Pelnora PrawoOtwórz aplikację

Zarządzenie Sądu Okręgowego w Łodzi z dnia 5 maja 2017 r., VIII U 520/17

Sąd
Sąd Okręgowy w Łodzi
Wydział
VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
Sygnatura
VIII U 520/17
Data
Forma
Zarządzenie
Hasła
renta rolnicza
Źródło
SAOS: System Analizy Orzeczeń Sądowych (ICM UW), dokument u źródła
Otwórz w aplikacji

Tekst

1 Sygn. akt VIII U 520/17

Uzasadnienie

2 Decyzją z dnia 2 stycznia 2017 roku Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, na podstawie ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (t. j. Dz. U. z 2016 r., poz. 277) oraz ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U z 2016r. poz. 277 ze zm.) przyznał A. W. prawo do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym od dnia 1.12.2016r. do dnia 31.01.2018r.

3 /decyzja k. 62 akt KRUS/

4 A. W. , w dniu 24 lutego 2017r., złożył odwołanie od powyższej decyzji, uznając ją za krzywdzącą i wniósł o przyznanie mu prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym od dnia 22.10.2016r. Podniósł, że po wyczerpaniu okresu zasiłkowego 180 dni w dniu 16.11.2016 r. złożył wniosek o przedłużenie okresu zasiłkowego. W dniu 07.12.2016 r. Lekarz Rzeczoznawca Kasy orzeczeniem (...) stwierdził, że wnioskodawca jest niezdolny do pracy i nie rokuje powrotu do zdrowia oraz że kwalifikuję się na rentę. Został poinformowany o konieczności złożenia wniosku rentowego, co uczynił w dniu 9.12.2016r. . W wyniku rozpatrzenia sprawy, orzeczeniem z dnia 09.01.2017r. Lekarz Rzeczoznawca Kasy uznał wnioskodawcę za całkowicie niezdolnego do pracy w rolnictwie od wyczerpania podstawowego okresu zasiłku chorobowego do stycznia 2018r.

5 /odwołanie k. 2-3/

6 W odpowiedzi na odwołanie, która wpłynęła do Sądu w dniu 10 marca 2017r., organ rentowy, wniósł o jego oddalenie , podtrzymując dotychczasową argumentację.

7 /odpowiedź na odwołanie k. 7-7 odw./

8 Na rozprawie w dniu 24 kwietnia 2017 r. wnioskodawca poparł odwołanie,

9 pełnomocnik KRUS wniósł o oddalenie odwołania.

10 /stanowiska procesowe: e-protokół rozprawy z dnia 24.04.2017r. – płyta CD k. 20/

11 Sąd Okręgowy - Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych ustalił następujący stan faktyczny:

12 A. W. urodził się w dniu (...).

13 /bezsporne/

14 Wnioskodawcy przysługiwało prawo do wypłaty zasiłku chorobowego z tytułu czasowej niezdolności do pracy w rolnictwie od dnia 25.04.2016 r. do dnia 21.10.2016r. . Wnioskodawca ,we wskazanym okresie, wykorzystał podstawowy okres zasiłkowy. (180 dni).

15 /okoliczność bezsporna/

16 W dniu 16.11.2016r. odwołujący wystąpił z wnioskiem o prawo do zasiłku chorobowego w przedłożonym okresie.

17 /wniosek z dnia 16.11.2016r. – akta KRUS/

18 Rozpatrując przedmiotowy wniosek, KRUS przeprowadził postępowanie orzecznicze.

19 Lekarz Rzeczoznawca Kasy, orzeczeniem wydanym w dniu 07.12.2016r. orzekł, że wnioskodawca jest niezdolny do pracy i nie rokuje odzyskania tej zdolności w okresie przedłużonego zasiłku chorobowego.

20 /orzeczenie lekarz rzeczoznawcy KRUS z dnia 7.12.2016r. – akta KRUS/

21 W dniu 13 stycznia 2017 r. KRUS wydał decyzję, znak (...), którą odmówił prawa do wypłaty zasiłku chorobowego w przedłużonym okresie.

22 W uzasadnieniu decyzji , organ rentowy poinformował wnioskodawcę o możliwości ubiegania się o prawo do renty rolniczej.

23 Decyzji z dnia 13.01.2017r. wnioskodawca nie zaskarżył, wobec czego stała się ona prawomocna.

24 /decyzja z dnia 13.01.2017r. k. 32 akta KRUS/

25 Wniosek o prawo do renty rolniczej A. W. złożył w dniu 09 grudnia 2016r.

26 / wniosek k. 30– akta KRUS/

27 Zgodnie z art. 46 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (t. j. Dz. U. z 2016 r., poz. 277), KRUS wszczął procedurę orzeczniczą. Lekarz Rzeczoznawca Kasy, orzeczeniem wydanym w dniu 09.01. 2017 r. , uznał wnioskodawcę za całkowicie niezdolnego do pracy w gospodarstwie rolnym od wyczerpania podstawowego okresu zasiłku chorobowego do stycznia 2018r..

28 /orzeczenie Lekarza Rzeczoznawcy k. 55 – akta KRUS/

29 Sąd Okręgowy - Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych zważył, co następuje:

30 Odwołanie jest bezzasadne i podlega oddaleniu.

31 Z dokonanych ustaleń wynika, że wnioskodawcy przysługiwało prawo do wypłaty zasiłku chorobowego z tytułu czasowej niezdolności do pracy w rolnictwie od dnia 25.04.2016 r. do dnia 21.10.2016r. I , wnioskodawca ,we wskazanym okresie, wykorzystał podstawowy okres zasiłkowy, zgodnie z art. 14 ust. 1i 2 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (t. j. Dz. U. z 2016 r., poz. 277), podstawowy (180 dni) okres zasiłkowy.

32 Z dokonanych ustaleń wynika, że w dniu 16.11.2016r. odwołujący wystąpił z wnioskiem o prawo do zasiłku chorobowego w przedłożonym okresie. Rozpatrując przedmiotowy wniosek, KRUS przeprowadził postępowanie orzecznicze.

33 Lekarz Rzeczoznawca Kasy, orzeczeniem wydanym w dniu 07.12.2016r. orzekł, że wnioskodawca jest niezdolny do pracy i nie rokuje odzyskania tej zdolności w okresie przedłużonego zasiłku chorobowego.

34 /orzeczenie lekarz rzeczoznawcy KRUS z dnia 7.12.2016r. – akta KRUS/

35 W dniu 13 stycznia 2017 r. KRUS wydał decyzję, znak (...), którą odmówił prawa do wypłaty zasiłku chorobowego w przedłużonym okresie.

36 W uzasadnieniu decyzji , organ rentowy poinformował wnioskodawcę o możliwości ubiegania się o prawo do renty rolniczej.

37 Z dokonanych ustaleń wynika, że decyzji z dnia 13.01.2017r. wnioskodawca nie zaskarżył, wobec czego stała się ona prawomocna. Natomiast - wniosek o prawo do renty rolniczej A. W. złożył w dniu 09 grudnia 2016r.

38 Zgodnie z art. 46 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (t. j. Dz. U. z 2016 r., poz. 277), KRUS wszczął procedurę orzeczniczą. Z dokonanych ustaleń wynika, że Lekarz Rzeczoznawca Kasy, orzeczeniem wydanym w dniu 09.01. 2017 r. , uznał wnioskodawcę za całkowicie niezdolnego do pracy w gospodarstwie rolnym od wyczerpania podstawowego okresu zasiłku chorobowego do stycznia 2018r..

39 Zaskarżoną decyzją z dnia 2 stycznia 2017 roku Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, na podstawie ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (t. j. Dz. U. z 2016 r., poz. 277) oraz ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U z 2016r. poz. 277 ze zm.) przyznał A. W. prawo do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym od dnia 1.12.2016r. czyli od pierwszego dnia miesiąca, w którym został złożony wniosek o świadczenie, do dnia 31.01.2018r.

40 Zgodnie z art. 129 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( Dz.U z 2016r. poz. 887 ze zm.) świadczenia wypłaca się , poczynając od dnia powstania prawa do tych świadczeń, nie wcześniej jednak niż od miesiąca, w którym zgłoszono wniosek lub wydano decyzję z urzędu.

41 Zgodnie z art. 44 ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (t. j. Dz. U. z 2016 r., poz. 277), prawo do świadczeń z ubezpieczenia, ustala się na wniosek osoby zainteresowanej.

42 Wobec powyższego , organ rentowy nie miał podstaw prawnych , aby - z urzędu - zainicjować postępowanie w przedmiocie ustalenia prawa do renty rolniczej.

43 Z powyższych względów Sad Okręgowy uznał, iż zaskarżona decyzja odpowiada prawu i na podstawie art. 477¹⁴§ 1 kpc, odwołanie oddalił.

ZARZĄDZENIE

44 odpis wyroku wraz z uzasadnieniem

45 doręczyć wnioskodawcy

Powołane przepisy