Zarządzenie Sądu Okręgowego w Łodzi z dnia 8 czerwca 2018 r., VIII U 612/18
zarządzenie Sądu Okręgowego w Łodzi z dnia 8 czerwca 2018 r., VIII U 612/18Otwórz w aplikacji
Tekst
1 Sygn. akt VIII U 612/18
Uzasadnienie
2 Decyzją z dnia 1 lutego 2018 r. Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego odmówił W. S. prawa do emerytury rolniczej, bowiem nie spełnił on warunku podlegania ubezpieczeniu emerytalno – rentowemu przez wymagany okres co najmniej 25 lat ( staż pracy w rolnictwie wyniósł 23 lata , 9 miesięcy i 16 dni ) , a także nie ukończył wieku emerytalnego tj. 65 lat. Organ rentowy zaznaczył ponadto ,iż W. S. pomimo ukończenia 60 lat i zaprzestania prowadzenia działalności rolniczej nie spełnił warunku podlegania na dzień 31 grudnia 2017 r. ubezpieczeniu emerytalno – rentowemu przez wymagany okres co najmniej 30 lat (W. S. udokumentował staż pracy w ilości 23 lat , 9 miesięcy i 16 dni). Organ rentowy wskazał ,że W. S. nie zaliczono okresów zatrudnienia , od których zależy prawo do emerytury zgodnie z przepisami emerytalnymi , gdyż urodził się on po 31 grudnia 1948 r.
3 / decyzja k.69 – 69 odwrót akt KRUS/
4 W dniu 22 lutego 2018 r. do organu rentowego wpłynęło odwołanie W. S. od ww. decyzji , w którym wniósł o jej zmianę i przyznanie mu prawa do emerytury rolniczej. W treści odwołania W. S. zarzucił organowi rentowemu naruszenie przepisów ustawy z 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników skutkujące przyjęciem ,iż nie spełnił on warunków do przyznania prawa do emerytury rolniczej. Wnioskodawca jednocześnie wskazał ,że organ rentowy w nieprawidłowy sposób uznał ,iż ubezpieczenie emerytalno – rentowe ustało w następujących okresach : od 1 lipca 2004 r. do 31 października 2012 r. , od 3 czerwca 2013 r. do 31 października 2013 r. oraz od 2 czerwca 2014 r. do 31 października 2014 r. W. S. zaznaczył ,że we wskazanych okresach był aktywny zawodowo i nadal , co najmniej przez 6 godzin dziennie, pracował w gospodarstwie rolnym. Co jednak istotne , praca świadczona na rzecz PPHU (...) P. F. była pracą dodatkową o charakterze dorywczym , a głównym zajęciem zarobkowym wnioskodawcy nadal była praca w gospodarstwie rolnym. W. S. wskazał ,że okres pracy zawodowej w spornym okresie nie wyklucza możliwości zaliczenia okresu pracy w gospodarstwie rolnym w tożsamym czasie.
5 / odwołanie k.2 - 6/
6 W odpowiedzi na odwołanie , która wpłynęła do tutejszego Sądu w dniu 14 marca 2018 r. , pełnomocnik organu rentowego wniósł o jego oddalenie przytaczając argumentację jak w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji.
7 /odpowiedź na odwołanie k.9 -10/
8 Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny:
9 Wnioskodawca W. S. urodził się (...)
10 /okoliczność bezsporna/
11 W dniu 14 grudnia 2017 r. W. S. zaprzestał prowadzenia działalności rolniczej i wydzierżawił swojemu synowi T. S. gospodarstwo rolne o powierzchni 6,5049 ha fizycznych.
12 /okoliczność bezsporna/
13 W dniu 15 grudnia 2017 r. W. S. złożył wniosek o emeryturę , po którego rozpatrzeniu wydano zaskarżoną decyzję.
14 /wniosek k.1 - 3 odwrót akt KRUS , decyzja k.69 – 69 odwrót akt KRUS/
15 Organ rentowy uwzględnił wnioskodawcy okres podlegania rolniczemu ubezpieczeniu społecznemu w wymiarze 23 lat , 9 miesięcy i 16 dni tj.
16 - od 1 stycznia 1983 r. do 30 czerwca 1994 r.
17 - od 1 października 1994 r. do 30 czerwca 1995 r.
18 - od 1 kwietnia 1997 r. do 30 czerwca 2004 r.
19 - od 1 listopada 2012 r. do 2 czerwca 2013 r.
20 - od 1 listopada 2013 r. do 1 czerwca 2014 r.
21 - od 1 listopada 2014 r. do 13 grudnia 2017 r.
22 /zaświadczenie k.62 – 67 akt KRUS/
23 W. S. podlegał ubezpieczeniu społecznemu w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych w następujących okresach:
24 - od 19 czerwca 1995 r. do 1 czerwca 1997 r. - z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej.
25 - od 1 lipca 2004 r. do 2 lipca 2012 r. – z tytułu zatrudnienia w wymiarze ¼ etatu u płatnika składek (...) P. F.
26 - od 1 sierpnia 2006 r. do 31 grudnia 2006 r. - jako pracownik u płatnika składek H. F..
27 - od 11 czerwca 2007 r. do 22 czerwca 2007 r. – jako osoba wykonująca umowę zlecenie w (...) Sp. z o.o.
28 - od 9 czerwca 2008 r. do 19 czerwca 2008 r. – jako osoba wykonująca umowę zlecenie w (...) Sp. z o.o.
29 - od 15 czerwca 2009 r. do 26 czerwca 2009 r. – jako osoba wykonująca umowę zlecenie w (...) Sp. z o.o.
30 - od 1 czerwca 2012 r. do 31 października 2012 r. - jako osoba wykonująca umowę zlecenie.
31 - od 3 czerwca 2013 r. do 31 października 2013 r. - jako osoba wykonująca umowę zlecenie w (...) P. F..
32 - od 2 czerwca 2014 r. do 31 października 2014 r. – jako osoba wykonująca umowę zlecenie w (...) P. F..
33 /poświadczenie okresów ubezpieczenia k.54 – 56 akt KRUS/
34 Sąd Okręgowy ustalił powyższy stan faktyczny na podstawie dokumentów znajdujących się w aktach organu rentowego, których wiarygodności oraz autentyczności nie kwestionowała żadna ze stron procesu. Sąd również nie znalazł podstaw do podważenia ich wiarygodności z urzędu.
35 Sąd Okręgowy zważył, co następuje:
36 Odwołanie nie jest zasadne i jako takie podlega oddaleniu.
37 Zgodnie z art. 19 ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (t. j. Dz. U. z 2017 r., poz. 2336), emerytura rolnicza przysługuje ubezpieczonemu, który spełnia łącznie następujące warunki:
38 1) osiągnął wiek emerytalny , wiek emerytalny kobiety wynosi 60 lat, a mężczyzny 65 lat.
39 2) podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez okres co najmniej 25 lat, z uwzględnieniem art. 20.
40 Stosownie do treści art. 19 ust. 2 w/w ustawy emerytura rolnicza przysługuje także ubezpieczonemu rolnikowi, który spełnia łącznie następujące warunki:
41 1) osiągnął wiek 55 lat, jeśli jest kobietą, albo 60 lat, jeśli jest mężczyzną;
42 2) podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez okres co najmniej 30 lat;
43 3) zaprzestał prowadzenia działalności rolniczej.
44 W myśl zaś art. 19 ust. 2a ustawy , przepis ust. 2 stosuje się do rolnika, który do dnia 31 grudnia 2017 r. spełnił warunki , o których mowa w ust.2
45 Stosownie do treści art. 20 ust. 1 ww. ustawy, do okresów ubezpieczenia wymaganych zgodnie z art. 19 ust. 1 pkt 2 i ust. 2 pkt 2 zalicza się okresy:
46 1) podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników indywidualnych i członków ich rodzin w latach 1983-1990;
47 2) prowadzenia gospodarstwa rolnego lub pracy w gospodarstwie rolnym, po ukończeniu 16 roku życia, przed dniem 1 stycznia 1983 r.;
48 3) od których zależy prawo do emerytury zgodnie z przepisami emerytalnymi
49 Okresów, o których mowa w ust. 1, nie zalicza się do okresów ubezpieczenia, jeżeli zostały one zaliczone do okresów, od których zależy prawo do emerytury lub renty na podstawie odrębnych przepisów (ust. 2 art. 20).
50 Przepisu ust. 1 pkt 3 nie stosuje się do osób urodzonych po dniu 31 grudnia 1948 roku. (ust. 3 art. 20).
51 Wobec zatem faktu ,iż wnioskodawca nie osiągnął wieku emerytalnego określonego w art.19 ust.1 pkt 1 ww. ustawy tj. 65 lat , postępowanie w niniejszej sprawie sprowadziło się do ustalenia czy wnioskodawca spełnia przesłanki określone w art.19 ust.2 ww. ustawy , a zatem czy organ rentowy w prawidłowy sposób ustalił okres podlegania przez wnioskodawcę ubezpieczeniom społecznym rolników. Nie ulegało bowiem wątpliwości , że wykazanie przez wnioskodawcę 30 - letniego okresu podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników wobec osiągnięcia 60 lat do 31 grudnia 2017 r. oraz zaprzestania prowadzenia działalności rolniczej, skutkowałoby przyznaniem mu prawa do emerytury.
52 Przeprowadzone postępowanie dowodowe wykazało , że : od 19 czerwca 1995 r. do 1 czerwca 1997 r. ( z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej) , od 1 lipca 2004 r. do 2 lipca 2012 r. (z tytułu zatrudnienia w wymiarze ¼ etatu u płatnika składek (...) P. F.) , od 1 sierpnia 2006 r. do 31 grudnia 2006 r. (jako pracownik u płatnika składek H. F.) , od 11 czerwca 2007 r. do 22 czerwca 2007 r. (jako osoba wykonująca umowę zlecenie w (...) Sp. z o.o.) , od 9 czerwca 2008 r. do 19 czerwca 2008 r. ( jako osoba wykonująca umowę zlecenie w (...) Sp. z o.o.) , od 15 czerwca 2009 r. do 26 czerwca 2009 r. ( jako osoba wykonująca umowę zlecenie w (...) Sp. z o.o.) , od 1 czerwca 2012 r. do 31 października 2012 r. ( jako osoba wykonująca umowę zlecenie) , od 3 czerwca 2013 r. do 31 października 2013 r. ( jako osoba wykonująca umowę zlecenie w (...) P. F.) oraz od 2 czerwca 2014 r. do 31 października 2014 r. ( jako osoba wykonująca umowę zlecenie w (...) P. F.) , W. S. podlegał powszechnemu systemowi ubezpieczeń społecznych i organ rentowy w prawidłowy sposób ustalił okres podlegania przez wnioskodawcę ubezpieczeniu emerytalno – rentowemu rolników.
53 Sąd Okręgowy pragnie jednocześnie podkreślić , że skarżącemu, jako urodzonemu po 31 grudnia 1948 r., nie zalicza się do okresów wymaganych do emerytury rolniczej okresów podlegania ubezpieczeniu w systemie powszechnym. Wynika to wprost z regulacji zawartej w art. 20 ust. 3 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników, który w stosunku do osób urodzonych po tej dacie, wyłącza stosowanie ust. 1 pkt 3 tego artykułu, tj. możliwość zaliczenia do okresów ubezpieczenia wymaganych zgodnie z art. 19 ust. 1 pkt 2 i ust. 2 pkt 2 okresów, od których zależy prawo do emerytury zgodnie z przepisami emerytalnymi. Jak wskazał Sąd Najwyższy w wyroku z 9 marca 2011 r., III UK 83/10 (LEX nr 1130851) wprowadzenie przez ustawodawcę od dnia 8 stycznia 2009 r., na mocy ustawy z 21 listopada 2008 r. o emeryturach kapitałowych, rozwiązania z art. 20 ust. 3 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników realizuje nie tylko odrębność ubezpieczenia społecznego rolników , ale jednocześnie porządkuje relacje między systemem powszechnym i rolniczym. W przeciwnym razie zachodziłby dysonans, gdyż ubezpieczonym urodzonym po 1948 r., tzw. osobom dwuzawodowym, przysługiwałaby emerytura w znacznej części z budżetu państwa, mimo że mogli nie "wypracować" większej emerytury w systemie powszechnym. W systemie powszechnym wysokość świadczeń jest co do zasady ekwiwalentna do ciężarów ponoszonych przez ubezpieczonych i płatników. Taka zależność nie zachodzi natomiast w systemie ubezpieczenia społecznego rolników, w którym większa część świadczenia emerytalnego (od 85 do 95% emerytury podstawowej) finansowana jest ze środków budżetowych. W konsekwencji, bez znaczenia dla rozstrzygnięcia niniejszej sprawy jest okoliczność, czy po godzinach wykonywania pracy zawodowej wnioskodawca pracował w gospodarstwie rolnym w okresach nieuwzględnionych przez organ rentowy.
54 Uznać zatem należało, iż organ rentowy prawidłowo ustalił, iż wnioskodawca przy osiągnięciu 60 lat życia i zaprzestaniu prowadzenia działalności rolniczej nie spełnił jednej z przesłanek niezbędnych do przyznania prawa do emerytury rolniczej wymienionych w cytowanym przepisie art. 19 ust. 2 ustawy skoro wykazał jedynie 23 lata , 9 miesięcy i 16 dni podlegania ubezpieczeniu emerytalno – rentowemu zamiast wymaganych 30 lat.
55 Mając powyższe na względzie, Sąd, na podstawie art.477¹⁴§1 k.p.c. oddalił odwołanie.
ZARZĄDZENIE
56 Odpis wyroku wraz z uzasadnieniem doręczyć wnioskodawcy z pouczeniem o prawie, terminie i sposobie złożenia apelacji.
57 S.B.
Powołane przepisy
- Kodeks postępowania cywilnego, art. 477¹⁴ (§ 1)
- Ustawa o emeryturach kapitałowych, art. 19
- Ustawa o ubezpieczeniu społecznym rolników, art. 19
- Ustawa o ubezpieczeniu społecznym rolników, art. 20