Pelnora PrawoOtwórz aplikację

Wyrok Sądu Okręgowego w Kaliszu z dnia 23 listopada 2015 r., V U 628/15

Sąd
Sąd Okręgowy w Kaliszu
Wydział
V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
Sygnatura
V U 628/15
Data
Forma
Wyrok
Hasła
ustalenie daty przyznania świadczenia
Źródło
SAOS: System Analizy Orzeczeń Sądowych (ICM UW), dokument u źródła
Otwórz w aplikacji

Tekst

1 Sygn. akt VU 628/15

WYROK

W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

2 Dnia 23 listopada 2015 r.

3 Sąd Okręgowy w Kaliszu V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych

4 w składzie :

5 Przewodniczący SSO Romuald Kompanowski

6 Protokolant Anna Werner-Dudek

7 po rozpoznaniu w dniu 23 listopada 2015 r. w Kaliszu

8 odwołań: A. K., K. K.

9 od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O.

10 z dnia 13 maja 2015 r. Nr (...)

11 w sprawie A. K., M. K. i K. K.

12 przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O.

13 o ustalenie daty przyznania świadczenia

14 oddala odwołania

Uzasadnienie

15 Decyzją z dnia 13 maja 2015 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych – Oddział w O. K. K. oraz M. K. prawo do renty rodzinnej z ubezpieczenia wypadkowego po śmierci W. K. poczynając od dnia 1 grudnia 2014 r. tj. od miesiąca złożenia wniosku.

16 Odwołania od powyższej decyzji złożyli oddzielnie: K. K. oraz M. K. działający przez swoją matkę A. K. jako jego przedstawiciel ustawowy. W odwołaniach każde ze skarżących wniosło o zmianę decyzji i przyznanie prawa do renty rodzinnej z ubezpieczenia wypadkowego od dnia 2 stycznia 2014 r. tj. od dnia zgonu W. K..

17 Organ rentowy wniósł o oddalenie każdego z odwołań.

18 Sąd połączył obydwie sprawy do łącznego rozpoznania i wyrokowania.

19 Wezwana do sprawy w charakterze zainteresowanej A. K. poparła obydwa odwołania.

20 Sąd ustalił, co następuje:

21 Wnioskiem złożonym w ZUS-ie Oddział w O. w dniu 17 stycznia 2014 r. A. K. wystąpiła o ustalenie prawa do renty rodzinnej po zmarłym w dniu 2 stycznia 2014 r. mężu W. K. wskazując, iż zmarły pozostawił żonę i dwójkę dzieci: K. K. i M. K. co potwierdzały dołączone do wniosku: odpis aktu zgonu oraz odpisy aktu urodzenia dzieci. We wniosku zostało także zawarte stwierdzenie, że śmierć ubezpieczonego nastąpiła na skutek wypadku przy pracy. Nie został przedłożony protokół powypadkowy.

22 Dwoma decyzjami z dnia 19 marca 2014 r. ZUS Oddział w O.rozpoznając powyższy wniosek odmówił przyznania renty rodzinnej w związku z wypadkiem przy pracy wskazując na brak protokołu powypadkowego.

23 Pismem bez daty, nadanym w urzędzie pocztowym w dniu 17 czerwca 2014 r. K. K. działając również na rzecz M. K. poinformowała organ rentowy o toczącym się przed sądem rejonowym postępowaniu w sprawie sporządzenia i wydania protokołu powypadkowego.

24 W odpowiedzi na powyższe pismo, organ rentowy pismem z dnia 4 lipca 2014 r. poinformował K. K. o prawomocności decyzji z dnia 19 marca 2014 r. z uwagi na brak jej zaskarżenia w ustawowym terminie. Wyjaśniono również przesłanki wydania decyzji odmownej wskazując na brak dołączenia protokołu powypadkowego.

25 /bezsporne - akta rentowe ZUS/

26 Równolegle ze złożeniem wniosku o rentę rodzinną z ubezpieczenia wypadkowego, A. K.wystąpiła do pracodawcy o sporządzenie protokołu powypadkowego. Z uwagi na uzyskanie odmownej odpowiedzi, A. K.wystąpiła z powództwem przeciwko pracodawcy. Wyrokiem z dnia 17 lipca 2014 r. Sąd Rejonowy – Sąd Pracy w Ostrowie Wielkopolskim w sprawie IV P 25/14 uwzględnił powództwo ustalając, iż W. K.uległ w dniu 2 stycznia 2014 r. wypadkowi przy pracy. Sąd Okręgowy w Kaliszu wyrokiem z dnia 13 listopada 2014 r. w sprawie V Pa 57/14 oddalił apelację pracodawcy od podanego wyżej wyroku sądu rejonowego.

27 dowód: odpis wyroku sądu rejonowego z uzasadnieniem, odpis wyroku sądu okręgowego w aktach ZUS.

28 Po wydaniu decyzji, K. K. wspólnie ze znajomym udała się do placówki ZUS zajmującej się sprawą renty rodzinnej. Rozmowę z urzędnikiem prowadził znajomy. Przekazane przez urzędnika informacje wskazywały na upływ terminu do złożenia odwołania od decyzji odmawiającej prawa do renty rodzinnej. W trakcie rozmowy nie padły ze strony K. K. informacje o rodzaju upoważnienia znajomego do podejmowania czynności w sprawie o rentę rodzinną. Również i znajomy nie powołał się na upoważnienie osób zgłaszających wniosek o rentę.

29 dowód: zeznania świadka A. B., zeznania odwołującej, zeznania zainteresowanej

30 Sąd zważył, co następuje:

31 Zgodnie z przepisem art. 129 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, świadczenia wypłaca się poczynając od dnia powstania prawa do tych świadczeń, nie wcześniej jednak niż od miesiąca, w którym zgłoszono wniosek.

32 Jak wynika z akt ZUS, odwołująca wniosek o rentę wypadkową złożyła w styczniu 2014 r. Wniosek ten został załatwiony dwoma decyzjami z dnia 19 marca 2014 r. Brak jest jakichkolwiek przesłanek do stwierdzenia, iż od powyższych decyzji zostało złożone odwołanie w terminie 30 dni od dnia doręczenia decyzji. Co prawda w aktach ZUS brak jest dowodów potwierdzających fakt doręczenia decyzji oraz datę takiego doręczenia to jednak ta okoliczność wynika z zeznań słuchanego w sprawie świadka oraz z zeznań odwołującej i zeznań zainteresowanej. Fakt doręczenia takiej decyzji przed dniem 17 czerwca 2014 r, potwierdza również pismo złożone przez K. K., w którym autorka pisma odwołuje się do treści decyzji przywołując jej istotne elementy takie jak odmowa przyznania świadczenia oraz przyczyna tej odmowy w postaci braku protokołu powypadkowego. Taki stan spraw pozwala na przyjęcie braku złożenia przez adresatów decyzji odwołania do sądu. Złożenie odwołania nie miało miejsca również w trakcie prowadzonej w obecności K. K. rozmowy w placówce ZUS. K. K. żadnych oświadczeń wtedy nie składała a znajomy prowadzący z urzędnikiem rozmowę w trakcie rozmowy nie powołał się na upoważnienie do zgłaszania wniosków.

33 Toczące się postępowanie przed sądem rejonowym pozwala na przyjęcie, iż osoby zgłaszające wnioski o rentę rodzinną pozostawały w oczekiwaniu na rozstrzygnięcie sporu o ustalenie wypadku przy pracy. Z tym rozstrzygnięciem wiązane były dalsze czynności co do świadczeń powypadkowych na co wskazuje chociażby data zgłoszenia wniosku o odszkodowanie.

34 Zgodnie z art. 133 ust. 1 cytowanej na wstępie ustawy w razie ponownego ustalenia przez organ rentowy prawa do świadczeń, przyznane świadczenie wypłaca się poczynając od miesiąca, w którym to prawo powstało jednak nie wcześniej niż:

35 - od miesiąca, w którym zgłoszono wniosek o ponowne rozpatrzenie sprawy;

36 - za okres 3 lat poprzedzających bezpośrednio wskazany wyżej miesiąc, jeżeli odmowa przyznania świadczenia była następstwem błędu organu rentowego.

37 W niniejszej sprawie nie zachodzi drugi z wyżej podanych warunków. Organ rentowy nie mając protokołu powypadkowego nie miał podstawowego dokumentu, który na etapie postępowania przed organem rentowym jest jedynym dokumentem potwierdzającym wypadek przy pracy. Zgodnie z przepisem art. 5 ust. 2 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych, ustalanie wypadku przy pracy jakiemu uległ ubezpieczony będący pracownikiem odbywa się w trybie określonym w kodeksie pracy. Taki stan oznacza, iż za odmowę przyznania renty rodzinnej z tytułu wypadku przy pracy winy ZUS nie ponosi jeżeli odmowa przyznania świadczenia była następstwem braku protokołu wypadkowego, którego sporządzenie obciąża pracodawcę.

38 Przyjmując zatem brak po stronie ZUS winy w odmownym załatwieniu pierwszorazowego wniosku o rentę rodzinną wypadkową, odwołania jako nieuzasadnione podlegały oddaleniu.

Powołane przepisy