Wyrok Sądu Okręgowego w Gliwicach z dnia 25 sierpnia 2021 r., VIII U 965/21
wyrok Sądu Okręgowego w Gliwicach z dnia 25 sierpnia 2021 r., VIII U 965/21Otwórz w aplikacji
Tekst
1 Sygn. akt VIII U 965/21
WYROK
W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
2 Dnia 25 sierpnia 2021 r.
3 Sąd Okręgowy w Gliwicach VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
4 w składzie:
5 Przewodnicząca Sędzia SO Grażyna Łazowska
6 po rozpoznaniu w dniu 25 sierpnia 2021 r. w Gliwicach
7 na posiedzeniu niejawnym
8 sprawy A. K.
9 przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z.
10 o składki
11 na skutek odwołania A. K.
12 od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z.
13 z dnia 20 maja 2021r. nr (...)
14 1) oddala odwołanie,
15 2) odstępuje od obciążania ubezpieczonego kosztami zastępstwa procesowego organu rentowego.
16 (-) Sędzia SO Grażyna Łazowska
17 Sygn. akt VIIIU 965/21
Uzasadnienie
18 postanowienia o kosztach zawartego w wyroku z 25 sierpnia 2021r.
19 Decyzją z 20 maja 2021r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział
20 w Z. stwierdził, że K. A. jest dłużnikiem Zakładu z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne. Zadłużenie wraz z należnymi odsetkami za zwłokę naliczonymi na dzień wydania decyzji wynosi łącznie 4 901,75 zł za okres od września 2020r. do kwietnia 2021r.
21 Ubezpieczony odwołał się od tej decyzji. Dodał, że jest mocno schorowaną osobą, leczy się stale i pobiera rentę. Oczekuje na zabieg prawego stawu biodrowego oraz operację kręgosłupa.
22 Organ rentowy w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie oraz złożył wniosek o zasądzenie od odwołującego zwrotu kosztów zastępstwa procesowego.
23 Wyrokiem z 25 sierpnia 2021r. Sąd z mocy art. 477¹⁴§1 k.p.c. oddalił odwołanie ubezpieczonego o czym orzekł w pkt 1 orzeczenia. W pkt 2 wyroku Sąd na podstawie
24 art.102 k.p.c. odstąpił od obciążania ubezpieczonego kosztami zastępstwa procesowego organu rentowego.
25 Zgodnie z powołanym art.102 k.p.c. wyrażającym zasadę słuszności, w wypadkach szczególnie uzasadnionych sąd może zasądzić od strony przegrywającej tylko część kosztów albo nie obciążać jej w ogóle kosztami.
26 Do „ wypadków szczególnie uzasadnionych ” w judykaturze zalicza się zarówno okoliczności związane z samym przebiegiem procesu jak np. sytuacje wynikające
27 z charakteru żądania, jego znaczenia dla strony, subiektywnego przekonania o zasadności roszczeń, jak i leżące na zewnątrz, które wyznacza sytuacja majątkowa i życiowa strony.
28 Sąd uznał, że w rozpoznawanej sprawie z uwagi na sytuację materialną i zdrowotną ubezpieczonego, gdy ubezpieczony pobiera rentę z tytułu niezdolności do pracy, stale się leczy, obecnie oczekuje na dwa zabiegi chirurgiczne, istnieją podstawy do odstąpienia od obciążenia go kosztami zastępstwa procesowego organu rentowego.
29 (-) sędzia Grażyna Łazowska
30 Sygn. akt VIIIU 965/21
UZASADNIENIE
31 Decyzją z 20 maja 2021r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział
32 w Z. stwierdził, że K. A. jest dłużnikiem Zakładu z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne i ubezpieczenie zdrowotne. Zadłużenie wraz z należnymi odsetkami za zwłokę naliczonymi na dzień wydania decyzji wynosi łącznie 4 901,75 zł za okres od września 2020r. do kwietnia 2021r.
33 Ubezpieczony odwołał się od tej decyzji. Dodał, że jest mocno schorowaną osobą, leczy się stale i pobiera rentę. Oczekuje na zabieg prawego stawu biodrowego oraz operację kręgosłupa.
34 Organ rentowy w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie oraz złożył wniosek o zasądzenie od odwołującego zwrotu kosztów zastępstwa procesowego.
35 Sąd ustalił następujący stan faktyczny:
36 Odwołujący A. K. od (...) pobiera rentę z tytułu niezdolności
37 do pracy. Od 2 stycznia 1990r. prowadzi działalność gospodarczą w zakresie taksówek osobowych.
38 Decyzją z 9 października 2017r. organ rentowy stwierdził, że odwołujący jest dłużnikiem organu rentowego z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne i Fundusz Pracy w wysokości 77 842,74 zł za okres od grudnia 2012r. do lipca 2017r.
39 Wyrokiem z 23 marca 2018r. sygn. akt VIII U 2101/17 Sąd Okręgowy w Gliwicach oddalił odwołanie A. K. od decyzji z 9 października 2017r.
40 W uzasadnieniu Sąd wskazał, że w przypadku odwołującego, który pobiera rentę
41 z tytułu niezdolności do pracy i jednocześnie prowadzi działalność gospodarczą, zgodnie z art.9 ust.4c ustawy z 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych, który wszedł w życie od 1 stycznia 2008r. podlega on obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym do czasu ustalenia prawa do emerytury, jako osoba pobierająca rentę z tytułu niezdolności do pracy, która jednocześnie prowadzi działalność gospodarczą.
42 Wyrokiem z 27 czerwca 2019r. sygn. VIII AUa 1520/18 Sąd Apelacyjny w Katowicach oddalił apelację A. K. od wyroku Sądu pierwszej instancji.
43 Decyzją z 24 września 2020r. organ rentowy stwierdził, że odwołujący jest dłużnikiem Zakładu z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne, Fundusz Pracy i Fundusz Solidarnościowy. Zadłużenie wraz z należnymi odsetkami wynosi 42 125,91 zł za okres od sierpnia 2017r. do sierpnia 2020r.
44 W rozpoznaniu odwołania od tej decyzji Sąd Okręgowy w Gliwicach wyrokiem
45 z 1 lutego 2021r. sygn. VIII U 1402/20 oddalił odwołanie. Apelację od wyroku wniósł odwołujący.
46 Powyższe Sąd ustalił na podstawie dokumentacji zawartej w aktach organu rentowego jako okoliczności jednoznacznie wynikające z tych dowodów i niekwestionowane przez strony.
47 Sąd zważył co następuje:
48 Odwołanie A. K. nie zasługuje na uwzględnienie.
49 Zgodnie z art.46 ust.1 ustawy z 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych ( t.j. Dz.U. z 2021r., poz.423 ) płatnik składek jest obowiązany według zasad wynikających z przepisów ustawy obliczać, potrącać z dochodów ubezpieczonych, rozliczać oraz opłacać należne składki za każdy miesiąc kalendarzowy.
50 Zgodnie z art.84 ust.1 i art.87 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych ( tj. Dz.U. z 2020r. poz.1398 ) składkę
51 na ubezpieczenie zdrowotne opłaca osoba podlegająca ubezpieczeniu zdrowotnemu,
52 z zastrzeżeniem art.85 i 86. Osoby i jednostki organizacyjne, o których mowa w art.84-86
53 są obowiązane, bez uprzedniego wezwania, opłacić i rozliczyć składki na ubezpieczenie zdrowotne za każdy miesiąc kalendarzowy w trybie i na zasadach oraz w terminie przewidzianych dla składek na ubezpieczenia społeczne, a jeżeli do tych osób i jednostek
54 nie stosuje się przepisów o ubezpieczeniu społecznym – w terminie do 15 dnia następnego miesiąca.
55 Zgodnie z art.32 ustawy systemowej do składek na Fundusz Pracy, Fundusz Solidarnościowy, Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych i Fundusz Emerytur Pomostowych oraz na ubezpieczenie zdrowotne w zakresie: ich poboru, egzekucji, wymierzania odsetek za zwłokę i dodatkowej opłaty, przepisów karnych, dokonywania zabezpieczeń na wszystkich nieruchomościach, ruchomościach i prawach zbywalnych dłużnika, odpowiedzialności osób trzecich i spadkobierców oraz stosowania ulg i umorzeń stosuje się odpowiednio przepisy dotyczące składek na ubezpieczenia społeczne.
56 Decyzja skarżona dotyczy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne i ubezpieczenie zdrowotne odwołującego za kolejny już okres od września 2020r. do kwietnia 2021r., gdy odnośnie składek za poprzednie lata organ rentowy wydał dwie decyzje z: 9 października 2017r. i 24 września 2020r. Odwołujący w kwestii matematycznych wyliczeń tych składek nie składał żadnych zastrzeżeń. Stąd Sąd uznał, że organ rentowy wyliczył je prawidłowo. Odwołujący zarzucał jedynie, podobnie jak w poprzednich postępowaniach, że nie zgadza się z obowiązkiem opłacania przez osoby posiadające prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy i jednocześnie prowadzące działalność gospodarczą, składek na obowiązkowe ubezpieczenia społeczne.
57 Zasady podlegania ubezpieczeniom społecznym regulują przepisy ustawy systemowej.
58 Zgodnie z art. 1 ustawy systemowej ubezpieczenia społeczne obejmują ubezpieczenie emerytalne, ubezpieczenia rentowe i ubezpieczenie chorobowe i wypadkowe.
59 Zgodnie z treścią art. 6 ust. 1 pkt 5 i art. 12 ust. 1, art.13 pkt 4 ustawy, osoby prowadzące pozarolniczą działalność oraz osoby z nimi współpracujące podlegają (z zastrzeżeniem art. 8 i 9) obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności do dnia zaprzestania jej wykonywania, z wyłączeniem okresu, na który wykonywanie działalności zostało zawieszone.
60 Jednocześnie zgodnie z art.9 ust.4c ustawy systemowej, który wszedł w życie z dniem 1 stycznia 2008r., osoby prowadzące działalność, o której mowa w art.8 ust.6 pkt 1, mające ustalone prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy podlegają obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym do czasu ustalenia prawa do emerytury.
61 Powyższe uregulowania prawne nie pozostawiają żadnych wątpliwości, że odwołujący jako osoba pobierająca rentę z tytułu niezdolności do pracy i jednocześnie prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą podlega z tego tytułu obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym, ubezpieczeniu zdrowotnemu.
62 W tej kwestii wypowiedział się już wcześniej Sąd Okręgowy w Gliwicach
63 w wyroku z 23 marca 2018r. sygn. VIII U 2101/17, którym oddalił odwołanie A. K. od decyzji z 9 października 2017r. określającej zadłużenie odwołującego
64 z tytułu nieopłaconych składek za okres od grudnia 2012r. do lipca 2017r. Sąd Apelacyjny
65 w Katowicach ww. wyrok i w konsekwencji skarżoną w tamt. postępowaniu decyzję organu rentowego uznał za prawidłowe oddalając apelację odwołującego. Wreszcie, Sąd Okręgowy
66 w Gliwicach oddalił także odwołanie A. K. od decyzji z 24 września 2020r. dotyczącej należności składkowych za dalszy okres, z przyczyn wskazanych w uzasadnieniu wyroku z 23 marca 2018r.
67 W konsekwencji powyższego, uznając że skarżona decyzja odpowiada prawu, Sąd
68 z mocy art. 477¹⁴§1 k.p.c. oddalił odwołanie ubezpieczonego o czym orzekł w pkt 1 orzeczenia. W pkt 2 wyroku Sąd na podstawie art.102 k.p.c. odstąpił od obciążania ubezpieczonego kosztami zastępstwa procesowego organu rentowego.
69 Zgodnie z powołanym art.102 k.p.c. wyrażającym zasadę słuszności, w wypadkach szczególnie uzasadnionych sąd może zasądzić od strony przegrywającej tylko część kosztów albo nie obciążać jej w ogóle kosztami.
70 Do „ wypadków szczególnie uzasadnionych ” w judykaturze zalicza się zarówno okoliczności związane z samym przebiegiem procesu jak np. sytuacje wynikające
71 z charakteru żądania, jego znaczenia dla strony, subiektywnego przekonania o zasadności roszczeń, jak i leżące na zewnątrz, które wyznacza sytuacja majątkowa i życiowa strony.
72 Sąd uznał, że w rozpoznawanej sprawie z uwagi na sytuację materialną i zdrowotną ubezpieczonego, gdy ubezpieczony pobiera rentę z tytułu niezdolności do pracy, stale się leczy, obecnie oczekuje na dwa zabiegi chirurgiczne, istnieją podstawy do odstąpienia od obciążenia go kosztami zastępstwa procesowego organu rentowego.
73 (-) sędzia Grażyna Łazowska
Powołane przepisy
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 102
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 477¹⁴ (§ 1)
- Ustawa o systemie ubezpieczeń społecznych, art. 9
- Ustawa o systemie ubezpieczeń społecznych, art. 46
- Ustawa o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, art. 84
- Ustawa o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, art. 85
- Ustawa o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, art. 86
- Ustawa o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, art. 87