Wyrok Sądu Okręgowego w Kielcach z dnia 8 kwietnia 2013 r., II Ca 162/13
wyrok Sądu Okręgowego w Kielcach z dnia 8 kwietnia 2013 r., II Ca 162/13Otwórz w aplikacji
Tekst
1 Sygn. akt II Ca 162/13
WYROK
W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
2 Dnia 8 kwietnia 2013 r.
3 Sąd Okręgowy w Kielcach II Wydział Cywilny Odwoławczy
4 w składzie:
5 Przewodniczący: SSO Beata Piwko
6 Sędziowie: SO Elżbieta Ciesielska
7 SR (del.) Teresa Strojnowska (spr.)
8 Protokolant: protokolant sądowy Iwona Cierpikowska
9 po rozpoznaniu w dniu 8 kwietnia 2013 r. w Kielcach
10 na rozprawie
11 sprawy z powództwa Skarbu Państwa - Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w S.
12 przeciwko C. K.
13 o zapłatę
14 na skutek apelacji pozwanego
15 od wyroku Sądu Rejonowego w Kielcach
16 z dnia 24 października 2012 r., sygn. VIII C 584/12
17 oddala apelację i zasądza od C. K. na rzecz Skarbu Państwa - Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w S. kwotę 1800 (jeden tysiąc osiemset) złotych tytułem kosztów postępowania apelacyjnego.
18 Sygn. akt II Ca 162/13
Uzasadnienie
19 Wyrokiem z dnia 24 października 2012 roku w sprawie VIII C 584/12 z powództwa
20 Skarbu Państwa - Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w S. przeciwko
21 C. K. Sąd Rejonowy w Kielcach Wydział VIII Cywilny zasądził od
22 pozwanego C. K. na rzecz powoda Skarbu Państwa - Powiatowego
23 Inspektoratu Weterynarii w S. kwotę 58 117,56 zł (pkt I). Nadto Sąd zasądził od
24 . pozwanego C. K.na rzecz powoda Skarbu Państwa - Powiatowego
25 Inspektoratu Weterynarii w S.kwotę 3600 zł tytułem kosztów procesu (pkt II), a
26 także nakazał ściągnąć od pozwanego C. K.na rzecz Skarbu Państwa -
27 Sądu Rejonowego w K.kwotę 727 zł tytułem nieuiszczonych kosztów sądowych (pkt
28 III) (k. 179).
29 Sąd I instancji ustalił, że w okresie od dnia 1 września 2004 roku do dnia 22 listopada
30 2011 roku C. K.prowadził działalność gospodarczą polegającą na
31 wykonywaniu badań i analiz technicznych. Następnie od dnia l września 2004 roku pozwany
32 dokonał zgłoszenia do obowiązkowych ubezpieczeń społecznych z tytułu tejże działalności i
33 opłacał składki na ubezpieczenie emerytalne i rentowe (...). Na podstawie decyzji z dnia l
34 września 2004 roku, 3 stycznia 2005 roku, 2 stycznia 2006 roku, 2 stycznia 2007 roku, 2
35 stycznia 2008 roku, 30 stycznia 2009 roku Powiatowy Lekarz Weterynarii w S.
36 wyznaczał pozwanego do wykonywania pod nadzorem lekarzy weterynarii czynności
37 pomocniczych. Następnie pomiędzy Powiatowym Lekarzem Weterynarii w S.a
38 pozwanym zostały zawarte umowy zlecenia (odpowiednio w dniach l września 2004 roku, 3
39 stycznia 2005 roku, 1 lipca 2005 roku, 2 stycznia 2006 roku, 2 stycznia 2007 roku, 2 stycznia
40 2008 roku, 30 stycznia 2009 roku), na podstawie których C. K.zobowiązał
41 się wykonywać na rzecz Powiatowego Lekarza Weterynarii w S.pod nadzorem
42 lekarzy weterynarii czynności pomocniczych. W treści § 3 ust. 3 każdej z tych umów
43 pozwany oświadczał, że posiada odrębny tytuł ubezpieczenia społecznego i nie wnosi o
44 opłacanie składek na ubezpieczenie społeczne wynikające z powyższych umów.
45 Z wypłacanego C. K.wynagrodzenia z powyższego tytułu za
46 okres od sierpnia 2006 roku do lutego 20 10 roku Państwowy Inspektorat Weterynarii w
47 S.potrącał jako płatnik należne zaliczki na podatek dochodowy od osób
48 fizycznych i składkę na ubezpieczenie zdrowotne (...), natomiast nie naliczał i nie
49 odprowadzał od wypłacanych C. K.w/w wynagrodzeń umownych
50 składek na ubezpieczenie emerytalne i rentowe (...). Decyzją z dnia 14 września 2006 roku
51 Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w K.Inspektorat w S.przyznał
52 C. K.od dnia 20 lipca 2006 roku emeryturę ze środków ubezpieczenia
53 społecznego (...). W związku z tym faktem C. K.z dniem 20 lipca 2006 roku
54 dokonał wyrejestrowania z obowiązkowych ubezpieczeń społecznych z tytułu prowadzenia
55 działalności gospodarczej opłacając jedynie składkę na ubezpieczenie zdrowotne. C. K.nie poinformował o powyższych okolicznościach Państwowego Inspektoratu
56 Weterynarii w S.i nie zwrócił się do Państwowego Inspektoratu Weterynarii w
57 S.o opłacanie przez zleceniodawcę składek na ubezpieczenie społeczne
58 wynikające z powyższych umów zlecenia.
59 W dniu 12 lipca 2011 roku pomiędzy Powiatowym Inspektoratem Weterynarii w
60 S. oraz C. K. zawarta została umowa ugody. W treści § 3
61 pkt 1 C. K. uznał swoje zadłużenie wobec Powiatowego Inspektoratu
62 Weterynarii w S. z powyższego tytułu i zobowiązał się do zapłaty na rzecz
63 Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w S. kwoty 59.717,56 zł w ratach:
64 pierwsze 24 raty w wysokości po 500 zł miesięcznie każda płatne do 20 dnia miesiąca kolejno
65 od lipca 2011 roku do czerwca 2013 roku, kolejne 46 rat w wysokości po 1000 zł miesięcznie
66 każda płatne do 20 dnia każdego miesiąca i ostatnia rata tj. 72. płatna w wysokości 1717,56 zł
67 w terminie do dnia 20 miesiąca kalendarzowego. Pozwany uiścił tylko dwie raty po 500 zł
68 każda i trzy raty po 200 zł każda.
69 W tak ustalonym stanie faktycznym Sąd I instancji uznał, że powództwo jest w
70 całości uzasadnione (k. 185 - 208).
71 W apelacji od powyższego wyroku pozwany C. K. zaskarżył go w
72 całości. Skarżonemu wyrokowi pozwany zarzucił naruszenie: 1) prawa procesowego, tj. art.
73 227 k.p.c., 233 § 1 k.p.c. mającego istotny wpływ na rozstrzygniecie sprawy poprzez
74 przekroczenie granicy swobodnej oceny dowodów, poprzez nierozważnie wszechstronnie
75 materiału dowodowego, a w konsekwencji dokonanie błędnych ustaleń faktycznych, 2) prawa
76 procesowego, tj. art. 328 § 2 k.p.c. poprzez niewskazanie przyczyn, dla których Sąd I instancji
77 odmówił wiarygodności dowodom wskazanym przez pozwanego, 3) prawa materialnego, tj.
78 art. 917 k.c. w zw. z art. 471 k.c., art. 369 k.c. w zw. z art. 376 k.c. - poprzez ich błędne
79 zastosowanie, art. 3531 k.c. w zw. z art. 58 § 1 i 2 k.c., art. 6 ust. 1 pkt 5 w zw. z art. 9 ust. 5
80 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, art. 5 ust. 3 i art. 22 ustawy o Inspekcji
81 Weterynaryjnej, art. 4 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej - poprzez ich
82 niezastosowanie. Wskazując na powyższe pozwany wniósł o zmianę wyroku poprzez
83 oddalenie powództwa, względnie - z ostrożności procesowej - o zmianę wyroku poprzez
84 uznanie umowy ugody z dnia 12 lipca 2011 roku za nieważną (stwierdzenie jej nieważności) i
85 zasądzenie od powoda na rzecz pozwanego kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa
86 procesowego za obie instancje, według norm przepisanych. Nadto pozwany wniósł o zmianę
87 wyroku Sądu I instancji w punkcie II i III poprzez odstąpienie od obciążania pozwanego
88 kosztami procesu.
89 Pozwany podniósł, iż wyrok Sądu Rejonowego w Kielcach jest dla niego głęboko
90 krzywdzący. Zdaniem pozwanego Sąd I instancji niezasadnie ograniczył kwestię swoich
91 rozważań w niniejszej sprawie tylko do istnienia ugody jako źródła zobowiązania powoda,
92 bez rozważań co do jej zgodności z prawem i zasadami współżycia społecznego oraz bez
93 odniesienia się do wszystkich twierdzeń i zarzutów pozwanego zawartych w jego stanowisku
94 procesowym zmierzającym do uwolnienia C. K. od zobowiązań wobec
95 powoda (k. 233 - 241).
96 W odpowiedzi na apelację pozwanego powód wniósł o jej oddalenie i zasądzenie od
97 pozwanego na jego rzecz kosztów zastępstwa procesowego za II instancję. Sąd I instancji w
98 sposób obszerny i wyczerpujący przeanalizował zebrany w sprawie materiał dowodowy
99 trafnie uznając za zasadne powództwo Skarbu Państwa - Powiatowego Inspektoratu
100 Weterynarii w S. (k. 250 - 259).
101 Sąd Okręgowy zważył, co następuje:
102 Apelacja jako bezzasadna podlega oddaleniu.
103 Odnosząc się do zarzutu skarżącego, iż Sąd I instancji w ogóle nie ustosunkował się
104 do zarzutu, że powód źle zastosował przepisy prawa o Inspekcji Weterynaryjnej, swobodzie
105 działalności gospodarczej, a stąd - wobec bezwzględnego charakteru prawa ubezpieczeń
106 społecznych wynikała jego konieczność zapłaty składek dla (...), więc nie ma on prawa w
107 drodze jakiegokolwiek regresu dochodzić tych zaległości od pozwanego, nawet w drodze
108 wymuszonej na pozwanym ugody, należy stwierdzić, że zarzut ten jest nietrafny.
109 Sąd I instancji w sposób wyczerpujący przeanalizował podstawę łączącej strony
110 współpracy. Art. 16 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 roku o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U.
111 Z 2010 roku, nr 112, poz. 744 z późno zm.) wyklucza związanie stron stosunkiem pracy, zaś u
112 podstaw tej regulacji leżą przyczyny finansowe. Powiatowy Lekarz Weterynarii w
113 S., zważywszy zapotrzebowanie na usługi, które pozwany oferował, wyznaczył
114 pozwanego do wykonywania czynności pomocniczych w jego imieniu. Pozwany złożył
115 oświadczenie, iż posiada tytuł ubezpieczenia społecznego z racji prowadzonej działalności
116 gospodarczej, w związku z czym powód uznał, iż pozwany wypełnia warunki do zawarcia z
117 nim wymaganej przez art. 16 ust 3 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji
118 Weterynaryjnej umowy. Powyższe ustalenia uznać należy za prawidłowe. Jednakże, jak
119 słusznie podniósł Sąd I instancji, poprzez wprowadzenie powoda w błąd co do posiadania
120 tytułu ubezpieczenia, pozwany nie tylko spowodował powstanie obowiązku opłacenia składek po stronie powoda, jak od umów zlecenia, ale ponadto pobrał zawyżone wynagrodzenie, poprzez niepomniejszenie tego wynagrodzenia o tę część składki, która jest finansowana przez zleceniobiorcę.
121 Pozwany podnosił również, iż Sąd I instancji niesłusznie ustalił, iż C. K. zataił fakt przejścia na emeryturę i że ugoda z dnia 12 lipca 2011 roku jest
122 ważna, bez odniesienia się do zarzutów wymuszenia jej zawarcia na pozwanym.
123 Jednakże, na co trafnie wskazał Sąd Rejonowy w Kielcach, pozwany nie udowodnił w
124 niniejszej sprawie, na czym, jego zdaniem, polegała presja oraz przymus uniemożliwiające
125 C. K. pełną swobodę podjęcia decyzji i wyrażenia woli podczas
126 negocjacji spłaty zadłużenia i podpisania ugody.
127 Sąd I instancji słusznie podkreślił, że jak wynika z zebranego w sprawie materiału
128 - dowodowego, spotkanie, podczas którego doszło do podpisania przedmiotowej umowy ugody w dniu 12 lipca 2011r., odbywało się w dniu wybranym przez pozwanego, w spokojnej atmosferze, trwało ponad godzinę, zatem pozwany miał dużo czasy na przeanalizowanie treści tej umowy. Nadto, co słusznie podniósł Sąd I instancji, kwestia dotycząca uiszczonych przez Powiatowy Inspektorat Weterynarii w S.za C. K.składek na ubezpieczenie emerytalne i rentowe za okres od 20 lipca 2006 roku do 7 lutego 2010 roku w kwocie 59 717,56 zł w związku z wydaniem przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w K.Inspektorat w S.decyzji (...)z dnia 7 kwietnia 2010 roku i uprawomocnieniem się wyroku Sądu Apelacyjnego w Krakowie z dnia 15 czerwca 2011 roku sygn. akt III AUa 413/11, znana była pozwanemu już od kwietnia 2010 roku, co oznacza, iż nie mogła ona być dla pozwanego zaskoczeniem, a tym bardziej tematem nieznanym. Wyrok w Sądzie Okręgowym w Kielcach jako sądzie I instancji sygn. akt VIU
129 877/10 zapadł w dniu 29 grudnia 2010r., zaś w Sądzie Apelacyjnym w Krakowie jako sądzie II instancji w dniu 15 czerwca 2011r. Pozwany w sprawie tej brał udział jako
130 zainteresowany, reprezentowany przez fachowego pełnomocnika ustanowionego przez sąd,
131 przedstawiał stanowisko w sprawie, składał pisma procesowe, przesłuchany w charakterze
132 strony (k.47, 62, 66 i n., 88, 90 akt Sądu Okręgowego w Kielcach VIU 877/10)).
133 Prawomocne orzeczenie zostało wydane w dniu 15 czerwca 2011r., zaś strony podpisały
134 ugodę w dniu 12 lipca 2011r. (k.18 akt sądu Rejonowego w Kielcach VIIIC 584/12).
135 Nie jest również zasadnym zarzut skarżącego, iż Sąd Rejonowy w Kielcach błędnie
136 ustalił, iż pozwany zataił fakt swego przejścia na emeryturę. Powtórzyć bowiem należy za
137 Sądem I instancji, że w treści § 3 ust. 3 każdej z umów zawieranych z powodem, pozwany
138 oświadczał, że posiada odrębny tytuł ubezpieczenia społecznego i nie wnosi o opłacanie
139 składek na ubezpieczenie społeczne wynikające z powyższych umów.
140 Mając na uwadze powyższe okoliczności, w szczególności fakt, iż pozwany C. K. nie uchylił się skutecznie od skutków ugody zawartej z powodem w dniu 12
141 lipca 2011r., mocą której zobowiązał się do zapłaty na rzecz powoda kwoty 59717,56 zł,
142 określonej w § l pkt 4 ugody, w ratach ustalonych w § 3 ugody (k.18 i n.), Sąd Okręgowy w
143 Kielcach na podstawie art. 385 k.p.c. orzekł jak w sentencji.
144 O kosztach postępowania Sąd orzekł stosownie do treści art. 98 § l k.p.c. i art. 99
145 k.p.c. zasądzając je od pozwanego, z uwagi na wynik sprawy.
146 Na koszty te w wysokości 1800 zł złożyło się wynagrodzenie fachowego pełnomocnika w
147 osobie radcy prawnego K. K. reprezentującego w postępowaniu
148 apelacyjnym powoda Skarb Państwa - Powiatowy Inspektorat Weterynarii w S..
149 Powyższa kwota została ustalona w oparciu o § 6 pkt 6 w zw. z § 12 ust l pkt l
150 Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 28 września 2002 roku w sprawie opłat za
151 czynności radców prawnych oraz ponoszenia przez Skarb Państwa kosztów nieopłaconej
152 pomocy prawnej udzielonej z urzędu (Dz. U. z dnia 3 października 2002 roku).
Powołane przepisy
- Kodeks cywilny, art. 58 (§ 1)
- Kodeks cywilny, art. 353¹
- Kodeks cywilny, art. 369
- Kodeks cywilny, art. 376
- Kodeks cywilny, art. 471
- Kodeks cywilny, art. 917
- Kodeks cywilny, art. 3531
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 98
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 99
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 227
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 233
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 328 (§ 2)
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 385
- Ustawa o Inspekcji Weterynaryjnej, art. 5
- Ustawa o Inspekcji Weterynaryjnej, art. 16
- Ustawa o Inspekcji Weterynaryjnej, art. 22
- Ustawa o systemie ubezpieczeń społecznych, art. 9
- Dz. U. z 2004 r. poz. 1807, art. 4