 1959 roku o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Milicji Obywatelskiej i ich rodzin (Dz. U. z 1983 roku, Nr 46, poz. 21). Przy ustalaniu prawa do świadczenia organ rentowy, na dzień zwolnienia ze służby – 16 listopada 1989 roku, uwzględnił mu 23 lata, 1 miesiąc i 16 dni służby w Milicji Obywatelskiej oraz 1 rok, 11 miesięcy i 20 dni okresów równorzędnych (tj. zasadniczą służbę wojskową w okresie od dnia 26 kwietnia 1963 roku do dnia 15 kwietnia 1965 roku) – łączny okres służby 25 lat, 1 miesiąc i 6 dni. Przy ustalaniu prawa do emerytury uwzględniono również okresy składkowe przed służbą, to jest:
25 a) od dnia 29 sierpnia 1958 roku do dnia 18 lipca 1959 roku;
26 b) od dnia 2 sierpnia 1962 roku do dnia 25 kwietnia 1963 roku;
27 c) od dnia 16 kwietnia 1965 roku do dnia 1 października 1966 roku.
28 Na wniosek K. D. do wysługi emerytalnej zostały zaliczone okresy zatrudnienia lub opłacania składek emerytalnych i rentowych przebyte po zwolnieniu ze służby na podstawie art. 14 ustawy z dnia 18 lutego 1994 roku o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji:
29 a) od dnia 1 maja 1994 roku do dnia 31 grudnia 1998 roku;
30 b) od dnia 1 stycznia 1999 roku do dnia 7 stycznia 2008 roku.
31 (dowód – zaświadczenie Dyrektora Zakładu Emerytalno-Rentowego Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 16 sierpnia 2022 roku – k. 22 akt emerytalnych)
32 Decyzją z dnia 27 października 2022 roku, która uchyliła decyzję z dnia 9 września 2022 roku, organ rentowy ustalił, iż odwołujący udowodnił okres ubezpieczenia społecznego wynoszący 16 lat, 8 miesięcy i 4 dni okresów składkowych i nieskładkowych, z czego na okresy składkowe przypada 16 lat, 7 miesięcy i 8 dni oraz na okresy nieskładkowe przypada 26 dni. Do tego okresu organ rentowy zaliczył odwołującemu okresy :
33 a) od dnia 29 sierpnia 1958 roku do dnia 18 lipca 1959 roku;
34 b) od dnia 2 sierpnia 1962 roku do dnia 25 kwietnia 1963 roku;
35 c) od dnia 15 kwietnia 1965 roku do dnia 1 października 1966 roku;
36 d) od dnia 1 maja 1994 roku do dnia 30 września 1995 roku;
37 e) od dnia 1 października 1995 roku do dnia 30 czerwca 1996 roku, w tym okres nieskładkowy od dnia 27 grudnia 1995 roku do dnia 30 grudnia 1995 roku;
38 f) od dnia 1 lipca 1996 roku do dnia 28 lutego 1997 roku;
39 g) od dnia 1 marca 1997 roku do dnia 31 grudnia 2007 roku, w tym okresy nieskładkowe od dnia 3 kwietnia 2000 roku do dnia 12 kwietnia 2000 roku, od dnia 19 lutego 2004 roku do dnia 22 lutego 2004 roku;
40 h) od dnia 8 grudnia 2004 roku do dnia 15 grudnia 2004 roku.
41 Organ rentowy nie uwzględnił odwołującemu okresu od dnia 1 grudnia 1989 roku do dnia 1 maja 1994 roku, gdyż nie został on zgłoszony do ubezpieczenia społecznego z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej, gdyż decyzją z 1990 roku organ rentowy stwierdził, iż odwołujący nie podlega ubezpieczeniu społecznemu z uwagi na uprawnienia do emerytury.
42 (dowód – decyzja ZUS z 1990 roku – akta emerytalne)
43 Organ rentowy nie uwzględnił odwołującemu również okresy od 26 kwietni a1963 roku do dnia 14 kwietnia 1965 roku – okresu odbywania zasadniczej służby wojskowej, gdyż okres ten uwzględniono do emerytury policyjnej.
44 (dowód – decyzja organu rentowego z dnia 27 października 2022 roku – akta emerytalne)
45 Sąd okręgowy zważył co następuje
46 Zgodnie z art. 27 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ubezpieczonym urodzonym przed dniem 1 stycznia 1949 roku przysługuje emerytura, którzy spełnili łącznie następujące warunki:
47 a) osiągnęli wiek emerytalny wynoszący 65 lat dla mężczyzn;
48 b) mają okres składkowy i nieskładkowy wynoszący dla mężczyzn co najmniej 25 lat.
49 Natomiast zgodnie z art. 28 cytowanej wyżej ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku ubezpieczonym urodzonym przed dniem 1 stycznia 1949 roku, którzy nie osiągnęli okresu składkowego i nieskładkowego, o którym mowa w art. 27 pkt 2, przysługuje emerytura jeżeli spełnili następujące warunki:
50 a) osiągnęli wiek emerytalny wynoszący co najmniej 65 lat dla mężczyzn;
51 b) mają okres składkowy i nieskładkowy wynoszący co najmniej 20 lat dla mężczyzn, przy czym okresy nieskładkowe, w myśl art. 5 ust. 2 ustawy, uwzględnia się w wymiarze 1/3 udowodnionych okresów składkowych.
52 W niniejszej sprawie K. D. nie udowodnił co najmniej 20-letniego okresu składkowego i nieskładkowego, a więc nie spełnił on warunków do przyznania emerytury na podstawie cytowanego wyżej art. 27 i 28 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.
53 Zgodnie z art. 2 ust. 2 ustawy z dnia 18 grudnia 1976 roku o ubezpieczeniu społecznym osób prowadzących działalność gospodarczą oraz ich rodzin ( Dz.U.nr 45 poz.250 t.j.), obowiązującemu w latach 1989-1994, obowiązkowemu ubezpieczeniu społecznemu z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej na własny rachunek nie podlegają osoby mające ustalone prawo do emerytury, chyba że zgłoszono wniosek o objęcie ubezpieczeniem.
54 W niniejszej sprawie, jak wynika z decyzji organu rentowego z 1990 roku, odwołujący z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej od dnia 1 grudnia 1989 roku do dnia 1 maja 1994 roku nie wnosił o objęcie go ubezpieczeniom społecznym, a więc nie podlegał obowiązkowemu ubezpieczeniu społecznemu ze względu na ustalenie prawa do emerytury. Nie udowodnił on, iż w okresie prowadzenia działalności gospodarczej opłacał składki na ubezpieczenie społeczne.
55 Do wniosku o emeryturę powinny być dołączone dowody uzasadniające prawo i wysokość tego świadczenia, co oznacza, że ciężar dowodu spoczywa na wnioskodawczy (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 28 marca 2001 roku, II UKN 297/00, OSNP 2002/23/577; wyrok Sądu Apelacyjnego z Łodzi z dnia 29 sierpnia 2019 roku, III AUa 122/19, Lex nr 2754710).
56 Odwołującemu K. D. nie można zaliczyć do okresu składkowego również okresu odbywania służby wojskowej od dnia 24 kwietnia 1963 roku do dnia 14 kwietnia 1965 roku.
57 Zgodnie z art. 5 ust. 2a cytowanej ustawy z 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych okresów, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 4 (okres czynnej służby wojskowej w Wojsku Polskim lub okresy jej równorzędne, albo okresy zastępczych form tej służby) i pkt 6 nie uwzględnia się przy ustalaniu prawa do emerytury oraz obliczenia jej wysokości, jeżeli z ich tytułów ustalono prawo do świadczeń pieniężnych określonych w przepisach o zaopatrzeniu emerytalnym osób, o których mowa w art. 2 ust. 2 (między innymi funkcjonariuszy Policji).
58 Odwołujący okres odbywania zasadniczej służby wojskowej miał zaliczony do emerytury policyjnej (milicyjnej), a więc tego okresu nie można uwzględnić przy ustalaniu prawa do emerytury na podstawie art. 27 i 28 ustawy o emeryturach i rentach.
59 Jeżeli chodzi o okres pracy odwołującego w Liceum Ogólnokształcącym w latach 2000-2001, to oprócz gołosłownych twierdzeń, na okres tej pracy nie przedstawił on żadnych dokumentów. Ponadto należy podkreślić, iż odwołujący, przy ustalaniu jego prawa do emerytury, miał ustalony już okres składkowy od dnia 1 marca 1997 roku do dnia 31 grudnia 2007 roku, a więc okres pracy w Liceum Ogólnokształcącym w żaden sposób nie zwiększyłby jego okresu składkowego.
60 W wyroku Sądu Najwyższego z dnia 18 grudnia 1997 roku (II UKN 418/97, OSNP 1998/22/661) podkreślono, iż „w postępowaniu w sprawach z zakresu prawa pracy i ubezpieczeń społecznych sąd nie jest obowiązany do poszukiwania dokumentów zatrudnieniowo-płacowych, o które nie zadbała osoba dochodząca świadczenia ubezpieczeniowego”. Natomiast w wyroku Sądu Najwyższego z dnia 9 stycznia 1998 roku (II UKN 440/97, OSNP 1998/22/667) podniesiono, iż „zaliczenie nieudokumentowanych okresów składkowych do uprawnień oraz do wzrostu świadczeń emerytalno-rentowych wymaga dowodów nie budzących wątpliwości, spójnych i precyzyjnych”. Podobny pogląd wyraził Sąd Apelacyjny w Lublinie w wyroku z dnia 30 lipca 2019 roku (III AUa 84/19, Lex nr 2712572).
61 Tak więc, skoro K. D. nie udowodnił wymaganego co najmniej 20-letniego okresu składkowego i nieskładkowego, to należy stwierdzić, iż brak jest podstaw prawnych do przyznania mu prawa do emerytury i dlatego odwołanie K. D. od decyzji organu rentowego, zgodnie z art. 477¹⁴ § 1 k.p.c., podlegało oddaleniu co znalazło odzwierciedlenie w pkt 1 wyroku.
62 Ze względu na fakt, iż decyzja z dnia 9 września 2022 roku została przez organ rentowy uchylona decyzją z dnia 27 października 2022 roku, na podstawie art. 355 k.p.c., Sąd umorzył postępowanie odnośnie odwołania od tej decyzji, co znalazło odzwierciedlenie w pkt. 2 wyroku.
63 Sędzia Stanisław Pilarczyk
Powołane przepisy
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 355
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 477¹⁴ (§ 1)
- Ustawa o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, art. 2
- Ustawa o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, art. 5
- Ustawa o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, art. 6
- Ustawa o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, art. 27
- Ustawa o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, art. 28